2023. december 10., vasárnapMa Judit napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.12.10. Judit Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 382,00 Ft | USD: 355,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Növelni kívánják a vízibivaly-állományt a kápolnapusztai rezervátumban

Hirdetés

Növelni kívánják a vízibivaly-állományt a kápolnapusztai rezervátumban

Bende Zsolt a fás legelőn a gyarapodó állatállományt bemutató sajtótájékoztatón azt mondta,

a nemzeti park kiemelt feladata az őshonos háziállatok génmegőrzése és létszámuk gyarapítása.

A házibivaly − amelyet a Kis-Balaton térségében egykoron a Festetics-család birtokain nagy számban tartottak − a szürkemarha és a magyar tarka mellett a legelőterületek kezelésében tölt be jelentős szerepet.

Az utóbbi években némileg csökkent a kápolnapusztai állatállomány létszáma és ezzel az általuk kezelt terület nagysága, ezért növelni szeretnék a csordát. A területen jelenleg két bika mellett 79 tehén él, amelyeknek augusztus óta már csaknem 70 borja született, a csapadékos időjárásnak köszönhetően jó minőségű legelők révén pedig az állatok is jó kondícióban vannak − jegyezte meg.

Hirdetés

Az igazgató kifejtette, a Kárpát-medencére jellemző élőhelyek sokfélesége, diverzitása csak akkor őrizhető meg, ha élnek ott legelő állatok, amelyek természetes módon gondoskodnak a változatos talajról, ezzel a növény- és az állatvilág sokszínűségéről is. Szinte elképzelhetetlen, de ezeken a fás legelőkön egy adott területen belül sűrűbb az állat- és növényfajok száma, mint egy esőerdőben – mondta.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/10/25/balaton-felvideki-nemzeti-park-bivalyrezervatum-bovites/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Három év börtönt kapott a honvédségtől eltávolított szexuális ragadozó

Dobó Dénes közleménye szerint a katonai tanács a vádlottat kétrendbeli szexuális kényszerítés bűntettének kísérletében mondta …