2023. szeptember 29., péntekMa Mihály napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
2023.09.29. Mihály Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 368,00 Ft | CHF: 405,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem mindennapi hüllő jelent meg a Hortobágyi Nemzeti Park területén

Nem mindennapi hüllő jelent meg a Hortobágyi Nemzeti Park területén

 A mississippi tarajosteknőst jellegzetes hátpáncéljáról lehet felismerni, és megkülönböztetni fajtársaitól, ugyanis középvonalában fut egy taréjszerű formát alkotó kiemelkedés. A Hortobágyi Nemzeti Park elmondása szerint itthon csak a mocsári teknős őshonos, így az ezen kívüli fajok idegenhonosak, és nemkívánatosak itthoni vizeinkben – írták Facebook-oldalukon.

Az Index megkeresésére Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Közép-Tiszai Jászság tájegységvezetője mondott el részleteket a teknősről. 

Elmondta, a teknőst májusban fedezték fel a Tisza szolnoki szakaszán, és azóta minden vízi ellenőrzésük során ezen a területen találják a hüllőt. 

Alapvető problémát okoz, hogy kiszorítja az itthon őshonos mocsári teknőst területéről, valamint táplálékkonkurensnek is számít, ugyanis megfigyeléseink alapján észrevettük, hogy majdnem ugyanazzal táplálkoznak, mint a magyar faj

– fogalmazott a szakértő.

A szaporodóhelyek is szűkösebbé válnak így, hogy felbukkant a mississippi tarajosteknős, annak ellenére, hogy még nincs információjuk arról, szaporodtak-e már a tarajosteknősök. A sárgafülű ékszerteknős, mely szintén idegenhonos, már kényelmesen érzi magát annyira hazánkban, hogy szaporodjon, a mississippi faj még nem mutat ilyen szintű berendezkedést.

Ezenfelül a mocsári teknős számára ismeretlen betegségeket és kórokozókat hordoznak, melyek az itthoni állat pusztulását is okozhatják. 

A hazai állomány nem biztos, hogy képes alkalmazkodni ehhez a számára ismeretlen baktériumhoz

– mondta Monoki.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/08/25/mississippi-tarajosteknos-hortobagyi-nemzeti-park-kozep-tiszai-tajegyseg/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Nyilvánosan szexelt egy pár az Erzsébet körúton – videó

Az intim jelenetet mindenki látta, aki arra járt: a forgalmas úton többen videózták a látottakat, …