2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nyitnak a turistaházak, erdei iskolák

Hirdetés

Nyitnak a turistaházak, erdei iskolák

A szervezett természetjárás a gazdasági fejlődés és a polgári jólét hozadéka. Ennek megfelelően Magyarországon az első turistaegyesület a XIX. század végén alakult. Ám ne menjünk ennyire vissza az időben, hiszen a belföldi bakancsos turizmus a szabadidő eltöltésének egyik elérhető formájaként már a szocializmus idején is fénykorát élte. Egy korabeli turistadal ezt az életérzést visszafogott költőiséggel így fogalmazza meg: „Szép a turista élete, gondjait otthon felejtette.”

Napjainkban ismét egyre többen vannak, akik túrabakancsot húznak, kerékpárra pattannak, hogy kitörjenek a mindennapok taposómalmából, a civilizációs rohanásból, miközben az sem mellékes, hogy erre a koronavírus-világjárvány elmúlt bő egy évében, az elzártság idején is lehetőség volt, vagyis az aktív turizmus és az ökoturizmus újabb lendületet kapott.

Hirdetés

A pandémia idején a turistaházak sem fogadhattak vendégeket, ezért az újraindítás szimbólumaként is értékelhető az Év Turistaháza 2020 díj átadása. A Tolna megyei Lengyel településen jelen volt Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár, aki az Indexnek elmondta, hogy a díjnyertes Annafürdő Vendégház már tavaly októberben kiérdemelte a kitüntető címet, az oklevél átadására azonban csak most kerülhetett sor.

Annafürdő Vendégház

A díjazott turistaház a Tolnai-hegyhát déli részén, az Apponyi grófok kedvelt üdülőhelyén, Lengyel község közvetlen közelében helyezkedik el, csodás erdei környezetben. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett vörösfenyő rönkökön álló akadálymentesített vendégház és a mellette működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción van túl. A hat férőhelyes vendégház három kétágyas, pótágyazható szobával rendelkezik, tetőtere pedig interaktív természetismereti kiállításnak ad otthont. A falusi szálláshelyként működő vendégház helyi ételeket és italokat kínál. A környezetében elterülő parkerdőben horgászati lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, tűzrakóhely, kilátó, lombkoronaösvény, erdei pihenők, erdei kisvendéglő, interaktív eszközök segítik a szabadidő hasznos eltöltését. Kerékpárosbarát hely, illetve kézművesfoglalkozásokat, lovas programokat, játékos vetélkedőket is tartanak turistacsoportok, gyerekes családok és egyéni látogatók számára.

A világjárvány idején a turistaházakra is ugyanazok az előírások vonatkoztak, mint az összes többi szálláshelyre, vagyis kizárólag üzleti célból fogadhattak vendégeket, de ez a tevékenység a legkevésbé sem jellemző a turistaházakra, be kellett tehát zárniuk, akárcsak az erdei iskoláknak.

<img id="kep_szerkfoto_image_38331701" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3833/38331/383317/38331701_901bd9d538deb0ef3998486b089bc384_wm.jpg" alt="A képen balról jobbra: Petényi Mirkó, az Aktív és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ kommunikációs igazgatója; Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója; Szentpéteri Sándor, az Agrárminisztérium erdőkért felelős helyettes államtitkára; Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, egyben a térség országgyűlési képviselője" data-image_width="727" data-image_height="485" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/03/belfoldi-turizmus-termeszetjaras-turistahaz-annafurdo-vendeghaz/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lószállítóval harcolt egy autós az M5-ösön

Lószállítóval harcolt egy autós az M5-ösön

Szürreális jelenetek játszódtak le az M5-ös autópályán. Az eset péntek reggel történt, a Budapesti Autósok …