2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem Magyarországra volt kihegyezve a Leyen-beszéd, de akinek van füle, hallja

Hirdetés

Nem Magyarországra volt kihegyezve a Leyen-beszéd, de akinek van füle, hallja

Balázs Péter azzal kezdte az értékelést, hogy tartalmas, érdekes beszéd volt Ursula von der Leyené, amiben arra is történt utalás, hogy modellek konfliktusáról van szó a háborúval összefüggésben. Az egyik oldalon az orosz autokratikus, egyközpontú modell, szemben a nyugati pluralizmussal, amit az Európai Unió véd, a kettő között van Ukrajna, ami a nyugathoz csatlakozna, de Oroszország nem engedi.

A korábbi külügyminiszter hangsúlyozta, hogy általában a jó szokott győzni, az ő szemében az a jó, aki az emberi szabadságot engedi kiteljesedni, elismeri a sokszínűséget és teret enged a nyílt versenynek.

Szerintem a nyugat fog győzni, talán nem is sokára

– fogalmazott Balázs Péter.

Hirdetés

Navracsics Tibor nagyon nehéz műfajnak tartja, amit az Európai Bizottság elnöke évről évre teljesít. A területfejlesztési és uniós források felhasználásáért felelős miniszter kifejtette: ezt az Egyesült Államok elnökének uniót értékelő beszédének mintájára hozták létre, valószínűleg azzal a céllal, hogy legyen még egy olyan eszköz, amivel megteremtik az európai belpolitikát, viszont van két eszköz, ami szemben az amerikai elnökkel a Bizottság vezetőjének nem áll rendelkezésére.

Az egyik, hogy az amerikai elnök mögött ott van az amerikai politikai közösség, ellentétben a Bizottság elnökével, aki mögött nincs egyértelműen definiálható európai közösség, bár történtek előrelépések ebben a folyamatban. A másik, hogy az amerikai elnöknek erős, nemcsak politikabefolyásoló, hanem rendeletalkotó hatásköre is van, ráadásul a médián keresztül erős napirend-meghatározó szerepe is tud lenni. A Bizottság elnökének nincs hasonló rendeletalkotó hatásköre.

Ha az Európai Bizottság elnöke saját magát nem epizodistának, hanem az Európai Unió meghatárzójának akarja mutatni, akkor harsányan, határozottan, eredeti kezdeményezésekkel kell fellépnie

– rögzítette Navracsics Tibor, példaként hozva Jean-Claude Juncker az óraátállítás megszüntetéséről szóló bejelentését, amivel megragadta az európai közvélemény figyelmét.

Navracsics Tibor kitért arra is, hogy az orosz agresszió húzóerőt jelent az EU egységesülése irányába, Ursula von der Leyen egy kellően jelentős világpolitikai esemény emelvényére felállva beszélhet. A miniszter megjegyezte azt is, hogy föderalista ihletettségű beszéd volt a Bizottság elnökéé.

Működnek a szankciók?

Navracsics Tibor úgy véli, hogy ezt a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/15/nem-magyarorszagra-volt-kihegyezve-a-leyen-beszed-de-akinek-van-fule-hallja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyolcvan oldtimer Ikarus érkezik Ferihegyre

Nyolcvan oldtimer Ikarus érkezik Ferihegyre

Az Ikarus gyár nyolcvan autóbusza – köztük számos oldtimer jármű és ritkaság – mutatkozik be …