2022. január 19., szerdaMa Sára napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
2022.01.19. Sára Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 314,00 Ft | CHF: 343,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Ők voltak az év politikai győztesei és vesztesei

Hirdetés

Ők voltak az év politikai győztesei és vesztesei

Sikeres előválasztás, de megtört lendület az ellenzéki oldalon

Az ellenzék számára a pártok által szorosan felügyelt egyéni jelölteket kiválasztó előválasztási folyamat összességében sikeresnek bizonyult, a vesztesek – most úgy tűnik – elfogadták az eredményt. Más kérdés, hogy mekkora lelkesedéssel fognak egykori riválisaik mellett kampányolni

– válaszolta az Index kérdésére Mráz Ágoston Sámuel, hozzátéve: „elemzőként úgy tűnik, hogy mai fejével már a baloldal sem ismételné meg legközelebb az előválasztást”. A Nézőpont Intézet vezetője szerint a miniszterelnök-jelölt kiválasztása nem tartozik a sikertörténetek közé, „hiszen annak során több volt a sebesült, mint a győztes és az ellenzéki szavazók legfeljebb harmada által kiválasztott első helyezettről kiderült, hogy pártháttér nélkül nem igazán tud sikeres lenni”. Az ellenzék számára kudarccal végződött „a kormány oltási politikája elleni politikai támadás, vagy a szigorítások és enyhítések elleni anticiklikus fellépés” is.

Mráz Ágoston Sámuel több ellenzéki vezető évét is kudarcosnak ítéli: Fekete-Győr András pártelnökségébe került a gyenge kampánya, Jakab Péter „előválasztási kudarca és későbbi botrányai miatt ma már saját maga árnyéka”, valamint „Dobrev Kláráról is kiderült, hogy a népszerűtlen férjtől nem tudja függetleníteni magát”.

Hirdetés

Az ellenzéki vezetők az év végén rosszabb állapotban vannak, mint az év elején is voltak. Az ellenzékváltó hangulatot jelzi, hogy a legaktívabb ellenzékiek többsége egy ellenzékellenes ellenzékire szavazott az előválasztás második fordulóján. A Városháza-ügy néhány gyanús, törvénytelennek ható eleme pedig végleg elrontotta a baloldal idei évének végét, jóllehet kaotikus reakciójukkal jelentősen hozzájárultak az ügy botránnyá dagadásához. Karácsony harmadik főpolgármesteri éve meglehetősen kellemetlenül kezdődött.

Pulai András úgy látja, hogy az ellenzéknek két sikertörténete volt 2021-ben:

Az egyik az előválasztás, annak a felépítése, kivitelezése, majd a katarzis a végén. A másik, hogy elkezdtek külpolitizálni, próbálták Európában érvényesíteni az érdekeiket a demokráciával és az uniós eljárásokkal összefüggésben.

Az ellenzék legnagyobb 2021-es kudarca kapcsolódik a legnagyobb sikerükhöz is.

Nem tudtak akkora előnyt építeni, amekkorára vágytak, az előválasztás végi adatokhoz képest csökkent is az ellenzék előnye a kormánypártokkal szemben. Ezeket a krediteket az előválasztás végére sikerült kicsit eltékozolni.

Pulai András szerint az, hogy az előválasztás után az ellenzék nem tudott egyről a kettőre lépni, nemcsak Márki-Zay Péteréken és az összefogás pártjain múlott, hanem a Fideszen is. Az elemző kifejtette: a Fidesz az előválasztást rosszul kezelte, de az azt követő időszakot jól, és olyan témákat hoztak, amivel sikerült semlegesíteni az ellenzéki narratívát, újra ők tematizáltak. Ezt a tendenciát erősítette, hogy az ellenzék oldalán nem látszott kész forgatókönyv az előválasztás utánra, amit még nehezített is Márki-Zay Péter váratlan sikere.

Milyen a járványkezelés?

Pulai András a kormány kudarcai közé tette a járványkezelést, azzal támasztva alá érvelését, hogy nemzetközi szinten magas a lakosságarányos halálozási mutatója Magyarországnak, miközben átoltottságban az elsők közül az utolsó negyedbe estünk vissza. A járvánnyal összefüggő gazdasági krízist is megemlítette.

Elszállt az infláció, a Gyurcsány-kormányénál is magasabb az államadósság és a hiány, de a gazdaság romjait elfedi a pénzosztás.

Az elemző azzal folytatta, amit Orbán Viktor úgy foglalt össze a keddi Kormányinfón, hogy nem jó a lapjárása a nemzetközi politikában, mert a vele jó viszonyt ápolók választási vereségeket szenvedtek. Pulai András a nemzetközi kudarcok közé sorolta a hetes cikkelyes eljárást, a jogállamisági vitát, az Európai Néppárttal való szakítást és a helyreállítási alap forrásainak visszatartását.

Az érdekérvényesítő képességünk a nullához konvergál, még a szélsőségesekkel sem jött össze eddig az új szövetség.

Pulai András a kudarcok közül nem hagyta ki Völner Pál lemondott államtitkár korrupciós ügyét sem.

A Fidesz 2021-es sikertörténete az, hogy ezekkel a kudarcokkal együtt is pariban van az ellenzékkel és teljesen nyitott a 2022-es választás.

Mráz Ágoston Sámuel teljesen máshogy értékeli a járványkezelést:

2021 legnagyobb sikere a koronavírus harmadik hullámának legyőzése és úgy tűnik, hogy a negyedik hullám is lejtmenetbe kerül. A járványkezelés és a gazdasági hatások elhárításával a társadalom többsége egész évben „inkább elégedettnek” bizonyult, a két nehéz időszak között egy relatíve szabad nyaralás, számos jóléti intézkedés emelte a közboldogság szintjét. Mindez a kormány kiemelt érdeme, a többségi proteszt-hangulat hiányának legfőbb oka.

Az elemző szerint az egész év olyan volt, mintha a kormány évtizedes tevékenységének értelmét és hasznát akarta volna bizonyítani, ide sorolta, hogy a rezsicsökkentés fontos védelem, a migráció elleni határozott fellépés indokolt, az alkotmány a jogbiztonság alapja, „eltörlése népszerűtlen követelés”.

Botránya nem volt a kormányoldalnak, az erre alkalmas ügyeket 2019 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/12/30/ok-voltak-az-ev-politikai-gyoztesei-es-vesztesei/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem jogerősen életfogytiglanra ítélték a kaposvári kettős gyilkossággal vádolt izraeli férfit

Nem jogerősen életfogytiglanra ítélték a kaposvári kettős gyilkossággal vádolt izraeli férfit

A Kaposvári Törvényszék nem jogerősen életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte azt az izraeli férfit, aki 2018-ban …