2022. május 18., szerdaMa Erik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
2022.05.18. Erik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 387,00 Ft | USD: 369,00 Ft | CHF: 370,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem rengette meg a választási bukta a pártelnökök önbizalmát

Hirdetés

Nem rengette meg a választási bukta a pártelnökök önbizalmát

Már csak a Momentum és a DK szerezne parlamenti mandátumot az összefogás pártjai közül, ha nem lenne a jövőben politikai összekapaszkodás. Ezt mutatta legalábbis a Nézőpont Intézet választásokat követő felmérése. Az ellenzék, élén a DK-val, a nyilvánosságban elsősorban Márki-Zay Péterre hárítja a felelősséget, valójában azonban egyedül a DK hitelességét nem koptatta érdemben a nagy Gyurcsány-jelenség. 

Miután a pártok naptárában megtalálható az elkövetkezendő hónapokban a tisztújítás, nem érdektelen, hogy mit gondolnak a pártelnökök saját pártjuk újratervezéséről Gyurcsány Ferenc árnyékában.

Demokratikus Koalíció – az „örökös” elnök alakulata

„Primitív módszer Gyurcsány Ferencet okolni a választási vereségért” – fogalmazta meg a DK-ban és támogatói körében uralkodó általános véleményt Niedermüller Péter, a párt VII. kerületi polgármestere. Az elnöki felelősség lepattintása – amit Niedermüller úgy foglalt össze, hogy semmi oka nincs Gyurcsánynak a lemondásra – abból is következik, hogy az általa már 11 éve elnökként vezetett DK lett a legsikeresebb parlamenti párt az ellenzéki térfélen, 15 fővel a legnagyobb ellenzéki frakció is az övé lesz az új országgyűlésben.

Kétségtelen, hogy a DK megalapítása óta egyetlen személy köré épül, így Gyurcsány Ferenc vezetői szerepének megkérdőjelezése (Orbán Viktoréhoz hasonlóan) reálisan sohasem vetődött fel. Az általa alapított pártban a soron következő tisztújításon sem valószínű, hogy kihívója akadna. Erre eddig sem volt példa. Ha ő nem is méreti meg magát, a közvélemény-kutatók azért mérik.

Hirdetés

Gyurcsány Ferenc

Gyurcsány Ferenc

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Az ellenzéki pártok szimpatizánsai és a bizonytalanok körében végzett közvélemény-kutatás szerint Gyurcsány egyértelműen ballaszt, nélküle nagyobb esély lett volna a változásra.

LMP – úton a lenullázódás felé

Schmuck Erzsébet és Kanász-Nagy Máté 2020 nyarán vette át Hadházy Ákostól és Széll Bernadettől a vezetői stafétabotot. Az LMP kongresszusa akkor két évre választotta meg őket társelnököknek. Az ellenzéki szövetségkötést levezénylő politikustandem nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy a középutas pozícióból átnavigálja a pártot és támogatóit az ellenzéki összefogás táborába.

Az előző választás előtt még megmérték, miként viszonyulnak támogatóik Gyurcsány Ferenchez (háromnegyedük akkor elutasította a DK elnökét), amiből világosan látszott, hogy a Schiffer András vezette párt bázisa veszteségmentesen nem illeszthető be egy nagy, baloldali konglomerátumba. Az előválasztás felkészülési időszakában azonban Gyurcsányról már elvitte a fókuszt az összefogás erejébe vetett hit.

Egy biztos, Kanász-Nagy Máté a vereség után maradt a Márki-Zay Pétert hibáztató narratíva mellett:

lehet például, hogy nem tett jót, hogy a miniszterelnök-jelöltünk egy végtelen monológgá változtatta a kampányunkat.

Ennek megfelelően eddig nem tett utalást arra, hogy a tisztújításon leadná társelnöki megbízatását. A HVG-nek úgy nyilatkozott, hogy még nem döntött, de mindenképpen az LMP-elnökségben képzeli el a jövőjét. A társelnök, Schmuck Erzsébet is lebegteti újraindulását, bár nem erősíti pozícióját, hogy kiesett a parlamentből. Mivel az LMP alapszabálya szerint az egyik társelnök nő, igencsak kérdéses, hogy a párt eljelentéktelenedésének kockázata nélkül egyáltalán ki jöhetne helyette szóba. Lapunk kérdésére Ungár Péter frakcióvezető kitérő választ adott, de nem zárta ki, hogy elindul az elnöki tisztségért. Gyurcsány-kritikusabb személye az eddig látottak alapján mindenesetre halvány reményt kínálhat a pártnak arra, hogy a DK árnyékában a kis ellenzéki pártokra leselkedő végérvényes eltűnés veszélyét elkerülje.

Párbeszéd – önkritikus gesztusok

Múltbeli eredményeinek összevetése a mostani választási teljesítménnyel nem vezet sehová, hisz a Párbeszéd két társelnökének kibúvót jelenthet, hogy pártjuk önállóan még soha sehol sem mérette meg magát. A kijózanító választási pofon azonban épp a Párbeszéd esetében eredményezett a vezetésben személyi konzekvenciát, hisz sem Karácsony Gergely, sem Szabó Tímea nem jelölteti újra magát elnöknek, elismerve, hogy volt szerepük az április 3-ai vereségben. 

Szabó Tímea és Karácsony Gergely 2018. november 11-én

Szabó Tímea és Karácsony Gergely 2018. november 11-én

Fotó: Mónus Márton / MTI

Korábban a DK-ból kilépett két politikus szerint egyébként Szabó Tímea szoros politikai szövetségese lehetett Gyurcsány Ferencnek, ennek köszönhette, hogy egyedüli szereplőként szállhatott ringbe (sikerrel) az óbudai egyéni mandátumért. Hátralépésével a Párbeszéd és a DK között növekedhet a távolság.

Karácsony Gergely döntésében az játszhatott szerepet, hogy a választási eredményével szigetszerű politikai alakzatot mutató Budapest főpolgármestereként rendkívül erőteljes csatákat kell majd vívnia a kormánnyal a forrásokért (például a fővárosi közösségi közlekedés fenntartásának érdekében).

Méghozzá úgy, hogy a Fővárosi Közgyűlésben közben a DK helyi politikusaival is folyamatos egyeztetésre kényszerül. (Jelzésértékkel bírt, hogy a budapesti közgyűlés alakuló ülésén Gyurcsány Ferenc személyesen tette tiszteletét.)

A nyári vagy kora őszi tisztújításon a párt egyik legtöbbet szereplő, a <a href="https://index.hu/video/2019/09/13/tarlos_istvan_legkemenyebb_5_perce/" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/04/30/nem-rengette-meg-a-valasztasi-bukta-a-partelnokok-onbizalmat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

Megint megszökött egy 12 éves kislány, akit már korábban is köröztek

A rendőrség még február közepén számolt be arról, hogy keresik Bartus Dzsenifert. Azt követően a kislány …