2022. január 28., péntekMa Károly, napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
2022.01.28. Károly, Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 320,00 Ft | CHF: 344,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Őket küldenék a parlamentbe az ellenzéki pártok

Hirdetés

Őket küldenék a parlamentbe az ellenzéki pártok

Az előválasztáson eldőlt, hogy kik lesznek az ellenzéki összefogás jelöltjei a 2022-es választáson a 106 egyéni választókerületben. A parlament viszont 199 fős, 93-an a pártlistákról kerülnek be, a közös lista összeállításához az ellenzéki pártok vezetőinek vissza kellett vonulniuk a füstös szobákba.

Kimondott szempont, hogy mind a hat résztvevő pártnak legyen legalább öt mandátuma az új Országgyűlésben, ami a frakcióalapítás minimuma. Ehhez figyelembe kell venni azt is, hogy melyik szereplők vittek el több, a korábbi eredmények és a közvélemény-kutatások alapján nyerhetőnek nevezhető egyéni választókerületet az előválasztáson.

Az érdekellentétek miatt valamennyi párt részéről kompromisszumot kíván a közös lista, ráadásul újabb tényezőként meglepetésre egy pártokon kívüli szereplő, Márki-Zay Péter nyerte a miniszterelnök-jelölti versenyt.

Márki-Zay Péter pedig bejelentette, hogy az Új Kezdet és az Új Világ Néppárt alapjaira egy új, jobbközép pártot építenek, aminek saját frakciót szeretnének a parlamentben. A miniszterelnök-jelölt a közelmúltban úgy fogalmazott, a hetedik frakció létrehozását tudomásul vette a hat ellenzéki párt, hozzá nem érkezett olyan jelzés, hogy ezt bármelyikük megvétózná, de arról nem beszélt, hogy a listás helyekből mennyi juthat az ő jelöltjeinek.

Hirdetés

Egyelőre az sem biztos, hogy még idén sikerül véglegesíteni a közös listát, de a hatból négy párt közzétette azoknak a politikusnak a neveit, akiket listáról juttatnának mandátumhoz.

A Momentum küldöttgyűlése novemberben döntött, az előválasztáson egyéniben győztes 15 jelöltjük nem szerepel a listán, aminek élén a leváltott pártelnök, korábbi miniszterelnök-jelölt Fekete-Győr András áll.

 1. Fekete-Győr András
 2. Tompos Márton
 3. Gelencsér Ferenc József
 4. Sebők Éva
 5. Bedő Dávid
 6. Paróczai Anikó
 7. Csillag Tamás
 8. Berg Dániel
 9. Hornyák Evelin
 10. Naszádos Zsófia Katalin
 11. Szemző Áron Gábor
 12. Hollai Gábor Pál
 13. Urfi Máté
 14. Dukán András Ferenc
 15. Nemes Balázs

A Párbeszéd december elején jelentkezett a saját listájával, amiről hiányzik a párt egyik húzóneve, Tordai Bence, aki Budapest 4-es számú választókerületében győzött az előválasztáson. Nem kapott előkelő helyet Szabó Tímea sem, aki […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/19/parlament-orszaggyules-ellenzek-valasztas-lista/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kirekesztés, zaklatás, magány – még csak sejtjük, hogy mit tett a gyerekek lelkével a digitális oktatás

Kirekesztés, zaklatás, magány – még csak sejtjük, hogy mit tett a gyerekek lelkével a digitális oktatás

Ahhoz, hogy megértsük, mi történt az iskoláskorú gyerekekkel a járvány alatt, meg kell vizsgálni, hogy …