2021. szeptember 25., szombatMa Eufrozina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.09.25. Eufrozina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 356,00 Ft | USD: 303,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mirkóczki Ádám: Nem javítja a pozícióimat, ha előre őrjöngök

Hirdetés

Mirkóczki Ádám: Nem javítja a pozícióimat, ha előre őrjöngök

2015 elején indult útjára a Modern Városok Program, összesen 250 projekttel 3500 milliárd forint értékben. Csakhogy beütött a pandémia. Eger bevételeit mennyire tépázta meg a járvány?

Két nagy MVP-s projektünk megy, az egyik az egri vár és erődrendszer komoly fejlesztése. Nagyságrendileg 3,5 milliárd forint áll a rendelkezésünkre, viszont hogyha az eredeti, az MVP támogatói okiratában szereplő valamennyi projektelemet szeretnénk megvalósítani, akkor az elmúlt 5-6 évben bekövetkezett áremelkedések miatt legalább hat-hétmilliárdra, de az is lehet, hogy tízmilliárd forintra lenne szükségünk. Csak a Jóisten a megmondhatója… A várprojekt olyan szempontból jól áll, hogy minden egyes projektelemre megvannak az engedélyek és a kivitelezési tervek. Abban az esetben, ha a pénz megvan, nincs akadálya a kivitelezésnek. 

És bele is férnek a határidőbe?

Hirdetés

Igen, mert tavaly módosítottuk a támogatói okiratot a pandémia miatt, úgyhogy az idővel jól állunk. A közelmúltban itt járt az egri kormányhivatalban Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, aki arra biztatott, hogy ne kezdjünk el garasoskodni, ne csökkentsük a projekt műszaki tartalmát az időközben bekövetkezett áremelkedések miatt, ne tartsunk attól, hogy kifutunk a keretből, hanem kezdjük el szép sorban, szakaszolva, az eredeti tartalommal megvalósítani a kivitelezést. És ha kell, a kormány kipótolja a különbözetet. Mondhatnám, ez jó hír, de ebben az a kockázat, hogyha mégsem kapjuk meg a ráemelést, akkor nem biztos, hogy az valósul meg, amit mi szeretnénk. Tudniillik a 3,5 milliárdból is meg tudunk valósítani mindent, csak legfeljebb szerényebb formában, de úgy is, hogy csak kettőre futja a hatból, de az a kettő pazar színvonalú lesz. Viszont a várnál – mivel időben vagyunk, és rendelkezünk a szükséges engedélyekkel és a kiviteli tervekkel – gyorsan tud dönteni a kormány, ez a jobbik eset. A másik nagy projektünk a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ. Itt nincsenek engedélyek és kivitelezési tervek.

Ez a Bitskey Aladár Uszoda?

Részben igen, annak a továbbfejlesztése is a projektbe tartozik. Készülne még egy 76 szobás sportszálló, egy új tízpályás, 50 méteres medence, továbbá egy parkolóház. Ez utóbbi eleme a projektnek már elkészült, és az eredeti hat-nyolcszázmilliós költségkeret helyett másfél milliárdból épült fel. Hamarosan megnyílik tesztüzem jelleggel. A Nemzeti Úszó és Vízilabda Központnál nemcsak az a baj, hogy hogy jelenleg nincsenek engedélyes kiviteli tervek, hanem hogy erősen forráshiányos, hiszen jelenleg 6,3 milliárd forint áll rendelkezésre, de a becslések szerint 10-15 milliárd közötti összegre lesz majd szükség, ha a műszaki tartalom csökkentése nélkül szeretnénk megvalósítani.

DSC3336

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Ahogy kiveszem a szavaiból, a Nemzeti Úszó és Vízilabda Központ nem annyira szívügye önnek. 

Dehogynem! Ez ugyanúgy szívügyem, mint minden más fejlesztés, csak van bennem egy egészséges félelem, két okból. Az egyik a forráshiány, és a majdani komplexum üzemeltetésének a kérdése, hiszen három uszodát és egy strandot fenntartani már brutális összeg lesz. Csak a Makovecz Imre tervezte uszoda üzemeltetése éves szinten 350 millió forintra rúg. Jó, ezen fogunk spórolni, mert az uszoda teljes – elavult – gépészeti berendezését felújítjuk, gazdaságosabbá tesszük. Persze ha az üzemeltetéshez is kapunk hozzájárulást, mondjuk, a Magyar Vízilabda Szövetségtől, akkor nincs baj. A félelmem másik oka súlyosabb, és inkább a jövendő generációival kapcsolatos. Egyes vízügyi szakemberek szerint az Eger környéki termálkutakra kötött fogyasztók száma elérte azt a kritikus pontot, amikor el kell azon gondolkodnunk, terhelhetjük-e még tovább ezt a termálvíz-kincset. Én sportbarát vagyok, minden sportinfrastruktúra-fejlesztést támogatok, de három uszoda üzemeltetésének a kérdése és a termálkutak terhelhetősége létező probléma. Szeretnék a szakemberektől megnyugtató véleményt kapni, mielőtt belevágunk az uszodaprojektbe. 

Május 26-án kizárták önt az Egységben a Városért Egyesület elnökségéből. Állítólag ön azt mondta, hogy nem tekinti magát az ellenzék részének…

Igen, mert mindig csak a mondat első felét idézik.

És hogy szól a második fele?

Az újságírói kérdés úgy hangzott, hogy az ellenzék részének tekintem-e magam. Erre én azt feleltem, hogy nem, hanem Eger polgármesterének tekintem magam, amibe beletartoznak az egri ellenzéki és nem ellenzéki polgárok is. 

