2021. január 24., vasárnapMa Timót napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
2021.01.24. Timót Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 293,00 Ft | CHF: 331,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mit olvasnak a politikusok a fa alatt?

Hirdetés

Mit olvasnak a politikusok a fa alatt?

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség stratégiai államtitkára Békés Márton: Kulturális hadviselés – A kulturális hatalom elmélete és gyakorlata című könyvét ajánlotta figyelmünkbe. A fideszes politikus szerint Békés Mártont mindig érdemes olvasni. 

Lehet vele egyetérteni vagy egyet nem érteni, de figyelmen kívül hagyni biztosan nem.  

Orbán Balázs

Orbán Balázs

Hirdetés

Fotó: Bánkúti Sándor / Index

Orbán szerint a szerző egyik legfontosabb felismerése az, hogy nem lehet a magyarokról hiteles narratívát alkotni külföldről vett minták alapján, főleg nem konzervatívat. Ehhez a feladathoz ugyan felhasználhatjuk nyugati vagy esetleg keleti konzervatívok gondolatait, de „önmagunk kitalálásának feladatát senki nem fogja elvégezni helyettünk”. 

Az államtitkár úgy véli,

Békés másik fontos meglátása, hogy napjaink politikai csatái kulturális jellegűek, amelyek mögött életmódkérdések állnak. Ha ezen a területen nem sikerül maradandót alkotni, akkor a jobboldali politikai sikerek csak ideig-óráig tarthatnak. 

Ehhez ad szerinte kiváló iránytűt a könyv, amely a Békés Márton által írt trilógia záródarabja is egyben. 

Orbán Balázs karácsonyi könyv-bakancslistáján ott szerepel még Hahner Péter: Legújabb 100 történelmi tévhit – avagy amit biztosan tudsz a történelemről – és mind rosszul tudod című kötete, valamint a szerző egy másik műve, a Világtörténelmi kaleidoszkóp magyar szemmel is.

Hollik István KDNP-s országgyűlési képviselője, a Fidesz kommunikációs igazgatójának karácsonyi bakancslistáján szintén ott figyel Békés Márton legújabb könyve. 

Hollik István

Hollik István

Fotó: Soós Lajos / MTI

A kereszténydemokrata politikus szerint 

ma a nemzeti, konzervatív oldalon Békés Márton történész az, akinek a gondolatai leginkább megtermékenyítik a és felpezsdítik a jobboldali szellemi életet,

így az ő könyvének olvasását várja a leginkább az ünnepek alatt. 

Hollik emellett Orbán Balázs államtitkár könyvét is szívesen forgatja, az elmúlt hetekben megjelent kötet, melynek címe A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye, szintén egy hasznos olvasmánynak tartja.

A KDNP-s honatya ellenzéki képviselőtársának is ajánlott könyvet az ünnepekre, David Goodhart: Úton hazafelé című kötetét Gyurcsány Ferenc kezébe adná, szerinte ugyanis

ez segíthet neki jobban megérteni a szuverenista gondolkodás alapjait.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik európai parlamenti képviselője Paul Johnson brit történész Churchill biográfiáját olvasta nemrég, ezért ő ezt ajánlja ellenzéki, valamint kormánypárti politikustársai figyelmébe.

Gyöngyösi Márton

Gyöngyösi Márton

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

A jobbikos politikus szerint 

ha Orbán Viktor, Kövér László, vagy a brit államférfival gyakran példálózó Lázár János elolvasná, és megértené Churchill életművét, akkor talán a NER sem a sötét és eltékozolt korszakok egyikeként vonulna be a magyar történelembe.

Gyöngyösinek annyira megtetszett Churchill életrajza, hogy Paul Johnson egy másik, az amerikai nép történetét feldolgozó monumentális és ünnepelt művét, az A History of the American People című könyvét fogja elolvasni a karácsonyi időszakban. 

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője mostanában leginkább a Bogyó és Babócát veszi kézbe, ebből olvas fel gyermekeinek otthon. 

Az ünnepekre egy kicsit komolyabb kötetet is a kezébe vesz, Boros Tamás és Fillipov Gábor: Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak című könyvét tervezi újra elolvasni, ezt ajánlja ellenzéki kollégái figyelmébe […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2020/12/25/mit_olvasnak_a_politikusok_a_fa_alatt/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Budapestnek kell az új dunai híd, de a dugódíj nem

Budapestnek kell az új dunai híd, de a dugódíj nem

A nyilatkozatháború azzal kezdődött, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán azt írta, négyszáz forintos dugódíjjal …