2021. március 1., hétfőMa Albin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.03.01. Albin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Müller Cecília: Közösségi terjedésnek indult a vírusmutáció

Hirdetés

Müller Cecília: Közösségi terjedésnek indult a vírusmutáció

Fontos:

  • Az oltóhelyeken nem lehet választani, mert egyelőre nem áll annyi vakcina rendelkezésre.
  • A negyedik körben elkezdődött múlt héten a hatvan év alatti krónikus betegek oltása is.
  • Négy oltóponton az orosz Szputnyik vakcinával kormegkötés nélkül oltanak.
  • A legidősebbek oltását továbbra is a Pfizer és a Szputnyik vakcinájával folytatják.
  • Várjuk az első kínai vakcinaszállítmányt.
  • Müller Cecília: Ismét emelkedik a fertőzöttek száma, közösségi terjedésnek indult a brit mutáns.

336 297 fő kapott oltást eddig Magyarországon, közülük 129 339 fő már a második oltását is megkapta – kezdte az operatív törzs sajtótájékoztatóját hétfőn az oltási munkacsoport vezetője, György István. „Ütemesen haladunk az oltási” – szögezte le. 

Mint mondta, az elmúlt napokban a háziorvosok többsége már oltotta a védőoltásra regisztrált legidősebbeket (Pfizer-vakcinával) és a 60 év alatti krónikus betegeket (AstraZeneca-vakcinával). Hozzátette: emellett négy budapesti kórházi oltóponton is oltani kezdték a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező idősebbeket (Szputnyik vakcinával).

Ezen a héten is folytatódik a regisztrált idősek és a 60 év alatti krónikus betegek oltása – tájékoztatott. 

Hirdetés

György István rámutatott: az országba érkező vakcinák hétről hétre felhasználásra kerülnek, mindig erre alapozzák a következő heti oltási tervet. – A vakcinaszállításból rendelkezésre álló vakcinamennyiség jelenleg nem teszi lehetővé, hogy az oltóhelyeken többféle vakcinából lehessen választani, ugyanakkor a vakcinaszabadság kétszeresen is biztosított az állampolgárok számára, tehát nem kötelező, eldönthetik az emberek, hogy szeretnének oltást kapni, valamint arról is szabadon dönthetnek, hogy a kijelölt oltóhelyen elfogadják-e a felkínált vakcinát, vagy sem. „Arról mindenkit tájékoztatnak előzetesen, hogy milyen vakcinát, milyen típusú oltóanyagot kap” – tette hozzá.

Az oltási rendben az egészségügyi dolgozók kampányszerű oltása lezárult – mondta. 

Mint folytatta, a második körben az idősotthonok és a bentlakásos szociális intézmények oltását végezték el. Azok az idősek vagy szociális dolgozók, akik eddig nem éltek az oltás lehetőségével, de meggondolják magukat, az intézmény vezetésénél jelezhetik e szándékukat. Azokba az intézményekbe pedig, ahol a pandémiás helyzet eddig nem tette lehetővé azt, hogy elvégezzék az oltást, az oltást végzők vissza fognak térni. „Az idősek otthonába bentlakásos otthonokba Moderna- és Pfizer-vakcinák felhasználásával történik az oltás” – részletezte.

Screen Shot 2021-02-15 at 11.34 - M1 élő  MédiaKlikk (5)

Fotó: M1 / Médiaklikk

Harmadik körben, február első hetén elkezdődött a védőoltásra regisztrált legidősebbek oltása kórházi oltópontokon és a háziorvosoknál.

2964 háziorvos 2 ampulla (Ezt 12 fő oltásához elég) Pfizer-vakcinát kapott, 4 kijelölt budapesti kórházi oltóponton pedig a Szputnyik vakcinával kezdték oltani a bizonyos kockázati krónikus betegséggel nem rendelkező időseket, akiket a fővárosi háziorvosok szerveznek meg az oltásra.

Negyedik körben, múlt héten megkezdődött a 60 év alatti krónikus betegek oltása is. 2040 háziorvos kapott 1-1 db ampulla AstraZeneca-vakcinát, amelyből 10 embert tudtak beoltani.

A mostani oltási szakaszban a háziorvosok értesítik az oltandókat az oltás pontos helyéről és időpontjáról. Kérjük, hogy az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek az oltásra, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék a rendelőkben és a kórházi oltóponton! A háziorvosok a praxisukhoz tartozó védőoltásra regisztráltak listáját heti frissítéssel megkapják. Mindenki sorra fog kerülni, aki online vagy postán regisztrált.

Négy ponton használják az orosz vakcinát, bizonyos kockázati krónikus betegségek esetén az előírások alapján nem adják – árulta el.

Ehhez a praxisukban minden orvos friss listát kap. Jó hír, hogy hétről hétre egyre több oltópontot és háziorvost tudnak bevonni, Bízunk benne, hogy egyre több vakcina jut a háziorvosoknak, mindenki, aki regisztrál, sorra fog kerülni – ismételte meg.

„A tömeges szakaszban akár hétezer oltási pont is lehet, és akár egyetlen hétvége alatt egymillió ember oltható be. Egy tömeges oltási héten több mint másfél millió, akár kétmillió ember is beoltható. A tömeges oltási kampányban levélben kapnak majd értesítést a jelentkezők” – húzta alá.

Müller Cecília: Ismét emelkedik a fertőzöttek száma, továbbra is zajlik a „heroikus küzdelem”

Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a sajtóban megjelent hírek alapján Európa-szerte súlyosbodik a járványhelyzet. 

HANGSÚLYOZTA: EZ ELSŐSORBAN A VÍRUSMUTÁNSOK TERJEDÉSÉNEK EREDMÉNYE.

Hozzátette: világszerte „heroikus küzdelem” zajlik a járvány megfékezése érdekében, ugyanezt teszi Magyarország is – mondta, majd emlékeztetett a legfrissebb járványügyi adatokra

Mintegy 23 százalékkal nőtt az új fertőzöttek száma Magyarországon az elmúlt héten – ismertette. 

Screen Shot 2021-02-15 at 12.01 - M1 élő  MédiaKlikk (4)

Fotó: M1 / Médiaklikk

Részletezte, hogy szinte konstansan ugyanolyan értéket mutat két hete a fertőzések száma hazánkban. Magyarországon eddig 69 esetben azonosították a brit variánst, további 35 esetben vizsgál még variánsokra mintákat az NNK. A tiszti főorvos szerint egy-két nap, és ezeknek a vizsgálatoknak is meglesz az eredménye, az viszont már most leszögezhető, hogy

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/15/opreativ-torzs/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Egy magyar településen már mindenki megkapta az első vakcinát

Egy magyar településen már mindenki megkapta az első vakcinát

Egy dél-alföldi faluban, a Békés megyei Magyardombegyházán mostanra minden regisztrált páciens megkapta a koronavírus elleni …