2023. április 1., szombatMa Hugó napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.04.01. Hugó Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 380,00 Ft | USD: 349,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Novák Katalin: Nem kérünk a szovjet birodalomból!

Hirdetés

Novák Katalin: Nem kérünk a szovjet birodalomból!

Az olasz napilap kérdésére a köztársasági elnök az ukrajnai háború kapcsán elmondta: Magyarország a NATO és az Európai Unió tagjaként szövetségesei mellett áll, és a mielőbbi fegyvernyugvás a célja, Ukrajnának pedig erején felül segít.

Számomra az a kérdés, hogyan tudjuk megállítani az orosz agressziót úgy, hogy közben elkerüljük a harmadik világháború kitörését

– fogalmazott, és felhívta a figyelmet arra is, hogy Kárpátalján százötvenezer magyar él. Szerinte Európának határozottan ki kell mondania, „ne tovább! Putyin átlépte a Rubicont” – idézi a Corriere della Sera lapban közzétett nyilatkozatát az MTI. A magyar államfő kiemelte: helyes az agresszorral szembeni közös fellépés, de a választott eszközök kapcsán vannak és kell hogy legyenek különbségek az országok között.

„Az EU-ban helye van a nézetkülönbségeknek”

Szavai szerint az Európai Unió valódi feladata az egység teremtése a kulturális, vallási, történelmi különbözőségek figyelembevételével és megőrzésével. A közös fundamentumot a zsidó–keresztény gyökerekben, a keresztény kultúrában látja.

Hirdetés

Az Európai Unió történelmi távlatban még lehet sikertörténet, ha nem adjuk fel keresztény kultúránkat, és továbbra is képesek vagyunk egyhangú, közös döntéseket hozni. Hogy közben vannak viták? Mi sem természetesebb ennél! Nem szeretnék olyan országban vagy olyan világban élni, ahol nincs helye a véleménykülönbségnek

– fejtette ki. Hozzátette: a mostani háborús helyzetben erős európai vezetőkre, őszinte zártkörű megbeszélésekre, közös stratégiai gondolkodásra és egymás iránti tiszteletre van szükség.

A köztársasági elnök a visegrádi négyekről is beszélt. Mint mondta, a magyar érdek az erős V4, amely most ugyan nem virul, de létezik.

Mi azt képviseljük, hogy tegyük zárójelbe azt, amiben nem értünk egyet, ahol eltérő a megközelítésünk, és mutassuk meg: a közép-európai emberekben ott az erő, a lehetőség

– fogalmazott.

„Nem kérünk a szovjet birodalomból!”

Elmondta: számára Oroszország létezik, amelynek hosszú ideje Vlagyimir Putyin a vezetője. Voltak, vannak és lesznek kapcsolatok a két ország között, ahogy Európa és Oroszország vagy Ukrajna és Oroszország között is. Az orosz–magyar kapcsolatokba senkinek sem szabad romantikát beleképzelnie – mondta.

Magyarország kőolajfogyasztásának 55, gázfogyasztásának 80 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/31/novak-katalin-olaszorszag-interju-ukrajna-oroszorszag-haboru-jogallamisagi-vita/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Meghalt Szonda Éva

Életének 65. évében hosszú, súlyos betegség után meghalt Szonda Éva operaénekes, a Szegedi Nemzeti Színház …