2020. november 25., szerdaMa Katalin napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
2020.11.25. Katalin Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 360,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 333,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Most már mindenhol maszkot kell hordanom?

Hirdetés

Most már mindenhol maszkot kell hordanom?

Életbe léptek azok a korlátozások, amelyek ezentúl legkevesebb 30 napig meghatározzák az életünket. Bár a Magyar Közlönyben megjelentek a szigorítások részletei, még mindig sok a kérdés, hogyan is kell azokat a mindennapjainkban értelmezni. Az Index szerkesztősége összegyűjti a legfontosabb kérdéseket és válaszokat. Ez azért is fontos, mert súlyos bírságra számíthatnak azok, akik nem tartják be az új szabályokat. Arról már írtunk, hogyan kell okosan közlekedni este 8 óra után, most a maszkviselést vettük górcső alá.

1. Ha kiteszem a lábamat otthonról, akkor már mindenhol maszkot kell hordanom?

Lényegében igen, de az új rendelet a kivételes helyzetekre is kitér. A hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközökön, a tömegközlekedési eszközökre várva (váróhelységekben), az üzletekben, bevásárlóközpontokban, a vendéglátó üzletekben – vásárlás és munkavégzés közben is –, ügyintézésnél, az egészségügyi intézményekben (kivéve az ápolt betegnek az elhelyezésére szolgáló kórteremben), a szociális intézményekben maszkot viselni.

A legfontosabb változás az eddigiekhez képest az, hogy 10 000 főnél nagyobb települések egyes közterületein is kötelező a maszkviselés. Ezen területek kijelölése az adott polgármester feladata. Érdemes figyelni a helyi önkormányzatok tájékoztatóit.

Hirdetés

2. Hol, illetve milyen helyzetekben nem kötelező maszkot viselni?

Sportolás céljára szolgáló helyiségekben, irodákban, üzemi helyiségek területén, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. Utóbbi két esetben előfordulhat, hogy nem közterületnek minősülnek, akkor viszont a fenntartó meghatározhatja a maszkviselés szabályát.

3. Az egyéni, kültéri sportolásnál kell maszkot venni? Ha reggel munka előtt, vagy délután munka után – a kijárási tilalom időszakát nem sértve – futni megyek, akkor kell maszkot viselni?

Sporttevékenységnél nem kötelező. Nyugodtan ki lehet menni futni. Természetesen nem árt, ha az önálló sporttevékenység közben is kerüljük a csoportos helyzeteket. A rendeletben az áll, hogy közterületen, nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett. A csapatsportok gyakorlása azonban tilos, tehát nem lehet röplabdázni, kézilabdázni, kosarazni, hokizni és […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/11/11/a_maszk_elvalaszthatatlan_resze_lett_az_eletunknek/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ebben az öt városban emelkedhet a koronavírus-fertőzések száma

Ebben az öt városban emelkedhet a koronavírus-fertőzések száma

A 47. heti adatok alapján Békéscsabán, Miskolcon, Nyíregyházán, Salgótarjánban és Székesfehérváron emelkedett a koronavírus szennyvízben …