2021. október 18., hétfőMa Lukács napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
2021.10.18. Lukács Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 311,00 Ft | CHF: 336,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Navracsics Tibor és Andor László: Merre tart az Unió?

Hirdetés

Navracsics Tibor és Andor László: Merre tart az Unió?

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete szervezte beszélgetésen két korábbi magyar uniós biztos értékelte Ursula von der Leyen beszédének Magyarországra vonatkozó részeit. Navracsics Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének (EUSTRAT) vezetője, volt uniós biztos beszélgetőtársa Andor László, a Foundation for European Progressive Studies (FEPS) főtitkára, szintén egykori uniós biztos volt. 

Kezdésként azt a kérdést kapták, miként kezelte a koronavírus-járványt Brüsszel.

Hirdetés

Andor László szerint nagyjából jól koordináltan cselekedett az EU a járvány idején, Navracsics Tibor viszont azt mondta: a reagálás lassú volt, de abban, ahogyan a válság utáni gazdasági helyreállítást kezelte, az Unió jól vizsgázott. Az EU-n belül az oltottság 70 százalék körül van, ezért a globális szerepvállalás szempontjából helyes az a kezdeményezés, hogy a rászoruló EU-n kívüli térségeket is vakcinával segítsük.

Andor az Európán belüli járványkezelés ellentmondó stratégiájára hívta fel a figyelmet. Szerinte kezdetben rossz irányból közelítették meg a kérdést, és nem is voltunk felkészülve egy világjárvány kezelésére. Eleinte hangsúlyosabb volt az ár-érték szempont, ahelyett, hogy arra fókuszáltak volna, hogy minél rövidebb idő alatt minél több oltóanyagot kössenek le az uniós állampolgárok számára. Vita volt és van arról is, hogy átengedjük-e a vakcina előállítás jogát, és mindenki maga gyártsa le az országa számára szükséges mennyiséget, vagy ezt központi ellenőrzés alatt kellene-e tartani.

A kérdésre, hogy magunk mögött tudatjuk-e már a válságot, Andor úgy válaszolt, hogy szerinte még nem regenerálódtak a tagállamok. Sem orvosi, egészségügyi szempontból, sem pedig gazdasági-szociális szempontból. Navracsics Tibor erre azt mondta, hogy a társadalom mélyebb, hosszabb távon jelentkező problémákkal szembesül a járvány nyomán, itt említette például, hogy az elmúlt másfél évben a férfiak körében megugrott az öngyilkosságok száma. 

Ursula von der Leyen szavait egy győztes közösség vezetőjének beszédeként jellemezte Navracsics, mármint a járvány leküzdése szempontjából.

Arra kérdésre, hogy a jelenlegi helyzet hoz-e változásokat az élet különböző területein, Navracsics azt mondta, hogy például a mostani beszélgetés is online zajlik, és ezt három éve még nem lehetett volna így megoldani. Azonban nem szabad elhinni, hogy az online lét kikényszerítette váltás felválthatja az élő megoldásokat az élet minden területén. Szerinte ezekre inkább átmeneti megoldásokként lehet tekinteni csak, mert hosszú távon a közösségiség ellen hatnak. Andor László a változásokra példaként a munkaerőpiacot említette, amely a válság nyomán alaposan átalakult. 

Nézői kérdés volt, hogy a válság nyomán rájöhettünk, milyen sérülékenyek az ipari beszállítói láncok, és emiatt mikor hozzák vissza Ázsiából Európába ismét a gyártásokat, hogy ne legyünk olyan kitettek az ázsiai láncoknak.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/18/navracsics-tibor-andor-laszlo-euroopai-unio-biztos-ursuly-von-der-leyen-jovokep/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Cáfolják, hogy Orbán Viktor államfő akarna lenni

Fake news, nem foglalkozunk vele − reagált az ATV-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke arra a felvetésre, miszerint …