2022. október 6., csütörtökMa Renáta napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
2022.10.06. Renáta Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 423,00 Ft | USD: 428,00 Ft | CHF: 436,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Most akkor kapunk uniós pénzeket, vagy sem?

Hirdetés

Most akkor kapunk uniós pénzeket, vagy sem?

Az Európai Bizottság körülbelül 3000 milliárd forintnyi uniós forrás felfüggesztését javasolja, de a magyar kormánynak november 19-ig van ideje arra, hogy teljesítse a vállalásait, amelyek egy részéről itt írtunk részletesen. Navracsics Tibor területfejlesztési és uniós források felhasználásért felelős miniszter vasárnapi sajtótájékoztatóján elmondta: a kormány hétfőn benyújtja a jogszabály-módosítások első csomagját.

A magyar térfélen pattog a labda?

A Political Capital öt pontban értelmezte az Európai Bizottság döntését:

  • A bizottság bejelentését nem tartják meglepetésnek, a korábbi szivárogtatásoknak megfelelően a források egyelőre nem vesznek el, a bizottság jelenleg csak azok felfüggesztésére tett javaslatot.
  • Kulcsfontosságúnak nevezték, hogy az uniós költségvetési biztos, Johannes Hahn kijelentette: ha a magyar ajánlásokat megfelelő módon ültetik törvénybe és alkalmazzák a gyakorlatban, azok alkalmasak lehetnek a feltárt, főleg korrupciós problémák kezelésére. A Political Capital szerint ez arra utal, hogy a két fél megállapodott a jogállamiság kérdésében, így most a magyar térfélen pattog a labda.
  • A magyar fél vélhetően a külföldi partnerek felé kompromisszumkészségét hangsúlyozza, befelé részben a megállapodás megszületéséről, részben pedig „az állítólagos politikai nyomásról” beszél.
  • A magyar kabinet november 19-ig vállalta, hogy a javaslatait átülteti a jogrendbe. A Political Capital aláhúzta, a lépesek gyakorlati eredménye csak hosszú tavon látszik majd, és kérdés az is, hogy mindez elég lesz-e a Bizottságnak, hogy megszüntesse az eljárást, „sőt ha meg is szünteti, a jogállamisági mechanizmus bármikor újraindítható”.
  • A tanácsnak 1–3 hónapja van, hogy döntsön a bizottság javaslatáról, ebben az esetben ez minősített többséggel történik. A magyar kabinet kérheti, hogy az ügyet vegyék fel az Európai Tanács napirendjére, így nyújthatja el az eredeti, 30 napos döntési határidőt. A Political Capital úgy véli, december 31-re vélhetően tisztán látni lehet majd, mi lesz a sorsa Magyarország uniós forrásainak, beleértve a helyreállítási alap pénzeit is.

Nem ér célt „a bosszúszomjas” kísérlet?

„Úgy tűnik, nem ér célt a bosszúszomjas európai baloldal kísérlete, hogy Magyarország elessen a neki járó pénzektől” – ez már az Alapjogokért Központ <a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/19/europai-unio-forras-europai-bizottsag-magyarorszag-navracsics-tibor/

Hirdetés

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fergeteges James Bond filmzenei koncert várható az Arénában

A The Best of Bond Symphonic koncertshow a Csimborasszó Production és a Budapesti Operettszínház közös …