2020. október 29., csütörtökMa Nárcisz napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
2020.10.29. Nárcisz Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 367,00 Ft | USD: 312,00 Ft | CHF: 342,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / MOK-alelnök: „Van nyomorgó orvos Magyarországon”

MOK-alelnök: „Van nyomorgó orvos Magyarországon”

Március óta különösen emberfeletti teljesítményt nyújt a magyar egészségügy. Pusztán a járványhelyzet az oka, hogy mostanra érett be a küzdelem a méltó orvosbérekért?

Álmos Péter: A járvány – amely egyelőre felfutóban van – szakította át a gátakat, mert az eleve túlterhelt egészségügy nagy eséllyel csak még túlterheltebb lesz. Az előttünk álló hónapokat, fél évet, egy évet lehetetlen olyan kollégákkal végigcsinálni, akik előtt nincs perspektíva. Csak az elmúlt egy évben a 40 év alatti korosztályból háromszáz orvos tűnt el az orvosi kamara regiszteréből, ami azt jelenti, hogy ők vagy külföldre költöztek, vagy elhagyták a pályát. A 300 jelentős szám, egy kisebb kórház vagy egy egyetemi évfolyam teljes létszáma.

Kapcsolódó

Radikálisan emelkednek az orvosi bérek, megszűnik a hálapénz

Elfogadta a kormány a Magyar Orvosi Kamara előterjesztését.

Júniusban a MOK kampányt indított, hogy az orvosok mondják föl az önként vállalt túlmunkát, és ne dolgozzanak többet havi 200 óránál. A „stop túlóra” akciónak mennyire lehetett kényszerítő ereje?

Ez is hangsúlyos elem, mert Magyarországon még csak hasonlóra sem volt példa az utóbbi időben, hogy orvosok igazán húsba vágó, kényszerítő, demonstratív akcióba kezdjenek. A nyáron meghirdetett kampányhoz azóta több száz orvos csatlakozott, és mondta azt, hogy nem végez a törvény által rárótt kötelezettségen felül munkát, hogyha a kamara bértáblája rövid úton nem valósul meg. Ez az, ami most a parlament előtt szerepel.

Fontos hangsúlyozni, hogy mi nem önmagában bérharcot folytatunk, hanem átfogó egészségügyi átalakítást szeretnénk, amelynek alapja az elfogadható, korrekt orvosi bér. Az orvosok fizetése hosszú évek óta nem éri el a színvonalat, amellyel a kollégákat itthon lehetne tartani, ezen belül is az állami szektorban. Ez azért is lenne létfontosságú, mert az orvostudományt nem lehet pusztán tankönyvekből megtanulni, folyamatos, személyes gyakorlati tudásátadás nélkül nem működik.

Az elvándorlás miatt ezek a műhelyek, egyetemi klinikák kezdtek olyannyira szétesni, hogy veszélybe került az orvos utánképzés is.

Sérülékeny és átmeneti egyensúlyi helyzetek vannak most az egészségügy működésében, ezeket csak megfelelő egyeztetésekkel és átlátható szándékok mellett van esély jól működővé tenni. Nagyon fontos ezért, hogy a törvénytervezet valóban a kamarával történő egyeztetéssel készüljön el. Sérülékeny és átmeneti egyensúlyi helyzetek vannak most az egészségügy működésében, ezeket csak megfelelő egyeztetésekkel és átlátható szándékok mellett van esély jól működővé tenni.

Már látható a bértábla, hogy felmenő, lépcsőzetes rendszerben 2021. január 1-től hogyan és mennyivel nőne az orvosok bruttó fizetése. Milyen szempontok alapján számolták ki az összegeket, amelyektől azt remélik, hogy itthon tartják az orvokat?

Korábban több felmérést is készítettünk arról, hogy mi lenne az a bérszint, ami itthon tartja az orvosokat. A környező célországok közül mi konkrétan Ausztriát, a 2019-es orvosi táblájukat vettük alapul, és az ottani bérszint kétharmadát kértük, miközben figyelembe vettük az életkort és a különböző tudományos fokozatokat is.

Mivel Ausztriában van 14. havi fizetés is, így végül az osztrák éves orvosi bevétel megközelítőleg 55%-át fogja megkapni a magyar orvos, bár lehet, hogy csak a felét, mire elérünk 2023-ig, mire a hazai orvosbéremelés a tervek szerint végleg kiteljesedik.

Nyilván azzal számolunk, hogy az elvándorlást még így sem tudjuk teljes egészében megállítani, mert az itthon 11-12 év alatt kiképzett magyar orvosok felvevőpiaca Európában máig szinte korlátlan. Ám az már önmagában nagy változás lesz, hogy az orvosnak, hogy megéljen, nem kell három munkahely közt rohangálnia, ami jó a betegnek is, mert egy sokkal kipihentebb, jóval koncentráltabb orvost kap.

Ez, gondolom, azt is jelenti, hogy az álláshalmozás-tilalommal most fog csak igazán élesen kirajzolódni az egészségügyre jellemző munkaerőhiány.

Lesz például olyan osztály, ahol eddig azt mondták, hogy van öt orvos, majd tőle harminc kilométerre egy másik osztályon szintén, most pedig ki fog derülni, hogy ötből négy orvos átfedésben van egymással. Igen, a miniszterelnök úrral folytatott beszélgetés során ő is egyetértett velünk abban, attól, hogy kevesebb helyen dolgozik egy orvos, igazán megmutatkozik a munkaerőhiány. Ez egy újabb előttünk álló, megoldásra váró feladat.

A törvénymódosításnak lényeges eleme a hálapénz kivezetése is.  Mennyire egységes az orvostársadalom a kezdeményezés mögött?

A hálapénz megszüntetésének egyértelmű nyertese mind az orvostársadalom abszolút többsége, mind a teljes magyar társadalom. Az általános társadalmi képpel, a sztereotípiákkal szemben a hálapénzrendszer fenntartásában érdekeltek a mai orvostársadalomnak csak egy vékony szeletét teszik ki, akik a hálapénz által a nyugat-európai orvosbéreket is meghaladó bevételre tesznek szert. Őket nem kívánjuk kompenzálni.

Miközben lesznek orvosok, akiknek ugyanannyi lesz az új legális bevételük, mint korábban a hálapénzzel kiegészített. Ez azért […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/10/06/magyar_orvosi_kamara_orvos_beremeles_halapenz_almos_peter/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Lehet, hogy érdekel...

Egy róka boklászott a Széll Kálmán téren

[…] A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE! Forrás: https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/10/28/egy_roka_boklaszott_a_szell_kalman_teren/ *Tisztelt Olvasó! Amennyiben …