2024. május 20., hétfőMa Bernát, Felícia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
2024.05.20. Bernát, Felícia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 357,00 Ft | CHF: 393,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Orbán Balázs: A magyar érdek az, hogy az unió és Kína erősítse meg a kapcsolatait

Hirdetés

Orbán Balázs: A magyar érdek az, hogy az unió és Kína erősítse meg a kapcsolatait

Az Index a kínai államfő budapesti látogatását követően készített interjút Orbán Balázzsal. Lapunknak többek között arról beszélt:

  • miért érdemes tovább erősíteni az európai–kínai kapcsolatokat;
  • mi a magyar külpolitika érdeke;
  • miben ért egyet a francia elnök és a magyar kormány;
  • mit jelez, hogy Orbán Viktor a republikánusok elnökjelöltjével, Donald Trumppal és Hszi Csin-ping kínai elnökkel is találkozott;
  • mit nem ért a Demokratikus Koalíció.

A bejelentett megállapodások alapján úgy tűnik, mintha a kínai államfő bőségtállal érkezett volna egy baráti kézfogásra Magyarországra. A politikában azonban minden kézfogás és megállapodás hátterében racionális érdekek állnak. Magyarország gazdasági és katonai szempontból parányi ország. Miért vagyunk mégis fontosak Kína számára?

Erről elsősorban a kínaiakat kellene megkérdezni, de természetesen nekem is van egy interpretációm. Kína érdekelt az Európával való jó kapcsolatok fenntartásában. Ugyanúgy látják az európai–kínai kapcsolatokat, ahogyan mi. Az elmúlt évszázadokban Európa mindig abból építkezett, hogy az itt megtermelt, magas hozzáadott értékű termékeket el tudta adni a világpiacon, illetve hogy a világ különböző tájain kifejlesztett legjobb technológiákat versenyeztette. Kína önmagában is milliárdos piacot jelent, ahol az európai termékeket értékesíteni lehet, illetve Kína ugyanazt az utat járja be, mint korábban Japán vagy Dél-Korea, számos modern iparágban a világ vezető hatalma lett. A magyar kormány szerint ezért érdemes az európai–kínai együttműködést fenntartani – sőt, tovább erősíteni.

Erről azért nincs egységes álláspont a kontinensen.

Hirdetés

Sokan vannak Európában, akik másképp gondolják. Ők inkább ideológiai megfontolásokat állítanának a stratégiai döntések helyébe, és általuk morálisnak gondolt vagy mások által elvárt politikához igazodnának. Ők azok, akik a blokkosodást, vagyis a kapcsolatok megszakításának, illetőleg leépítésének politikáját hirdetik. Ez természetesen nem jó, de ennek köszönhetően Magyarország szerepe is felértékelődött. Mindez komoly lehetőségeket jelent a számunkra: évtizedek óta várt infrastrukturális fejlesztéseket valósíthatunk meg, valamint igen komoly befektetések érkeznek, a nyomukban pedig munkahelyek jönnek létre, és a magyar bérszínvonal is emelkedik. Kína számára is fontos Magyarország, mert azt mondhatja, lám-lám, itt van egy ország, amellyel együttműködünk, és az kölcsönösen előnyös mindkét fél számára.

Magyarország lesz Kína hídfőállása az Európai Unióban?

A magyar kormány a magyarok hídfőállása az Európai Unióban. A mi megközelítésünk a külpolitikában az, hogy mindig a magyar nézőpontot képviseljük, és ezért vagyunk érdekeltek a kapcsolatépítésben minden szereplővel, így Kínával is. A magyarok érdekeiért állunk ki az Európai Unióban, márpedig a magyar érdek az, hogy az EU és Kína erősítse meg a kapcsolatait.

„Kína felemelkedésében lehetőséget látunk”

Európai körútja keretében Franciaországban, Szerbiában és Magyarországon tett látogatást Hszi Csin-ping kínai államfő. Nem arról van szó, hogy Kína megpróbál éket verni az Európai Unió és az Egyesült Államok közé?

Az elmúlt években Kína a világ másik szuperhatalmává vált az Egyesült Államok mellett. Kínai elnök a koronavírus-járvány óta nem járt Európában, tehát szerintem teljesen természetes, hogy Hszi Csin-ping elnök a mostani körútjával a Kína és Európa közötti kapcsolatokat szeretné dinamizálni. Ráadásul sok komoly európai vezető is hasonló logikával okoskodik, a német kancellár például pár héttel ezelőtt járt Kínában. Európának a saját érdekei szerint, pragmatikus együttműködésekre építkezve kell kialakítania a kapcsolatait a Kelet és a Nyugat irányába egyaránt. Akinek ez nem tetszik, az nem Európa érdekét tartja szem előtt, hanem a sajátját.

Orbán Balázs

Orbán Balázs

Fotó: Tövissi Bence / Index

De az szempont lehet Kína számára, hogy Emmanuel Macron francia elnök és a magyar kormány is hasonló álláspontot képvisel az Európai Unió stratégiai autonómiájáról, nem?

