2020. október 21., szerdaMa Vendel napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
2020.10.21. Vendel Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 365,00 Ft | USD: 310,00 Ft | CHF: 341,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem jó, hanem ijesztő: akár 600 ezer fertőzött is lehet

Nem jó, hanem ijesztő: akár 600 ezer fertőzött is lehet

  • Nem tesztelünk napi 12-13 ezernél többet
  • Papíron nem is nő nagyon az esetszám
  • A pozitív eredmények aránya elszállt
  • A nyilvántartott 31 ezerhez képest 600 ezer fertőzött is lehet

Naponta frissül a koronavírus.gov.hu oldalon a piros számláló, Müller Cecília tisztifőorvos pedig minden délután lelkesen megismétli ezeket a számokat a vírusinfón két, hasznos kézmosásra vagy esküvői szertartásra vonatkozó tanács között. Valójában azonban ezek a publikált számok nagyjából annyit árulnak el a hazai járványhelyzetről, mint a Csernobil című sorozatban Gyatlov elvtárs műszere a sugárzás intenzitásáról. A doziméter nem volt képes 3,6-os értéknél magasabbat mérni, így az ezerszeres dózis is 3,6-nak lett elkönyvelve. Ami nem jó, de nem is tragikus.

Az adatok szerint az elmúlt hetekben napi átlag 800-900 esetet találnak, néha bekúszik egy-egy ezres szám is. Ez nem egy nagy ügy, akár legyinthetnénk is.

Ez a szám azonban szinte bizonyosan azért ilyen alacsony, mert naponta csak nagyjából tízezer tesztet végeznek az állami laborok

(vagy csak feleannyit, mint tegnap). Vannak itt is kimagasló számok, 12-13 ezer teszt naponta, de október 5-én a járványügyi hatóság mindössze 6242 tesztről számolt be, vagyis elképesztően hektikusan alakul ez a szám.

Mit is ajánl a WHO?

Mit mutatnak a számok?

A rendkívül hektikus tesztelési szám miatt gyakorlatilag teljesen értelmetlen a napi számokat böngészni. Érdemesebb az úgynevezett mozgóátlagokat figyelni. Ez azt mutatja meg, hogy az elmúlt hét napban átlagosan milyen számok láttak napvilágot. Ennek révén a napi jelentős kilengések eltűnnek a rendszerből és ideális esetben valamilyen trend is kirajzolódik. A tesztek hétnapos mozgóátlagából az derül ki, hogy szeptemberben elkezdett emelkedni a napi tesztelések száma, aztán ez a hónap végefelé megtorpant. Most az látszik, hogy kicsivel tízezer alatt van a napi tesztszám függetlenül a körülményektől. A napi esetszám ennek ellenére a hétnapos mozgóátlag alapján trendszerűen nő, emellett pedig a találati arány is emelkedik. Ez azt jelenti, hogy Gyatlov elvtárs dozimétere hamarosan elolvad a sugárzástól, de az még mindig 3,6-ot mutat.

A kormány folyamatosan arra hivatkozik, hogy a WHO ajánlásai szerint jár el. Ez így is van. Csak a WHO idevonatkozó ajánlása nem két sorból áll. Mert két sort mindenképpen betart Magyarország: ez a minimum tesztelés számáról szól. Ez ezer lakosonként legalább heti egy teszt, azaz hazánk esetében napi nagyjából 1400 mintavétel. Ez április közepe óta visszamenőleg is megvan.

Az ajánlás szerint a tesztelések számát egyenletesen célszerű tartani, hogy a trendeket követni lehessen.

Ha az egyik nap hatezer, a másik nap tízezer, majd nyolc, illetve 13 ezer tesztet végeznek a laborok, abból semmilyen következtetést nem lehet levonni, hiszen a nagyon eltérő számú minta szükségszerűen nagyon eltérő számú esetet fog eredményezni. Nálunk is ez a helyzet. Kicsit tisztább a kép, ha csak azokat a napokat nézzük meg, amikor meghaladta a tízezret a napi tesztek száma: itt szeptember 7-től fogva folyamatos emelkedő trend figyelhető meg, 4-500 esettől indulva mára meghaladja az ezret a pozitív esetek száma.

A WHO ajánlása azt is hozzáteszi, hogy akkor megfelelő a tesztelés, ha az egyenletesség mellett a pozitív találatok aránya tartósan, vagyis kéthetes intervallumban öt százalék alatt marad.

Ha ez nem így van, akkor emelni kell a tesztek számát – értelemszerűen addig, amíg az ötszázalékos küszöb alá nem szorul a pozitív tesztek aránya. Az ötszázalékos arány tartása szintén a trendek nyomon követése miatt fontos. Illetve amiatt is, hogy a kontaktokat nagy biztonsággal és találati aránnyal fel lehessen kutatni. Az ajánlás szerint 48 órán belül el kellene végezni ezt a feladatot.

Bedobtuk a gyeplőt

Ez hazánk esetében szeptember közepe óta csak elvétve jön össze. És itt nem arról van szó, hogy néha 4,9-ről felcsusszan ez az arány 5,1-re.

Október 5-én – ez valójában az előző napi vizsgálatok eredménye természetesen – 13,75 százalék volt ez az arány.

Hasonlóan rossz arányt produkált a tesztelés két további napon is, amikor hat-, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/06/nem_jo_hanem_tragikus/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Koronavírusos az Új Szent János Kórház főigazgatója

Koronavírusos az Új Szent János Kórház főigazgatója

Pozitív lett az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő főigazgatójának koronavírus-tesztje – ezt …