Ez így, ebben a formában nehezen támadható. És ahhoz mit szól, hogy „kikoptak” ön mellől az alpolgármesterek, Berecz Mátyás és Mirkóczki Zita? Ők lemondtak…

Nem, utóbbit – a másod-unokatestvéremet – leváltottam, előbbi valóban lemondott. 

És ilyen vádak hangzottak el, hogy megvette önt a kormánypárt. Oroján Sándor, az egri Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint ön egyenesen udvarol a Fidesznek, de a kormánypárt nem kér önből. Hogy is van ez?

Kezdjük azzal, hogy annak a politikai közösségnek, amelynek Oroján Sándor a tagja, akkor sem szeretnék a része lenni, ha az lenne az utolsó a Földön. De roppant egyszerű a történet. Én magam is gondolkoztam azon, hogy amiért én bizonyos dolgokat megléptem, azok okait csak álmodtam, és tényleg én ülök fordítva a lovon, vagy csak azt tettem, amit ígértem. Aztán visszanéztem a polgármesteri kampányindítóm felvételét, amit 2019 nyarán az egyik egri szálloda nagytermében tartottam, és ott elmondtam mikrofonba, kamerák előtt – ma is visszakereshető –, hogy megválasztásom esetén nem fogom, és nem is engedem a várost pártpolitikai alapon irányítani. Hogyha valahol meg lehet őrizni a pártsemlegességet, vagy legalább a távolságtartást, az pontosan egy önkormányzat. A városi problémáknak, ügyeknek, céloknak prioritást kell adni, itt nem lehet pártpolitizálni. Gondolná ezt az ember naivan. Ehhez képest gyorsan kibújt a szög a zsákból. Bár nekem mindenki megígérte, hogy a közgyűlésben és a napi működésünkben nem lesznek pártérdekek, pontosabban nem ezen logika mentén fogunk politizálni, de nem így történt. És ekkor fel kellett tennem a kérdést, vajon ki gondolta komolyan azt, amit korában mondott: én vagy a pártok képviselői?

Egy biztos: én mindig Eger érdekét néztem.

Támadtak azért, mert valakit lecseréltünk a hivatalban, támadtak azért, hogy miért hagyok meg a pozíciójában a Fidesz által kinevezett cégvezetőt – pedig én csak azt néztem, ki mennyire hatékony, mennyire végzi jól a munkáját, mennyire érvényesíti a város és a cég érdekeit. Amikor cseréltem, a Fidesz támadott, amikor nem cseréltem, akkor meg a sajátjaim. Pontosan ebből látom, hogy sikerült megtalálnom az arany középutat. Mert bár nem kellemes körkörös védelemre berendezkedni, amikor minden irányból támadják az embert, ugyanakkor számomra ez egyértelművé tette, hogy a város érdekét szolgálom. 

Ezeket az embereket csak tettekkel, eredményekkel lehet meggyőzni. Ha lehet egyáltalán.

Pontosan. Az én balszerencsém az volt, hogy úgy nyertük meg 2019 őszén az önkormányzati választást, hogy az egri közgyűlés 18 tagjából mi voltunk velem együtt tízen, a másik oldal pedig nyolcan – ebből a Fidesz hat, a Mi hazánk és egy civil szervezet egy-egy képviselőt delegált. De ha már egy ember kiesik, átáll, akkor már 9:9 az arány. Egészen 2019 novemberétől a költségvetés februári elfogadásáig más sem hallottam egyesektől, hogy „ha ez nem így lesz, akkor nem szavazom meg a költségvetést”, vagy „ha azt nem teljesíti a polgármester, akkor én kiszállok”, és így tovább.

Én viszont egyértelművé tettem, hogy engem zsarolni nem lehet.

És az ő szemükben  így lettem „diktátor”, „autoriter”, olyan vezető, aki senkit nem kérdez meg. Pedig ez nem igaz. A pandémia első hulláma idején eszkalálódott ez a helyzet. Utólag persze kiderült, hogy már a kezdet kezdetén, amikor még nem voltak konfliktusok, az MSZP egri irodájában tartottak egy frakcióülést, amire csak engem és az általános helyettesemet nem hívták meg. Ott már arról beszéltek, hogy mi lesz a költségvetéssel, hogy miként lehet majd rám kényszeríteni különböző dolgokat. Már ez sem volt egy szép gesztus, bár ők azt mondták, hogy ez nem frakcióülés volt, hanem csak egy megbeszélés… Sok mindent tagadtak egyesek, de nekem a résztvevők elmondták, mi hangzott el ott.

DSC3342

Fotó: Kaszás Tamás / Index

Ő egyébként MSZP-s vagy DK-s?

Ez nagyon érdekes, mert ő politikailag korábban senkivel sem állt kapcsolatban, sőt, én sokáig együtt dolgoztam vele az egri Vármúzeumban. Jól ismertük egymást, ezért lepett meg, amikor egyszer csak a hátam mögött csatlakozott a DK-hoz. Hogy értse az olvasó: előbb lett alpolgármester, és csak utána csatlakozott a DK-hoz. Mindegy, ez az ő döntése, nekem ezt tiszteletben kell tartanom. Azonban én komolyan gondoltam, ha a pártpolitika begyűrűzik a mi koalíciónkba, akkor az rövid úton atomjaira hullik. Így is történt.

Az egyik a saját pártja embereit akarta behozni, a másik szintén a pártja holdudvarát preferálta, a harmadik azt […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/31/mirkoczki-adam-nem-arra-kaptam-mandatumot-hogy-folyton-harcoljak-a-fidesz-szel-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kilopták GPS-t a mezőgazdasági gépekből, tízmilliós kárt okoztak

Mezőgazdasági gépekről irányító rendszereket, a vezetőfülkékből érintőképernyős monitorokat lopott három külföldi férfi Békéscsabán. Az őrizetbe …