2021. július 31., szombatMa Oszkár napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.07.31. Oszkár Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nem csak szakemberből, diplomásból is hiány van idehaza

Hirdetés

Nem csak szakemberből, diplomásból is hiány van idehaza

A diplomások számát tekintve közel tíz százalékkal maradunk el az uniós átlagtól – derül ki az Eurostat friss statisztikájából. 2020-ban az Európai Unió (EU) 25–34 éves lakosságának 41 százaléka végzett felsőfokú tanulmányokat, míg nálunk ugyanez a szám csupán 31 százalék.

Tizenegy tagállam már teljesítette a mutató 2030-ra vonatkozó uniós szintű célját, amely a 45 százalékos szint elérését jelenti. Idetartozik sorrendben Luxemburg, Írország, Ciprus, Litvánia, Hollandia, Franciaország, Svédország, Belgium, Spanyolország, Dánia és Szlovénia. Ezek közül ötben a 25–34 éves emberek több mint fele felsőfokú végzettséggel rendelkezett 2020-ban. 

Ezzel szemben Magyarország hátulról a harmadik a sorban, utánunk már csak Olaszország (29 százalék) és Románia (25 százalék) áll.

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy hazánk teljesítménye még annak ellenére sem alakult jól, hogy a tavaly bevezetett nyelvvizsga-amnesztia egy tollvonással százezer új diplomást hozott.

H219Α EDU25-34 v2

Fotó: ec.europa.eu / Eurostat

„A könnyítés a diplomások számát tekintve sokat nyomhatott a latba, de úgy tűnik, hogy a felzárkózáshoz ez sem volt elég” – erről Máté András, az Oktatói Hálózat aktivistája beszélt az Indexnek.

Magyarország ezzel minden diplomástartalékát felélte, a kérdés csak az, hogy milyen áron tette. A nyelvvizsga nagyon fontos és helyénvaló követelmény volt, most mégis azt üzeni a kormány a hallgatóknak, hogy anélkül is kiválóan megállhatják a helyüket. Inkább a nyelvtanulásban kellett volna segíteni a fiatalokat, nem pedig lazítani az elvárásokon

– kommentálta a nyugdíjas egyetemi docens a nyelvvizsga-amnesztiát, amelyet egyébként idén is megszavaztak.

Máté András szerint nem lehet a járványra fogni azt, hogy hazánkban kimondottan alacsony a diplomások száma, hiszen a digitális oktatás az egyetemeken jól működött, a legtöbb hallgató a nehezítő körülmények ellenére is sikeresen megírta a szakdolgozatát, és leállamvizsgázott.

Mint mondja, a felsőoktatási expanzió 2008-ig tartott, azt követően azonban drasztikusan elkezdett csökkenni a jelentkezők száma, és ez a jelenség 2012 környékén még erőteljesebbé vált. Várható volt, hogy idővel ez a diplomások számában is megmutatkozik majd, így most többek közt emiatt sem tartjuk a lépést az EU-val.

Korábban Radó Péter oktatáskutató, oktatáspolitikai elemző is arról beszélt lapunknak, hogy a probléma 2012 környékére vezethető vissza.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/07/01/diploma-egyetem-felsooktatas-nyelvvizsgamentesseg-europai-unio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Rejtélyes építkezés kergeti őrületbe a nyaralókat Siófokon

Rejtélyes építkezés kergeti őrületbe a nyaralókat Siófokon

Az építkezés hétfőn kezdődött, és azóta a közelben lévő társasháznál, étteremnél, valamint üzletnél sem tudnak …