2022. augusztus 8., hétfőMa László napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2022.08.08. László Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 385,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Néma könyörgés a szeretetért

Hirdetés

Néma könyörgés a szeretetért

Diónak minden esélye megvolt arra, hogy sanyarú sorsra jusson. Hamar megtanulta, hogy – ahogy azt Virág elvtárs mondta igen szépen – az élet nem habos torta. Magyar vizslaként szaporítónál látta meg a napvilágot, ezért hiába első sejtjétől az utolsóig a fajtája génjeit hordozza, törzskönyv híján az oltási könyvébe odabiggyesztik a fajtaleírásnál a j-betűt, azaz ő csak jellegű kutya.

Ez lett volna a legkevesebb, egy kutya ezt még elviseli valahogy. Pár hetes volt, amikor a szaporító eltávozott az élők sorából. Helyi erők vették magához egy tesójával együtt. Pár hetet sötét csirkeólban töltöttek, majd magához vette őket egy vadász, aki egy évvel később laza csuklómozdulattal lepasszolta a két kutyát, mert nem állták a vadat.

Élete első 15 hónapjából egy dolgot szűrhetett le biztosan, igazán nem kell senkinek. Panzióban töltött másfél hónapot, a tulaj szólt, tudja, csak mentett kutyákkal foglalkozom jó néhány éve, éppen ideje lenne, ha vizsláznék egy pár évig. Szerelem volt első látásra, Dió három éve teszi jobbá minden napomat.

Neki sikerült, de jelenleg Magyarországon több ezer kutya várja menhelyeken, panziókban, hogy az ő története is sikersztorivá váljon.

Hirdetés

Hármat bebukott

Ezt Mayer Monika tudja csak igazán. A Futrinka Egyesület vezetőjeként főleg fajtamentéssel foglalkozik, de a magyar vizslák, dogok és tacskók mellett keverék kutyáknak is keresnek gazdikat.

A valódi kutyások rajonganak a saját állataikért. A fajtamentő a kutyás a sokadik hatványon, még olyat is megtenne négylábú barátainkért, amire igazából nem is képes. Fajtamentőnek lenni nem foglalkozás. Megszállottság, elkötelezettség nélkül nagyon kevés ideig megy.

Monika élete négyéves kora óta kutyák között zajlik, ez a természetes közege. A futrinkásokhoz rendezvényszervezőként csapódott, majd ott is ragadt. Eddig 27 mentett kutyának volt ideiglenes befogadója. Közülük hármat bebukott. Ez a szakzsargonban azt jelenti, örökbe is fogadta a kutyusokat.

Tavaly megközelítőleg 300 kutyát adtak örökbe, zömmel magyar vizslákat. A feltételek szigorúak. Először egy kérdőívet töltenek ki a leendő gazdik, ezt követheti az első találkozás a kiválasztott kutyával. Ahány eb, annyiféle temperamentum, jellem. Fontos, hogy a gazdi és leendő kedvenc passzoljanak egymáshoz. Van, akihez több türelem és kitartás, van, akihez erélyesebb, határozottabb társ kell.

Miután a futrinkás kutyák mind panzióban vannak, a tulajdonosok is tudnak kiajánlani olyan gazdira vágyókat, akik illenek a jelentkezőkhöz. Mellé még nem lőttek, akad, akinél nem sokkal az első örökbefogadás következik a második.

Kitaszít a család

Arra a kérdésre, hogy a mentett kutyák traumaként élik-e meg azt, hogy lemondtak róluk. Mayer Monika nem tud határozott igennel válaszolni.

A panzióban falkába kerülnek, figyelnek rájuk, kapnak enni-inni, simogatást, szeretetet és akiknél szükséges, fejlesztik a szocializációkjukat. Sok esetben a rosszból bekerülnek a jóba, semmi más nem kell egy kutyának

– mondja Monika.

Általános vélekedés szerint a menhelyeken lévő kutyák zöme az utcáról kerül be kóbor állatként. Monika szerint ez sem igaz feltétlenül. A futrinkásoknál megfordult négylábúak zöme családból érkezik. Az okok nem túl változatosak: nincs idő vele foglalkozni, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/08/01/nema-konyorges-a-szeretetert/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Úgy fogták el a budapesti rablót, ahogy csak filmekben szokták – videó

A telefonközpontban dolgozó Kriperné Tolmács Edina el tudta mondani a kollégáinak, hogy merre induljanak, és, …