2022. december 7., szerdaMa Ambrus napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
2022.12.07. Ambrus Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 414,00 Ft | USD: 394,00 Ft | CHF: 418,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Módosítják a törvényt, vékonyabb lesz alattunk a szociális védőháló

Hirdetés

Módosítják a törvényt, vékonyabb lesz alattunk a szociális védőháló

Október végén szúrta ki az Index, hogy változik a szociális törvény. Az eredeti törvénymódosítási javaslat – amely azóta sem sokat változott – rögzíti, hogy a szociális biztonság megteremtésében az egyénen túl a hozzátartozóknak, a települési önkormányzatoknak, a karitatív szervezeteknek és végső soron az államnak van felelőssége. Vagyis az állam szinte teljesen kivonul a szociális ellátási területről.

A 160 oldalas salátatörvénybe rejtett indítvány, amelynek lényege, hogy elsősorban az egyén felelős a saját szociális biztonságáért, enyhén szólva kicsapta a biztosítékot az ellenzéki képviselőknél. Olyannyira, hogy október 27-én, csütörtökön nem sokkal reggel 7 után ért véget az október 26-án, szerda reggel kezdődött parlamenti vita és obstrukció. Az egész éjszaka zajló, majdnem 24 órás vita tárgyát Szabó Tímea párbeszédes képviselő egy adott ponton nemes egyszerűséggel csak lex megdöglesznek nevezte.

A folyamatos obstrukciós vitában az ellenzéki képviselők mindenekelőtt azt szerették volna megtudni, hogy épp egy megélhetési válság kellős közepén miért akar az állam kivonulni a szociális szektorból. Hol van itt a szociális érzékenység? – tette föl a kérdést például Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője, akinek meggyőződése, hogy az állam a szociális törvény mostani módosításával lemond szociálisan veszélyeztetett polgárairól.

Ungár Péter az LMP szociális törvény módosítása elleni tüntetésén 2022. november 21-én

Hirdetés

Ungár Péter az LMP szociális törvény módosítása elleni tüntetésén 2022. november 21-én

Fotó: Németh Kata / Index

Ungár Péter, az LMP társelnöke is úgy látja: az állam évek óta következetesen vonul ki a szociálpolitika területéről. Az országgyűlési képviselő azt is kiemelte, hogy az új szabályozás csak még hátrányosabb helyzetbe hozza a magyar nőket, hiszen itthon már így is elsősorban a nők látják el a gondoskodási feladatokat, és koruk előrehaladtával egyre több emberről gondoskodnak, ők nevelik a gyermekeket és gondozzák az idős, beteg szülőket, rokonokat, hozzátartozókat.

Az szintén szóba került az ellenzéki képviselők részéről, hogy a kormány ma GDP-arányosan kevesebbet költ szociális szolgáltatásokra, mint 2010-ben. Míg akkor még az uniós középmezőnyben szerepeltünk, tavaly már csak Lettországot és Írországot előzte meg Magyarország. Miközben az ellenzék azt is nehezményezi, hogy az állam nem lép fel a kilakoltatási anomáliákkal szemben sem, ahogy összességében nem ad esélyt a lent lévőknek.

Az ellenzék tehát azt akarja, hogy a kormány adjon magyarázatot a szociális törvény módosítására, illetve vonja vissza azt.

Kanász-Nagy Máté, az LMP országgyűlési képviselője az Indexnek írt publicisztikájában szintén részletesen érvelt amellett, hogy az államnak miért feladata továbbra is, hogy szociális biztonságot nyújtson állampolgárainak, különösen a nehéz helyzetbe került magyaroknak. 

A kormány részéről pedig a következő ellenérvek hangzottak el:

  • Mihálffy Béla (KDNP): a kormány az elmúlt 12 évben bizonyította, hogy az emberek bízhatnak benne;
  • Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára: az otthon gondozás elismertségét növelte a kormány, kevesebb mint negyedére csökkent a mélyszegénységben élők aránya;
  • Nagy Csaba (Fidesz): az ellenzékkel szemben a kormánynak van válasza a kis falvakban, tanyákon egyedül élő idős emberek gondjaira: az ő támogatásukat szolgálja többek között a falu- és tanyagondnoki szolgálat;
  • Nacsa Lőrinc (KDNP): a szociális felelősségvállalás hierarchiájáról szóló rész a törvényjavaslatban – mely szerint mindenkinek részt kell vennie a közjó előmozdításában – éppen az egyház társadalmi tanításán alapul;
  • Rétvári Bence: a kormány számos intézkedése, köztük a Nők 40 program, a négygyermekes édesanyák szja-mentessége, […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/11/22/szocialis-torveny-elfogadas-parlament-tiltakozas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nincs többé ingyen túlórázás a közoktatásban

Nincs többé ingyen túlórázás a közoktatásban

Olyan jogerős döntés született, amelynek köszönhetően megszűnhet a túlórákkal való visszaélések nagyobb része a közoktatásban. A …