2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nemény András: Aki az önkormányzatoktól von el, az a saját állampolgáraival szúr ki

Hirdetés

Nemény András: Aki az önkormányzatoktól von el, az a saját állampolgáraival szúr ki

Hogyan érintette az elmúlt egy év Szombathely gazdaságát?

Úgy, mint általában a megyei jogú városokban, gyakorlatilag nálunk is leállt az ipari termelés egy időre a Covid miatt. Az amúgy sem könnyű helyzetet még súlyosbították a kormányzati elvonások is, amelyek a járványra hivatkozva történtek. Ilyen volt például az ingyenes parkolás bevezetése, amelyről azóta is láthatja mindenki, hogy semmi köze a Covid-hoz. Csak ez az intézkedés havonta 45 millió forint terhet jelentett a város költségvetése számára. A területen dolgozókat ugyan át tudtuk vezényelni máshova, így senkit nem kellett elküldenünk, de a bérköltségek, bevétel híján is megmaradtak. 

Szombathelyt ráadásul az is nagyon rosszul érintette, hogy a város legnagyobb adófizető cége, az amerikai Aptiv a tavalyi év végén úgy döntött, hogy adóoptimalizálás miatt egy írországi cégen keresztül bonyolítja a számlázását. Emiatt jelentősen csökken az iparűzési adóbevételünk, nagyságrendileg közel 1,5 milliárd forinttal évente. A kormány ráadásul elengedte a kis- és középvállalkozások számára is az iparűzési adó terheit, amely szintén jelentős veszteség volt.

Így összességében 3,5 milliárdos kiesésről beszélhetünk. 

Hirdetés

A gazdaság, valamint a turizmus területén tapasztalható bevételkiesés és a kormányzati elvonások mellett azonban plusz költségek is jelentkeztek a járvány miatt. Több száz milliós egészségügyi kiadásaink voltak, maszkokat, teszteket szereztünk be a város számára. 

Ráadásul plusz szociális támogatásokat is be kellett vezetnünk a bajba jutott szombathelyiek megsegítésére. Aki elvesztette az állását a veszélyhelyzet alatt, annak egyszeri százezer forintos támogatást adtunk, ezt ma is lehet igényelni az önkormányzatnál. Eddig összesen 817-en részesültek ilyen gyors segítségben. Ez persze nem egy nagy összeg, de akik 1-2 hónapra vesztették el az állásukat, azoknak – ha minimálisan is -, de segített átvészelni a legnehezebb időszakot. Emellett a hagyományos segélyeket is kiegészítettük, 200-ról 400 millióra emeltük az erre fordítható keretet. 

Bár a harmadik hullám véget ért, a szakemberek már a negyedikre figyelmeztetnek. Van bármilyen forgatókönyv arra vonatkozólag, ha ismét beüt a baj, akkor hol tudnak még húzni a nadrágszíjon?

DSC8979

Fotó: Kaszás Tamás / Index

A nem kötelező feladatok ellátása mögött is emberek vannak, nekünk pedig az volt a célunk, hogy lehetőleg senki ne kerüljön utcára. Egyedül a helyi televízió esetében történtek leépítések, de úgy tudom, hogy akiknek felmondtak, ők is azóta már mind találtak magunknak új állást, többen az önkormányzati intézményrendszeren belül. Itt is csak azért került sor elbocsátásokra, mert láttuk, hogy a helyi médiára biztosan nem fog pénzt adni a kormány. 

A racionalizálást inkább az önkormányzaton kezdtük meg. A képviselők, bizottsági és igazgatósági tagok tiszteletdíján is csökkentettünk, jómagam pedig önként fizettem be az elkülönített alapba. Hogy úgy mondjam, kicsontoztuk a saját lehetőségeinket. Egy ponton túl azonban már nem tudunk húzni a nadrágszíjon, mert akkor embereket kell elküldenünk, ami pedig a szolgáltatások színvonalát is érintené. Az utak, hidak karbantartását sem tolhatjuk minden évben, mert a lakosság látná meg a kárát.

Aki tehát az önkormányzatoktól von el pénzt arra hivatkozva, hogy mi gazdag város vagyunk, az végtére is a saját állampolgáraival szúr ki.

Azért nem minden önkormányzat maradt kompenzáció nélkül.

Valóban, tavaly decemberben több megyei jogú város is kapott támogatást az államtól 1,4 milliárd forint értékben. Teljesen különböző adottságú városokról beszélünk, mind a gazdasági helyzet, mind a népsűrűség tekintetében. Egy közös mégis volt bennük: mindnek fideszes a polgármestere. 

A kormányoldalról most biztosan elhangozna érvként, hogy Békéscsaba is kapott ebből a támogatásból, pedig ott nem fideszes a városvezető. 

Igen, de mindenki pontosan tudja, hogy a békéscsabai független polgármester is fideszes támogatással indult a választáson. Korábban a párt tagja is volt, vele szemben a kormányoldal nem is indított jelöltet legutóbb, ráadásul a testületben is fideszes a többség. Nem kérdés, hogy a kormány oldaláról nézve Békéscsaba a fideszes települések közé sorolandó. 

Szombathelyen a polgármester valóban nem fideszes, de a térség országgyűlési képviselője igen. Hende Csabával egyeztetett a város érdekében? Ő azt kommunikálta, hogy jön pénz Szombathelyre.

DSC9044

Fotó: Kaszás Tamás / Index

A Belügyminisztérium kiírt egy pályázatot, sajtóhírekből úgy értesültünk, hogy 1,2 milliárd forint érkezik a városba fejlesztési forrásként, ezeket nem a működésre kapja Szombathely. Hende Csaba tudott ezekről a pénzekről, de a városvezetéssel nem egyeztetett. Hasraütésszerűen bemondott olyan projekteket a minisztériumnál, amelyeket a jövőben valóban meg szerettünk volna valósítani, de mivel nem kérdezett meg minket ezekről, ezért nem olyan fejlesztésekről van szó, amik prioritást élveznének. Leadott például olyan hídfelújításról szóló projektet, amely csak a negyedik legrosszabb állapotban lévő híd a városban, pedig ennél sokkal égetőbb problémák is vannak. Ha igazán a város érdekét nézte volna, akkor idejött volna egyeztetni velünk arról, hogy mi a fontossági sorrend. Ráadásul azért is rosszul tette ezt, mert ha így történik, akkor én neki is megköszöntem volna, és nem mondanám azt, hogy nem segített nekünk. Mivel nem így zajlott, ezért az embernek egy kicsit keserédes a szája. 

Több, mint húsz éve a politikában

Nemény András 2000-ben, az első Orbán-kormány alatt döntötte el, hogy belevág a politikába, ekkor csatlakozott a Magyar Szocialista Párthoz. Három évvel később már a párt szombathelyi szervezetének alelnöke lett, 2009-től pedig megyei elnöke. 2010 és 2014 között országgyűlési képviselője is volt a pártnak, országos listáról jutott a parlamentbe. 2014-től önkormányzati képviselőként tevékenykedett, de […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/24/szombathely-nemeny-andras-interju/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Azt kéri a Válasz Online, jelentse fel a lapot a DK

Azt kéri a Válasz Online, jelentse fel a lapot a DK

A Fejér megye 1. (székesfehérvári) választókerületében induló DK-s jelöltről, Ráczné Földi Juditról közölt cikket a Válasz Online. …