2024. július 20., szombatMa Illés napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
2024.07.20. Illés Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 404,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Nagy összegű kártérítés jár az utasoknak járatkésés esetén

Hirdetés

Nagy összegű kártérítés jár az utasoknak járatkésés esetén

Komoly csalódást okozhat, ha a hetek óta vágyott utazás résztvevői a repülőtérre megérkezve azzal szembesülnek, hogy órákat késik a járatuk vagy törölték a gépüket. Legutóbb nem épp kívánatos izgalmakat okozott a focidrukkerek körében, amikor lemaradtak a stuttgarti meccsről. Az Eurowings légitársaság Stuttgartból induló járata közel háromórás késéssel érkezett meg Budapestre, és az utasok beszállítása után kiderült, hogy a résidő miatt nem tud időben elindulni.

A gép, amely eredetileg 16.05 órakor indult volna Ferihegyről, csak este fél 9 után pár perccel szállt fel a Liszt Ferenc repülőtéren. A sok dühös utas inkább úgy döntött, nem utazik el, és Budapesten követte a skót–magyar meccset. Korábban egy másik légitársaság gépe – amelynek számos utasa szintén a tornára tartott – is akadályba ütközött, ugyanis kétórás késéssel szállt fel a dortmundi járatuk. A repülőgép utasai közül csaknem ötvenen a magyar válogatott Svájc elleni, kölni Eb-meccsére utaztak. A gép végül másfél órás késéssel szállt le Dortmundban.

Az utasok tömegközlekedéssel nem értek volna oda a meccsre, így a légitársaság kárpótlásként busszal szállította őket a helyszínre. 

Hirdetés

A Ryanair Barcelonából Budapestre tartó gépének utasai ennél is nagyobb problémába ütköztek vasárnap, ugyanis nemcsak az eredeti járatot, de a mentesítőt is törölték. Egyes utasoknak emiatt 24 órát kellett várakozniuk Barcelonában.

Az utasoknak sokszor csak a bosszankodás marad, ugyanis még mindig kevesen vannak tisztában azzal, hogy az uniós jogszabály alapján milyen jogaik vannak abban az esetben, ha törölték a járatukat, késik a gépük vagy megtagadták a beszállásukat. Késés, beszállás visszautasítása, törlés és kártalanításhoz való jog vonatkozásában a 2004-ben hatályba lépett (261/2004/EK) uniós rendelet rendelkezik a légitársaságok kötelezettségéről.

Ha valakinek késik a járata, akkor ingyenes szolgáltatásokra jogosult, étel- és italfogyasztást kell felajánlani számra az uniós rendelet alapján. 

Nem minden járatra érvényes

A rendelet az […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/25/egi-utasok-jogai-karterites-repulojarat-repulojegy-keses-unios-jog/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Energiaügyi Minisztérium: Jelentősen nőtt a napelemes beépített teljesítmény az első fél évben

A MAVIR friss adatai szerint júliusig összesen 6712 megawattnyi naperőművet helyeztek üzembe Magyarországon. Az összes …