2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nyilasterror áldozata lett a magyar gyógyszergyártás atyja

Hirdetés

Nyilasterror áldozata lett a magyar gyógyszergyártás atyja

Richter Gedeon 1872. szeptember 23-án született a Heves megyei Ecséden földbirtokos-terménykereskedő családban. Szülei meglehetősen tehetősek voltak, hiszen az 1860-as években több mint ezerholdas nagybirtokot tudtak vásárolni a községben, kastéllyal együtt. A beérkezett zsidó családok többségéhez hasonlóan ők is a történelmi nagybirtokos nemesség életmódjához igyekeztek idomulni. A család boldogságát a szülők tragédiája törte derékba. Előbb, nem sokkal Gedeon születése után, anyja hunyt el gyermekágyi lázban, majd néhány hónappal később apja is meghalt. Az egyéves kisfiút és két bátyját anyai nagyszülei vették magukhoz Gyöngyösön, de a gyerekek nevelésében részt vett az egyik anyai unokatestvér családja is.

Hiánybetegségek gyógyítása

Gedeon a gyöngyösi ferences rendi gimnáziumban végezte középfokú tanulmányait. Már fiatal korában vonzódott a gyógyszerészethez. Erről tanúskodik, hogy tizenöt éves korától három esztendőt Mersits Nándor gyöngyösi patikájában töltött gyakornokként. Érdeklődését alighanem az is befolyásolta, hogy szülei olyan betegségekben hunytak el nagyon fiatalon, amelyeket megfelelő terápiával és orvosságokkal gyógyítani lehetett volna.

1893-ban a kolozsvári egyetemen gyógyszerészgyakornoki bizonyítványt, majd két évvel később a Budapesti Tudományegyetemen gyógyszerészdiplomát szerzett. Vidéki gyakorlatot követően 1897-ben nyugat-európai tanulmányútra indult, hogy tapasztalatokat gyűjtsön az európai gyógyszerészet és gyógyszergyártás területén. Dolgozott német, francia, svájci és angol patikákban. Itt találkozott egy új gyógymóddal, az organoterápiával, amely felcsillantotta a reményt, hogy 

az emberi szervezet hiánybetegségei gyógyíthatók a belső elválasztású állati mirigyek, illetve azok hatóanyagainak adagolásával.

Hirdetés

Felismerte az új terápia jelentőségét és élete céljául tűzte ki ennek hazai fejlesztését.

Patikagyár Kőbányán

1901-ben megvásárolta Budapesten az Üllői út 105. szám alatti Sas patikát, amelynek alagsorát és helyiségeit átalakította kisüzemi gyógyszer-technológiai munkák végzésére. Itt állította elő első organoterápiás szereit. Mellékvesehormon-kivonatot tartalmazó készítményét, a Tonogen Suprenalét 1902-ben hozta forgalomba, és ma is használják a gyógyászatban.

A Sas patikában folyó munkával tették le a nemzetközi hírű gyógyszergyár – ahogy a helyiek nevezték: a patikagyár – alapjait.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/23/nyilasterror-aldozata-lett-a-magyar-gyogyszergyartas-atyja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pécsett is befeszültek a kukások, ott is megtagadták a munkát

Pécsett is befeszültek a kukások, ott is megtagadták a munkát

Ma hajnalban Pécsett is leálltak a szemétszállítással – erről írt a baranyai megyeszékhely polgármestere közösségi oldalán, …