2022. május 17., keddMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nők a politikában: visszatérők és új arcok a parlamentben

Hirdetés

Nők a politikában: visszatérők és új arcok a parlamentben

A 2018–2022-es parlamenti ciklus 25 női képviselővel zárult: a Fidesznek tizenegy, a KNDP-nek egy, a DK-nak kettő, az MSZP-nek három, az LMP-nek három, a Párbeszédnek egy, a Jobbiknak egy női képviselője volt, hárman függetlenként zárták a ciklust, mind a hárman pártfrakcióban kezdték a parlamenti munkát 2018-ban: Dúró Dóra és Varga-Damm Andrea a Jobbikban, Szél Bernadett az LMP-ben.

A 2022-ben végződő ciklus képviselőnői

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), Bartos Mónika (Fidesz), Bősz Anett (DK), Csöbör Katalin (Fidesz), Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz), Demeter Márta (LMP), Dunai Mónika (Fidesz), Dúró Dóra (független), Gurmai Zita (MSZP), Hohn Krisztina (LMP), Juhász Hajnalka (KDNP), Kállai Mária (Fidesz), Koncz Zsófia (Fidesz), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Mátrai Márta (Fidesz), Novák Katalin (Fidesz), Potocskáné Kőrösi Anita (Jobbik), Schmuck Erzsébet (LMP), Selmeczi Gabriella (Fidesz), Szabó Tímea (Párbeszéd), Szabó Tünde (Fidesz), Szél Bernadett (független), Vadai Ágnes (DK), Varga-Damm Andrea (független), Vitályos Eszter Zsuzsanna (Fidesz).

Az új parlamenti ciklusban – a jelen állás szerint – a 199 fős Országgyűlésben 28 női képviselő van (14,07 százalék, az előző ciklusban 12,56 százalék volt az arány), ez csak hárommal több, mint amennyivel az előző ciklus zárult.

Hirdetés

A Fidesz–KDNP pártszövetség az április 3-i országgyűlési választáson ismét kétharmados győzelmet aratott: 135 képviselői helyett szerzett. A Fidesznek és a KDNP-nek – ahogy az előző ciklusokban is – önálló képviselőcsoportja alakult.

 • A Fidesz 117 fős frakciójában tizenhárom képviselőnő (Bartos Mónika, Csöbör Katalin, Czunyiné Bertalan Judit, Dunai Mónika, Illés Boglárka, Kállai Mária, Koncz Zsófia, Mátrai Márta, Molnár Ágnes, Selmeczi Gabriella, Szabó Tünde, Varga Judit, Vitályos Eszter), a KDNP 18 fős frakciójában egy képviselőnő (Juhász Hajnalka) kezdi meg a parlamenti munkát.
 • A Demokratikus Koalíció 15 fős frakciójában négy képviselőnő (Gy. Németh Erzsébet, Hegedüs Anita, Kálmán Olga, Vadai Ágnes) ül.
 • A Jobbik tízfős frakciójában két képviselőnő (Szabó Hajnalka, Végh Noémi) ül.
 • A Momentum tízfős frakciójában két képviselőnő (Orosz Anna, Sebők Éva) ül.
 • Az MSZP tízfős frakciójában két képviselőnő (Gurmai Zita, Kunhalmi Ágnes) ül.
 • A Párbeszéd hatfős frakciójában két képviselőnő (Szabó Tímea, Szabó Rebeka) ül.
 • A Mi Hazánk hatfős frakciójában egy képviselőnő (Dúró Dóra) ül.
 • Az LMP ötfős frakciójában egy képviselőnő (Bakos Bernadett) ül.

Százalékosan a nők aránya az egyes parlamenti frakciókban:

 • A Fidesz-frakció 11,11 százaléka nő.
 • A KDNP-frakció 5,55 százaléka nő.
 • A Jobbik-frakció 20 százaléka nő.
 • A Momentum-frakció 20 százaléka nő.
 • Az MSZP-frakció 20 százaléka nő.
 • A Párbeszéd-frakció 33,33 százaléka nő.
 • A Mi Hazánk-frakció 16,66 százaléka nő.
 • Az LMP-frakció 20 százaléka nő.

A kezdő tizenegy

Az új parlament 28 képviselőnőjéből 17-en az előző ciklusban is mandátummal rendelkeztek, 11 képviselőnő azonban nem: köztük vannak teljesen új, eddig ismeretlen vagy kevésbé ismert arcok, és olyanok is, akik már jól ismertek a politika frontvonalából.

Az ellenzéki összefogáson belüli megállapodásnak köszönhetően az LMP-s Bakos Bernadett kapta meg Dobrev Klára képviselői helyét, aki a közös ellenzéki lista második helyéről szerzett mandátumot, de marad a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője. Az LMP Bakos Bernadett-tel tudott önálló parlamenti frakciót alakítani.

Bakos Bernadett a 2019-es önkormányzati választáson az LMP színeiben indult, de csak azután lett képviselő a kőbányai önkormányzatban, hogy párttársa, Tóth Balázs önkormányzati képviselő tragikus hirtelenséggel elhunyt 2020 novemberében. Az LMP Bakos Bernadett-tel (aki a párt budapesti elnökségének tagja) pótolta elhunyt képviselőjét.

Gy. Németh Erzsébet 2021. november 19-én

Gy. Németh Erzsébet 2021. november 19-én

Fotó: Kovács Attila / MTI

A DK-s Gy. Németh Erzsébet a közös ellenzéki lista 14. helyéről szerzett mandátumot. A főpolgármester-helyettesi posztot hagyta ott a parlamenti székért. Nem lesz számára idegen a képviselői munka, MSZP-s színekben 2002-ben és 2006-ban is bejutott listáról a parlamentbe. Sok évig volt tagja a Fővárosi Közgyűlésnek is, 1993-tól az MSZP-ben politizált, majd 2011-ben Gyurcsány Ferenccel tartott az akkor alakuló Demokratikus Koalícióba.

Nemrégiben a Népszava megkérdezte tőle, hogy mi a titka, hiszen mindenféle választáson – parlamenti, polgármesteri, főpolgármesteri, ellenzéki előválasztás – indult már, de egyiken sem sikerült győznie, mégis „töretlenül ível felfelé a politikai karrierje”. Gy. Németh Erzsébet szerint „tisztességesen kell élni és dolgozni, hogy érdemes legyen egy-egy listára felkerülni”.

A DK-s Hegedüs Andrea is az MSZP-ben kezdte, 1998 és 2010 között volt tag, 2020-ban lépett be a Demokratikus Koalícióba.

Tanárként, iskolaigazgató-helyettesként harminc éve a katedrán állok. Egyéni önkormányzati képviselőnek 2002-ben, 2006-ban és 2019-ben kaptam bizalmat a választóktól. Jelenleg a tanári és képviselői munkám mellett frakcióvezető-helyettesként, humánpolitikai tanácsnokként dolgozom szülővárosomban, Miskolcon

– olvasható a DK oldalán elérhető önéletrajzában.

Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/05/04/nok-a-politikaban-visszaterok-es-uj-arcok-a-parlamentben/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy mágus már januárban megjósolta Berki Krisztián halálát

Januárban a Metropolnak nyilatkozó Iszet Boszorkány Főpapnő és Mágus pontos jóslatot mondott a Berki Krisztián …