2022. augusztus 13., szombatMa Ipoly napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2022.08.13. Ipoly Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 393,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nemcsak az életcélja, hanem az életútja is unikum volt

Hirdetés

Nemcsak az életcélja, hanem az életútja is unikum volt

Zwack Péter 1927. május 21-én született Budapesten, nagypolgári családba. Családja úttörő szerepet játszott a magyar ipar fejlődésében. Ősei Morvaországból származtak, és már a XVIII. században is szeszfélék készítésével foglalkoztak. A később Magyarország egyik legnagyobb és leghíresebb szeszgyárává fejlődött üzemet dédapja, Zwack József (1821–1915) alapította 1840-ben. A gyár, amelynek telephelye 1892 óta Budapesten, a mai IX. kerületben, a Soroksári úton van, mintegy kétszázhúsz különböző alkoholfélét gyártott, köztük a család leghíresebb márkáját, az Unicumot.

Szökés a zöldhatáron

Atyja, Zwack János (1893–1976) a Soroksári úti gyár harmadik tulajdonosaként aktív szerepet vállalt a közéletben, többek közt a Gyáriparosok Országos Szövetségében. Bár családja zsidó származású volt, mindkét ágon kikeresztelkedett, így Péter is szigorú katolikus nevelést kapott. Általános és középiskoláit Budapesten végezte. 1945-ben a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnáziumban érettségizett, majd egy évvel később a Pázmány Péter Tudományegyetem Jogi Karán kezdte meg tanulmányait, de emellett a családi gyárban is dolgozott. A sport mindig is fontos részét képezte életének. Fiatalkorában futballozott és jégkorongozott, húszéves korában ifjúsági teniszbajnok volt. Még idősebb korában is szeretett teniszezni.

A kommunisták előretörését nem nézték tétlenül, és a család az emigráció mellett döntött.

Hirdetés

1947 végén apja felrakta őt egy, a jugoszláv határ felé tartó vonatra, és egyikük sem tudta, hogy látni fogják-e még egymást valaha. Péter a határ előtt leszállt, éjszaka gyalogolt, nappal elrejtőzött és aludt. Apja nem sokkal ezután kalandos körülmények között, egy szovjet katonai teherautó sofőrjét megvesztegetve, egy olajoshordó alatt utazva hagyta el az országot, mellényzsebében az Unicum titkos receptjével.

Az Unicum története

A Zwack család zászlóshajója mindig is az Unicum volt, amelynek védjegyét 1883. május 22-én, 805-071 számmal lajstromozták. A gyomorkeserű máig a család 1790-ből származó titkos receptje szerint készül, amelyet a likőrt alkotó húsz-egynéhány fűszernövénnyel együtt egyszerre csak ketten ismerhetnek. Így például Zwack Péter haláláig ő és felesége, Anne Zwack volt minden titkok tudója. Az italt kezdettől fogva gömbölyű palackban forgalmazták. Eleinte a címkéjén vörös kereszt díszelgett, amelynek használati jogáért évente fizetettek a Magyar Vöröskereszt Egyesületnek. A paktum 1922 után megszűnt, ezért a kereszt színét aranyra, hátterét pirosra változtatták. A második világháború után a Soroksári úti üzemet újjáépítették, és mire teljes egészében visszaállították a háború előtti állapotot, a gyárat 1948-ban mindenfajta kártalanítás nélkül államosították. Amikor megtudták, hogy a szocialista vállalat továbbra is Zwack név alatt exportálja termékeit az Egyesült Államokba, pert indítottak a magyar állam ellen. A hosszú jogi procedúra végén megnyerték a pert, és a szocialista állami vállalat nem használhatta többé sem a Zwack, sem az Unicum nevet Nyugaton.

Porszívóügynök egy napig

Péter 1948. január 1-jén ért Triesztbe. Onnan először Rómába, majd Milánóba ment, ahol fél évig egy német professzor tolmácsa volt, közben egy évig közgazdaságtant tanult az egyetemen. Itt találkozott szüleivel, akikkel együtt utazott New Yorkba.

Az amerikai állampolgárság megszerzése után elköltözött szüleitől. Egy napig porszívóügynök, majd az NDPC alkoholcég dolgozója lett. 1950 és 1951 között […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/05/nemcsak-az-eletcelja-hanem-az-eletutja-is-unikum-volt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ezekkel a számokkal nyerhetet 265 millió forintot az ötös lottón

Nyerőszámok: 18 (tizennyolc) 41 (negyvenegy) 42 (negyvenkettő) 48 (negyvennyolc) 52 (ötvenkettő) Joker: 886717 Forrás: https://www.origo.hu/itthon/20220813-lotto-otos-nyeroszamok.html …