2021. szeptember 21., keddMa Máté napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
2021.09.21. Máté Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 300,00 Ft | CHF: 324,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mit mutat az ajánlásgyűjtés az ellenzéki előválasztásról?

Hirdetés

Mit mutat az ajánlásgyűjtés az ellenzéki előválasztásról?

Hétfőn, szeptember 6-án délelőtt 10 órakor ér véget az ellenzéki ajánlásgyűjtés. Kiderül, hogy a közös miniszterelnök-jelöltségért és a 106 választókerületben kik mérkőzhetnek meg az őszi előválasztáson.

Augusztus 23-án indult el az ajánlásgyűjtés, két hetet kaptak a jelöltek arra, hogy az előválasztáson való induláshoz megszerezzék a választók támogatását.

A miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, szeptember 8-ra várhatóan kialakul, hogy kik kerülhetnek fel a szavazólapokra.

Hirdetés

A napokban folyamatosan jelentették be az ellenzék jelöltjei, hogy összegyűjtötték az ajánlásokat, a hivatalosan is nyilvántartásba vett indulókat az Előválasztás 2021 Facebook-oldal ismertette. A miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd–LMP) volt az első, aki bejelentette, hogy megvan a 20 ezer támogatói aláírása, de végül mégis Dobrev Klára (DK) adta le először az ajánlásait, és őt is vették először nyilvántartásba. Őt követte aztán Jakab Péter (Jobbik).

A Momentum kampánya bajba jutott

Nagy Attila Tibor politikai elemző szerint önmagában nem az ajánlásgyűjtés dönti el majd az előválasztásokat, de az aláírások gyűjtésének gyorsasága és az összegyűjtött aláírások mennyisége annyit mindenképpen mutat, hogy az adott jelölt mögött milyen szervezeti háttér van.

Világossá vált, hogy Dobrev Klára mögött a Demokratikus Koalíció ma már jelentős szervezeti hátteret tud biztosítani

– jelentette ki az elemző az Indexnek.

A DK miniszterelnök-jelöltje a szükséges 20 ezer helyett mindjárt annak a háromszorosát gyűjtötte össze. A párt pénteken közölte: 60 jelöltet állítottak az előválasztásra, és valamennyien megkapták az induláshoz szükséges ajánlás mennyiséget, többségük a szükséges ajánlás többszörösét szerezte meg.

Nagy Attila Tibor szerint Karácsony Gergely különösen a nagyvárosokban erős, csakhogy vidéken, azon belül a kisvárosokban és a falvakban gyengébb, míg Jakab Péter láthatóan a vidékre koncentrál, és onnan igyekszik szavazókat szerezni, „Budapestet szemmel láthatóan feladta”.

Márki-Zay Péternek nehezebben megy az aláírásgyűjtés. Látszik, hogy a szervezetfejlesztésben komoly gondokkal küzd a Mindenki Magyarországa Mozgalom, nincs országos hálózata. Még inkább ez mondható el a Pálinkás József vezette Új Világ Néppártról

– fejtette ki az elemző.

Nagy Attila Tibor rámutatott: az ajánlásgyűjtés eddigi tapasztalata az, hogy az ellenzéken belüli, nagyobbnak számító pártoknak könnyebben ment a gyűjtés, mint a kisebbeknek.

Az Indexnek elmondta, szerinte nem történt csoda az előválasztás eddigi folyamatában: az eddigi felmérések szerint Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely jut a második fordulóba.

A Momentum miniszterelnök-jelöltjét, Fekete-Győr Andrást fenyegeti az a veszély, hogy nem kerül a második fordulóba, ami egyértelmű kudarc lenne neki és a pártjának is

– fogalmazott Nagy Attila Tibor.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/04/az-ajanlasgyujtes-sokat-elarul-a-jeloltek-elovalasztasi-eselyeirol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Halálos gázolás történt Miskolcon

Halálos gázolás történt Miskolcon

Halálos kimenetelű közúti közlekedési baleset történt este nyolc óra előtt nem sokkal Miskolcon az Andrássy …