2021. szeptember 24., péntekMa Gellért napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.24. Gellért Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mutasd a papírjaid, megmondom, kire szavazol

Hirdetés

Mutasd a papírjaid, megmondom, kire szavazol

A kutatás alapján a Fidesz-KDNP szavazók eloszlása a legkiegyensúlyozottabb, nagyjából hasonló arányban van jelen minden korosztály a táborukban. A legfiatalabb (18-39 közöttiek) bázissal a Jobbik (54 százalék) és a Momentum (51 százalék) rendelkezik, a 60 felettieknél viszont csak 13, illetve 19 százalékra képesek.

Képkivágás3.PNG

Fotó: Republikon

A legidősebb szavazótábora az MSZP-nek (55 százalék) és a DK-nak (42 százalék) van, a szocialisták 12 százalékkal a legrosszabbul állnak a fiataloknál. A 40-59 közöttiek aránya a Párbeszédnél a legmagasabb, 52 százalék.

Kire szavaznak a diplomások?

A legfeljebb nyolc általánost végzők aránya az MSZP-nél a legtöbb, második az LMP. A diplomások arányszámában a Momentum vezet 28 százalékkal, holtversenyben második az LMP és a DK 18-18 százalékkal.

Hirdetés

Képkivágás2.PNG

Fotó: Republikon

A minimum érettségivel rendelkezők aránya a Párbeszéd szimpatizánsainál a legmagasabb (63 százalék), a Momentum követi őket 58 százalékkal. A legkisebb arányú érettségizett válaszadó a kormánypártoknál, az MSZP-nél és a DK-nál található.

Főváros-vidék ellentét?

Elsősorban a Jobbik és a kormánypártok támaszkodnak a vidéki szavazókra, a Jobbik táborának 73 százalékát, a Fidesz-KDNP támogatóinak 68 százalékát teszik ki a vidéki városokban és községekben élők.

Schlanger Márton, a Republikon Intézet kutatója, az elemzés készítője az Indexnek elmondta, hogy a Jobbik a vidéki városokra és községekre specializálódott, az ő feladatuk, hogy ezeket a szavazókat, illetve azokat a jobboldaliakat, akik változást szeretnének, mozgósítsák.

A Fidesz szavazói számára reális jobboldali alternatívát kínál a Jobbik, a baloldali szavazók számára pedig az összefogás egyéb pártjai jelentik az alternatívát. Mondhatjuk tehát, hogy fontos a Jobbik szerepe, azonban ahhoz, hogy a kormányváltásnak reális esélye legyen, nem csak a Jobbik, hanem az ellenzéki összefogás minden pártja kulcsfontosságú.

Az LMP (34 százalék), a DK (27 százalék) és a Momentum (27 százalék) nevezhető a leginkább budapesti beágyazottságú pártnak, a Jobbiknál és a Fidesz-KDNP-nél alacsony, 20 százalék alatti a fővárosi szavazótábor.

A Momentum nem áll túl erősen a legkisebb községekben (14 százalék), viszont a választóik majdnem fele, 44 százaléka vidéki városokban él.

Képkivágás4.PNG

Fotó: Republikon

A településtípus szerinti értékelésnél figyelembe kell venni azt is, hogy a társadalom többsége Budapesten kívül él. A Republikon elemzése alapján az adatokból így is kiolvasható, hogy nem illeszthető rá az ellenzék-kormánypárt feszültség a főváros-vidék viszonylatra.

Az előválasztásra nézve nehéz következtetést levonni a párttámogatók településalapú megoszlásából, mert lehet, hogy Karácsony Gergely, vagy Dobrev Klára a nagyobb részvételi hajlandóságot mutató nagyvárosi lakosok körében népszerűbb, mint Jakab Péter, ha az egyéni körzetek esetében a Jobbiknak kedvezőbb a helyzete. Schlanger Márton úgy gondolja, hogy az ellentétes erők nagyjából kiegyenlítik egymást.

Önkormányzati választás 2019-ben

Önkormányzati választás 2019-ben

Fotó: Ajpek Orsi / Index

Meglepetés a világnézetben

A Fidesz bázisában a jobboldali értékek dominálnak, a nemzeti érzés, a rend és stabilitás, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/03/szavazotaborok-partok-kutatas-republicon-intezet/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyurcsány Ferencet az őszödi beszéddel fogadták Szolnokon

Utcafórumot tartott csütörtökön Gyurcsány Ferenc Szolnokon, amit azzal zavartak meg, hogy kihangosítva lejátszották az őszödi  …