2021. június 14., hétfőMa Vazul napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.14. Vazul Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nyelvvizsga-amnesztia: több milliót bukhatnak az intézmények

Hirdetés

Nyelvvizsga-amnesztia: több milliót bukhatnak az intézmények

Tavaly több mint százezer új diplomást hozott a nyelvvizsgamentesség, amit azok a hallgatók vehettek igénybe, akik augusztus 31-ig záróvizsgát tettek. A rendelkezés a doktori képzések kivételével minden képzési formára – a korábbi főiskolai és egyetemi képzésekre, az alapképzésekre, a mesterképzésekre, az osztatlan képzésekre és a felsőoktatási szakképzésekre is – vonatkozott, finanszírozási formától függetlenül. Sőt, azok is élhettek a lehetőséggel, akiknek akár több nyelvvizsgát, felsőfokú vagy szakmai nyelvvizsgát kellett volna tenniük a diplomaszerzéshez. Ha visszaemlékszünk, 2020-ban az amnesztia a gazdasági akcióterv első intézkedései között szerepelt, most viszont egyelőre még nem született meg az ezzel kapcsolatos döntés. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón csupán annyit közölt, hogy idén is elgondolkodnak a könnyítésen.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint amennyiben ezt nem lépik meg, akár több tízezer diploma is bennragadhat, amit a következőkkel indokolnak:

  • A nyelvvizsgaközpontok nagy része lemondta a tavaszi vizsgaidőszakot.
  • Kevés helyen, továbbá kevés nyelvből és szakból lehet online szakmai nyelvvizsgát tenni.
  • Ha májusban be is tudják pótolni a végzősök az elmaradt nyelvvizsgákat, az államvizsgára való felkészülési ütemtervük teljesen felborul.
  • Több mint egy éve nem volt lehetőség huzamosabb ideig jelenlétben nyelvet tanulni, ami sokak számára jelent különösen nagy nehézséget.

A HÖOK-kal azonban nem mindenki ért egyet, ezt bizonyítja az a levél is, amit maguk tettek közzé a saját Facebook-oldalukon.

Hirdetés

„Már ne haragudjon, de mit képzelnek magukról? Hallom, már megint arról győzködik a kormányt, hogy ismét több tízezer diplomát osszanak szét azok között, akik nem tanultak meg érte. Nem szégyellik magukat? Hallottak már tévéről, rádióról? Szerintem be kellene kapcsolni ezeket, átállítani, és lám, már árad is belőlük az idegen szöveg. Nem is tudta, hogy már van ilyen?” – tette fel a kérdést cinikusan a levélíró, aki a megoldást is elmondta.

Szerintem inkább tanulni kellene, nem sörsátrazni. Ha egy úgynevezett értelmiségi nem tud letenni egy nyelvvizsgát, akkor milyen jogon vár el bármit is bármelyik nem értelmiségitől? Csak másoktól veszik el a munkát, akik megtanultak érte! Tanuljál, ne drogozzál!

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/05/31/nyelvizsgamnetesseg-nyelvvizsgakozpontok-diploma-hallgatok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sváby András feladta a harcot az álhírek ellen, a nyomozást is viccnek tartja

Sváby András feladta a harcot az álhírek ellen, a nyomozást is viccnek tartja

Bizonyítékokkal együtt szállította a rendőrségnek a sztorit olyan álhírportálok ellen, amelyek szerint már létezik egy szer, …