Osztjuk a francia köztársasági elnöknek az európai stratégiai autonómiára vonatkozó elképzelését, mert az nagyon hasonló a magyar szuverenitási koncepcióhoz. Magyarország számára a szuverenitásvesztés, vagyis az egyoldalú függőségek növekedése jelenti a legnagyobb veszélyt, mert azokból gazdasági hanyatlás, geopolitikai perifériára való sodródás, majd a konfliktusok begyűrűzése következik. A magyar külpolitika logikája a szuverenitásvédelem, vagyis a diverzifikáció, amelyből gazdasági fejlődés nő ki. Ettől régiós kulcsállammá válunk, és képesek leszünk saját biztonságunkat megőrizni. Ha innen nézzük, szerintem Franciaországnak és Magyarországnak is igen fontos tartóoszlopa a Kínával való együttműködés.

Ez azonban ütközhet az Egyesült Államok érdekeivel.

Valóban, a Biden-adminisztráció bírálja azokat az országokat, amelyek kapcsolatokat építenek Kínával. Franciaországot kevésbé, Magyarországot inkább. Az amerikai liberálisok külpolitikája kettős mércét alkalmaz: bagoly mondja verébnek, hogy nagyfejű, hiszen az amerikai adósságállomány jelentős része kínai kézben van, és az Egyesült Államok egyik legjelentősebb kereskedelmi partnere Kína. Ennek ellenére más országoktól azt várja el, hogy ne működjenek együtt Kínával.

Sajtóbeszámolók szerint David Pressman amerikai nagykövet egy háttérbeszélgetésen arról beszélt: nem az a baj, hogy Magyarország üzletel Kínával, hanem az, ahogy ápolja a kapcsolatait a távol-keleti nagyhatalommal. Azt mondta, ez azt mutatja, hogy Magyarország saját és szövetségesei biztonságával is kevéssé törődik. Erre mi a válasza?

Tudtommal sem az Egyesült Államok, sem Európa, sem pedig Magyarország nem áll háborúban Kínával, így ezt a megjegyzést nem tudom értelmezni. Mi nem tekintünk Kínára biztonsági fenyegetésként. Kína felemelkedésében lehetőséget látunk, amit mások is megpróbálnak kiaknázni, és ezért nem fogadjuk el, hogy bárki megpróbáljon elzárni minket ettől.

Egy katonai szövetségi rendszerben vagyunk az Egyesült Államokkal. Eleget teszünk a NATO-alapszerződésben foglalt kötelezettségeinknek. Ha Kína megtámadja az Egyesült Államokat, számíthatnak ránk, nem kell aggódniuk.

Hálásak vagyunk, ha ők is így tesznek akkor, ha minket ér támadás. Egyébként pedig fenntartjuk magunknak a jogot a szuverén külpolitikára.

Orbán Viktor nemrégiben Donald Trumpnál járt kifejezni a támogatását és a barátságát, most pedig a barátságot hangsúlyozva a kínai államfő tett látogatást Budapesten. Donald Trump vagy Hszi Csin-ping a kormány legjobb barátja?

Mindkét látogatást a magyar konnektivitásstratégia sikerének tartom. Azt mutatják, hogy Magyarország a régió egyik kulcsállama, és vannak olyan világhatalmi tényezők – nyugaton és keleten is –, akik számítanak a Magyarországgal való együttműködésre. Ennek örülni kell, mert soha nem látott lehetőségeket jelenthet a magyar emberek számára. Mi szeretnénk ezeket az együttműködéseket kézzelfoghatóvá tenni a gazdaság, a politika, a kultúra vagy éppen a technológiai tudástranszfer területén, hogy ezzel elősegítsük Magyarország felemelkedését.

Az ön által vezetett Stratégiai Tanácsadó Testület tagja, Stumpf István beszélt arról az Indexnek, hogy a republikánus elnöki hatalomátvétel programja kiemelten foglalkozik az amerikai elképzeléseket veszélyeztető kínai érdekekkel, és a távol-keleti nagyhatalmat teljesen leépítendő, illetve kizárandó, totális ellenfélként nevezi meg. Vagyis ha Donald Trump nyeri meg az amerikai elnökválasztást, ugyanúgy vörös posztó lehet a szemében a Kínával való barátkozás, mint a demokratáknál. Ezt hogyan tudja majd kezelni a kormány?

Egy olyan, a kormányzásra felkészítő anyagról van szó, amely amerikai nézőpontból láttatja a világot. Ha én is úgy tekintenék a világra, sok mindent hasonlóan látnék. De nem úgy nézem, hanem magyarként. A republikánusokkal való együttműködéshez az a kulcs, hogy Donald Trump nemzeti érdeken alapuló külpolitikát hirdetett, amely elfogadja azt, ha más országok is a nemzeti érdek alapján határozzák meg a külpolitikájukat. Ebből kiindulva lehet kölcsönösen előnyös megállapodásokat kötni. Ez így volt Donald Trump első elnöki ciklusánál is, és azt gondoljuk, így lesz a másodiknál is.

Orbán Balázs

Orbán Balázs

Fotó: Tövissi Bence / Index

„A kormány a jövő magyar gazdaságát szeretné felépíteni”

Tavaly azt mondta, hogy Magyarország kikötő, amely várja a kikötni szándékozó hajókat, jöjjenek bárhonnan. Dobrev Klára, a DK európai parlamenti listavezetője <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/14/orban-balazs-interju-kina-magyarorszag-konnektivitas-europai-unio-usa-gazdasag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Vitézy Dávid: Már egy hónapja épül a kampányzebra az Astorián

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy új, jelzőlámpás gyalogátkelő létesül az Astoriánál, a Rákóczi úton, …