2020. augusztus 11., keddMa Zsuzsanna napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
2020.08.11. Zsuzsanna Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 345,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 320,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Müller Cecília: Megállítottuk a járványt Mezőkövesden

Müller Cecília: Megállítottuk a járványt Mezőkövesden

“El kell kerülni a koronavírus-gócpontok kialakulását” – fogalmazott Müller Cecília pénteken az MTI beszámolóa szerint. Arról beszélt az országos tisztifőorvos, hogy most “relatíve alacsony” a magyarországi megbetegedések száma, ugyanakkor a vírus jelen van az országban, és egy-egy fertőzött gócponttá alakíthat egy területet, amit el kell kerülni.

A mezőkövesdi esetet hozta fel erre példának, ahol egy iskolai tanári értekezlet után 43 fertőzöttet azonosítottak. Közülük 27-en tünetmentesek voltak, 16-an mutattak tüneteket, és 5 beteg került kórházba.

A kontaktkutatás során három megye 29 településén 334 embert kerestek fel a népegészségügyi szakemberek. 

Az országos tisztifőorvos szerint jó hír, hogy 334 emberből 260-an már elhagyhatták a hatósági házi karantént, az utolsó pozitivitást július 23-án észlelték. 

Müller kijelentette, hogy sikerült megállítani a járványt Mezőkövesden.

Buszos kiránduláson és napközis táborban is részt vettek a fertőzöttek

Mint felidézte, az első fertőzött egy iskolai dolgozó volt, akinél a későbbi járványügyi vizsgálatok során a leggondosabb kikérdezés mellett sem sikerült azonosítani a fertőzés eredetét. Müller Cecília hozzátette, “nem nyert bizonyítást”, hogy ő a fővárosban fertőződött volna meg, tünetei ugyan voltak (lázas volt és köhögött), de koronavírusra akkor nem tesztelték, majd június 16-án részt vett egy 27 fős iskolai értekezleten, ahol senki nem viselt maszkot, és egy másik, június 23-i értekezleten is ott volt. 

A második iskolai értekezleten jelen volt a “második beteg”, akit elsőként azonosítottak koronavírus-fertőzéssel, környezetében pedig azonnal elindult a kontaktkutatás, majd a járványügyi vizsgálat derített fényt a megbetegedésre, mondta Müller Cecília.

Müller Cecília országos tisztifőorvos

Müller Cecília országos tisztifőorvos

Fotó: Balogh Zoltán / MTI

31 ember környezetében kellett kontaktkutatást végezni, az összes kontaktszemély karanténba került, a tüneteteket mutatókat egészségi állapotuknak megfelelően látták el. Arról is beszélt, hogy a járványügyi intézkedéseknek köszönhetően a dél-borsodi városban a fertőzések nem terjedtek túl az ismert gócon. Példaként említette, hogy egy fertőzött házaspár egy buszos kiránduláson 42 utasból 7 embert fertőzött meg. Ugyanakkor két további közösségben – egy napközis táborban és egy énekkarban – szerencsére senki […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/07/31/muller_cecilia_orszagos_tisztifoorvos_koronavirus_gocpontok_kontaktkutatas_mezokovesd/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Egy férfi a vonat elé hajtott Szügyben, életveszélyesen megsérült

Egy férfi a vonat elé hajtott Szügyben, életveszélyesen megsérült

Életveszélyes sérüléseket szenvedett az a férfi, aki hétfőn autójával vonat elé hajtott a Nógrád megyei …