2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Oda csap, ahova köll

Hirdetés

Oda csap, ahova köll

Bár a világ proletárjai mindmáig vonakodnak egyesülni, ez nem jelenti azt, hogy a keményen dolgozó kisemberrel már ne is kellene foglalkoznia egy demokratikus politikusnak. Az együvé tartozás érzékeltetése velük viszont kemény dió. A közösen énekelgetett mozgalmi daloknak és a sarló/kalapács motívumnak jelenleg ugyanis nincsen szezonja (kivált, hogy Magyarországon ez utóbbi jelkép használata törvényileg tiltott is). Nem marad más tehát: a vulgármarxizmust bizony az ingujjból kell előrántani.

Alexis Tsipras 2019. március 22-én Brüsszelben

Alexis Tsipras 2019. március 22-én Brüsszelben

Fotó: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images Hungary

A modern politikus, ha „egyszerű emberekhez” szól – mondjuk, lepattantabb környéken kampányol, vagy csilivili kulisszák közt ugyan, de az empatikus baloskodás célzatával –, nem csak a közlendőjét finomhangolja újra a helyzet kívánalmai szerint, hanem a megjelenését is.

Hirdetés

Mint a nyugati világ politikai kommunikációs fortélyainak legtöbbje, ez is a tengerentúlról indult. Eisenhower, Truman és Roosevelt elnökök még csupán olykor-olykor vették le arisztokratikus keménykalapjukat, John F. Kennedy viszont idővel már teljesen elhagyta azt – hogy ne az elkényeztetett uraságot lássák benne, hanem mindinkább egy jó fej fickót, aki a hajnalban vekkerre ébredő átlagpolgár nyelvét beszéli.

Az igazi fordulat azonban (a baloldali reflexekkel igazán nem vádolható) Ronald Reagan 1980-as elnökjelölti kampányában történt. Az elegáns megjelenésére amúgy közmondásosan ügyelő republikánus politikus rendre hanyagolta az üzleties megjelenést, zakóját és nyakkendőjét is tudatosan levette, amikor a szavazókhoz szólt.

Ingujját pedig feltűrte,

amivel egyszerre üzente azt, hogy kész nekiveselkedni a kemény munkának, és azt, hogy ő az emberek jelöltje, aki valódi társ lesz a bajban. Nyilván nem csak ezért, de földcsuszamlásszerű győzelmet aratott a választásokon. Ekkor született meg a Reagan-demokraták kifejezés is, amely azokra a fehér munkásosztálybeli szavazókra utal, akiket egyébként a hideg ráz a konzervatívoktól, de Reaganre hajlandóak voltak leszavazni, mert kellően középen állónak találták.

Itt az alkalom: íme, az alkarom

Akármilyen hihetetlen, a feltűrt közéleti ingujj hatását tudományos igényességgel is kutatták már, és beigazolódott, hogy valóban képes voksokat hozni. A kilencvenes évekre már teljesen elterjedt e trükk a nyugati politikában. Bill Clinton amerikai elnök(jelölt) az ing és nyakkendő kombóban hitt, tehát leginkább csak a zakót hagyta el, amikor kampányolt. Tony Blair brit exminiszterelnök a feltűrt ingujj szerelmese volt hivatali idejében, a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/agitpop/2021/05/01/baloldalisag-vizualis-kommunikacio-oltozkodes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem sikerült visszaszereznie az Esterházy-kincseket az Esterházy-alapítványnak

Nem sikerült visszaszereznie az Esterházy-kincseket az Esterházy-alapítványnak

Az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyva elutasította az Esterházy Magánalapítvány keresetét az Esterházy-kincsek tulajdonjogáért indított perben …