2021. április 10., szombatMa Zsolt napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.04.10. Zsolt Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 358,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem erről volt szó: lakásokat ad el az óbudai önkormányzat

Hirdetés

Nem erről volt szó: lakásokat ad el az óbudai önkormányzat

8. pont. „A bérlakások eladásának azonnali felfüggesztése” – egyebek mellett ez szerepelt Kiss László – akkor még MSZP-s polgármester-jelölt – 2019-es önkormányzati kampányának választási ígéretei között. Alig két évvel később, immár DK-s városvezetés alatt eladásra hirdetik az ingatlanokat. A városházi ellenzék úgy érzi, beigazolódtak korábbi aggodalmaik, a lakhatással foglalkozó civilek tiltakoznak, az önkormányzat vezetése meg tudja magyarázni. 

A Pacsirtamező utcában több lakást is eladásra kínálnak

A Pacsirtamező utcában több lakást is eladásra kínálnak

A Város Mindenkié csoport a társadalom peremén élő hajléktalan emberek civil érdekvédelmi csoportjaként a kormányzat szociálpolitikájának egyik leghangosabb kritikusa. Ezért is hatott sokak számára meglepetésként, amikor a DK vezette III. kerület lakhatást nehezítő döntésére hívták fel március végi nyilatkozatukkal a szélesebb közvélemény figyelmét.

Kiss László polgármesternek címzett nyílt levelükben azt kérték, hogy az óbudai önkormányzat vonja vissza a tulajdonában álló üres lakások tulajdonjogának értékesítésére kiírt pályázatot!

Hirdetés

A lakásprivatizáció csak rövid távon jelenthet segítséget, hosszú távon mindenképpen a kerület és a helyi lakosok fogják elszenvedni az önkormányzatilakás-tulajdon csökkenésének következményeit – jelentette ki a szervezet.

Az városrész vezetése akkor gyorsan reagált, hangsúlyozva, hogy felelős döntéseket hoztak, és felelősen jártak el. Azért hirdettek meg 13 önkormányzati lakást eladásra, mert forráshiányuk alakult ki a kormányzati elvonások következtében. Minderre tekintettel azt kérte a polgármester a nyílt levél megfogalmazóitól, hogy vegyék figyelembe az ő szempontjait is. Lapunknak küldött válaszában konkrétan azt írta, hogy a 11 milliárdos elvonás teljesen új helyzetet teremtett, amelynek következtében 

a 2021-es évben kizárólag az ingatlanvagyon egy részének eladásával lehet elkerülni a csődhelyzetet.

Az önkormányzati lakások felújítására, karbantartására a kedvezményes bérletidíj-bevételek nem elegendőek, ezért úgy gondolták, műszaki és pénzügyi megfontolásból is szükséges az állomány egy részének értékesítése, az innen származó bevételt ugyanis a lakásállomány (és egyéb ingatlanállomány) minőségének javítására fordíthatják majd.

Kiss László arra is felhívta a figyelmet, hogy új lakásrendeletet fogadtak el épp azért, hogy a lakáspályázati rendszer hatékonyabban működjön.

Az új lakásrendelet azonban – egy kivételtől eltekintve – a korábbihoz képest semmilyen újdonságot nem tartalmaz. Ezt már Kelemen Viktória az Egészségügyi, Szociális és Lakásgazdálkodási bizottság fideszes tagja teszi hozzá. A 2020 decemberi változtatás csupán egyetlenegy új elemet takar, mégpedig azt, hogy a szociális alapon történő bérbeadásnál a pályázat helyett egy ún. névjegyzék rendszerben összesítik az igénylők adatait, és egy pontrendszer keretében rászorultságuk mértékét. A képviselő azt is hangsúlyozta, hogy az új rendelet megalkotásáig egyszer sem írtak ki szociális alapon bérlakás pályázatot. Ennek az új rendszernek az  egyik legnagyobb hibája, hogy az egyedi szociális élethelyzeteket nem veszi figyelembe – tette hozzá. Az eltelt 3 hónapban egyébként 16 kérelem érkezett, ebből a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/08/nem-errol-volt-szo-lakasokat-ad-el-az-obudai-onkormanyzat/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Erdő Péter elárulta, mikor nyitnak a templomok

Erdő Péter elárulta, mikor nyitnak a templomok

Április 17-től ismét megnyitják kapuikat az Esztergom-Budapesti főegyházmegye katolikus templomai – adta közre Erdő Péter bíboros, prímás …