2023. március 28., keddMa Gedeon napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
2023.03.28. Gedeon Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 385,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 388,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ókovács Szilveszter válasza a Guardian provokációjára

Hirdetés

Ókovács Szilveszter válasza a Guardian provokációjára

Mit is ír a hogyishívják? A híres-hírhedt, de meglehetősen, mert milliók által olvasott, már 200 éve működő brit baloldali lap?

“A budapesti Nagyopera kórusa fortissimóban zengi át a harsongó győzelmi zenekari akkordokon: ‘Megvédtük szülőhazánkat vérünk árán is! Dicsőség a hadseregnek! Oroszország dicsősége soha el nem halványulhat!’ E szavak nem az ukrán háború kapcsán hangoznak el, hanem a Háború és béke c. operából valók, amely Lev Tolsztoj regényén alapul, és Napóleon oroszországi inváziójáról szól. A művet Szergej Prokofjev alkotta operává a negyvenes években, a nácik elleni szovjet sikert szem előtt tartva. A Magyar Állami Operaház, amely a produkciót az elmúlt héten mutatta be, kínosan ügyelt rá, hogy megjegyezze: a színpadra állítás időzítése Vlagyimir Putyin Ukrajnát megtámadó döntése előtt jóval már megszületett. Mégis, a bombasztikus zene és az orosz nyelvű hazafias szövegkönyv idegesítő visszhangot kelt Oroszország ukrajnai háborújának egyéves évfordulója közeledtével, amikor a mű itt kerül színre, mindössze háromórányi autóútra az ukrán határtól”.

Ugyanezt a nyitott, európai, elfogadó, jóindulatú és napi politikamentes hozzáállást kívánjuk Önöknek is. Örülünk, ha hírlapíróik hozzánk látogatnak, de kérjük, hagyják politikai nézeteiket a gyönyörű neoreneszánsz épület ruhatárában. Mi minden nap így teszünk.”

Drága Néném, majd mesélem, jött-e válasz, netán leközlés. Addig is a levél végén hadd húzzam alá: a Háború és béke, illetve Prokofjev a nemzetközi operairodalmi kánon része, a produkció jövőre is színpadon lesz. Nem az oroszok dicsőítése miatt – szemben az újságíró felszínes beállításával az alapmű, az adaptáció és a Genf-Budapest-i közös produkció sem fest rózsaszín képet az oroszokról! –, hanem a mű, a szerzők, a produkciós csapat és az előadók értékgazdagsága miatt. Ha pedig közben alánk csúszott a történelem, attól csak még mélyebb, elemezhetőbb, katartikusabb élményt kapunk. Tolsztoj, Prokofjev, Bieito és bocsánat a szerénytelenségért, de a magyar operások nevében: én is a békéért kiáltok ezzel az előadással.

Hirdetés

Zsdú átvétá, kák szálávej létá!

Szilveszter

2023. február 19.

Forrás:
https://www.origo.hu/itthon/20230220-opera-guardian-level-memzetkozi.html

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

A tavasz érkezésének ünnepe – Tulipánszüret a Kincsek Völgyében a Balaton mellett

A tulipánmezők inspiráló szépsége nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is megragadja, és a tulipánünnep …