2020. december 5., szombatMa Vilma napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
2020.12.05. Vilma Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 330,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem stimmelnek az operatív törzs adatai?

Hirdetés

Nem stimmelnek az operatív törzs adatai?

Szeptember óta érdemes nyomon követni a koronavírussal kapcsolatos halálozási számokat, hiszen szerencsére azt megelőzően alig szedett áldozatokat a vírus. Ami trend és törvényszerűség addig látható volt, az nagyjából két hete már nem látszik. Jöjjenek a részletek.

A trendektől elvált a valóság

A tendenciák alapján nagyjából kéthetes időszakban duplázódik az esetek száma – kisebb-nagyobb eltolódás természetesen megfigyelhető. Ez igaz a kórházban kezelt betegekre, a lélegeztetőgépre került betegekre és a halálesetekre egyaránt. Az is látszik, hogy a halálesetek kéthetes csúszással lekövetik a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépre kerültek számának alakulását. E kettőből lehet és érdemes kiindulni. A számításainkat erről itt lehet megnézni.

A növekedés a kórházban kezeltek és a lélegeztetőgépre kerültek esetében látható mind a mai napig. Ehhez képest ezt a trendet nem követik a mostani halálozások. 

Az elmúlt hét nap haláleseteinek alakulása

Hirdetés

Fotó: Index

November első hetéig még itt is megfigyelhető volt a duplázódás: azon a héten 619 halott volt, két héttel előtte 252. November második hetében is a két héttel azelőtti, azaz október utolsó hetében mért szám duplájával lehetett reálisan számolni. Október utolsó hetében 394 haláleset volt, vagyis november második hetében 800 elhunyt volt a várakozás. Ehhez képest 659 esetről számolt be a törzs. Ez a tendencia folytatódik most is, a napi halottak száma nem megy száz fölé. Ez egész hétre kevesebb mint 700 halott. Pedig a várakozások sokkal inkább 1200-1300 esetről szólnak.

Akkor most hibázott a matematika? Nem szokott az olyat. 

Ahogy nő a fertőzöttek száma, úgy nő azoknak a száma is, akik kórházba kerülnek. És ebből következően azoknak a száma is emelkedik, akik lélegeztetőgépre szorulnak, illetve akik meghalnak. Vagyis, amíg az aktív fertőzöttek száma nő, addig a kórházi ellátásra szorultak száma is nőni fog.

A szigorítások hatása még nem látszódhat

A szigorítás november 11-én kezdődött, így a vírus terjedésének csökkenése csak mostanában lesz megfigyelhető. A korlátozások bevezetését követően először az új fertőzöttek száma kezd el csökkenni, ezt követi kéthetes csúszással a kórházi, intenzív esetek száma, majd végre a haláleseteké is.

A most megfertőződöttek esetében a következő hetekben dől el, hányan szorulnak kórházi kezelésre, akár a Covid-osztályon, akár az intenzíven. Vagyis csak hetek múlva jöhet el az az időszak, amikor elkezd mérséklődni a kórházi ápoltak, lélegeztettek, majd még később a halottak napi száma. 

Ehhez képest a számok azt mutatják, hogy a halálesetek száma lényegében stagnál, és mintha szeme lenne a számoknak, nem nagyon megy száz fölé a napi adat – az elmúlt héten még voltak kilengések, de ezen a héten már egész katonásan alakulnak a számok.

Október 31-én 4000 beteg volt kórházban. Tíz nappal később 6000. a halálesetek száma pedig nem követte le ezt a növekedést.

Csakhogy ez meglehetősen valószínűtlennek tűnik. Ez ugyanis azt jelentené, hogy bár folyamatosan nő a kórházban kezeltek és az intenzív osztályon ápoltak száma, közülük mind kevesebben halnak meg. Azaz, bár az egészségügyi rendszer kezd telítődni és a betegek száma emelkedik, a gyógyulási és túlélési arány folyamatosan javul. Pedig épp az ellenkezőjének kellene történnie – hiszen mind több beteg jut ugyanannyi, sőt valójában egyre kevesebb egészségügyi dolgozóra és orvosra.

<img id="kep_szerkfoto_image_35431413" src="https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3543/35431/354314/35431413_3a81ce76ea83e6a812cc156f865a697c_wm.jpg" alt="Súlyos állapotban lévő fertőzöttek és halálesetek számának alaku" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/22/nem_stimmelnek_az_operativ_torzs_adatai/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Frontális ütközés a ferihegyi gyorsforgalmi úton, az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták

Frontális ütközés a ferihegyi gyorsforgalmi úton, az érintett szakaszt teljes szélességében lezárták

A karambol a repülőtérre vezető úton, a KÖKI Terminálnál történt, ahol a kihajtók miatt sebességkorlátozás …