2023. március 20., hétfőMa Klaudia napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2023.03.20. Klaudia Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 373,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mindenki mindenki ellen – kellenek-e autók a Lánchídra? Szavazzon!

Hirdetés

Mindenki mindenki ellen – kellenek-e autók a Lánchídra? Szavazzon!

A 2021. június 16-i teljes lezárás után december 16-án megnyitották a Lánchidat, ám egyelőre az ideiglenes forgalmi rend szerint csak a BKK járatai, a taxik, a kerékpárosok, a motorkerékpárokkal és a segédmotoros kerékpárokkal közlekedők vehetik birtokba a hidat. Az egyéni gépjárművel közlekedők, valamint a gyalogosok elé behajtani tilos táblát tartanak.

Ez pedig feszültséget gerjeszt. A tízmillió politológus országában nem meglepő, hogy politikai vita középpontjába került a híd. A kék sarokban a Karácsony Gergely vezette főváros, a pirosban a kormány.

A kabinet álláspontja szerint a főváros nem teljesítette a Lánchíd felújításának egyik feltételét, mely szerint legfeljebb 18 hónapra korlátozzák részlegesen vagy teljesen a gépjárműforgalom áthaladását, ezért egyelőre nem utalták át a 6 milliárd forintos támogatást. Orbán Viktor miniszterelnök ezzel kapcsolatban azt mondta:

Van egy szerződés, majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból. A Lánchíd »mégiscsak egy igazi hungarikum«, felújították, most azonban se autóval, se gyalog nem lehet átmenni rajta, de »a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek«.

Hirdetés

A főpolgármester szerint ez a feltétel egy kormányhatározat, és a kabinet álláspontját képviseli, a közös egyezség azonban azt a felújítási menetrendet tartalmazza, amit a főváros követ, „ezért nem látom a vita tárgyát” – jegyezte meg a Lánchíd átadásakor Karácsony Gergely.

A kormány által ígért 6 milliárd forint nagyon hiányzik a főváros kasszájából – mondta akkor az Indexnek a városvezető. Az összeg fele szerepel az idei költségvetésben, a főváros pedig bízik abban, hogy a beruházás végéig a teljes támogatás megérkezik a számlájára.

„Fontos megjegyezni, hogy csak a felújítás áfaköltsége nagyobb mint 6 milliárd forint. Tehát, amennyiben megérkezik a beígért támogatás, a kormány még így is keres a Lánchíd felújításán. Ezért teljes mértékben méltányosnak tartom azt a várakozásunkat, hogy ez a forrás jóváíródik a főváros számláján” – fogalmazott.

A közlekedés olyan, mint egy falat kenyér

Budapest nem engedheti meg magának, hogy csaknem három kilométer hosszon a Dunán ne lehessen személyautóval átkelni – ezt már Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnöke mondta.

A közlekedés annyira fontos, mint a kenyér, és ha ezzel problémák adódnának, akkor sokak élete lehetetlenülne el

– fogalmazott Kovács Kázmér, aki bízik benne, hogy a Lánchíd mellett az alsó rakpartot sem zárják le az autók előtt.

Információk szerint több alternatívát is vizsgál a főváros: még a Szabadság híd lezárása is szóba jött – a Magyar Autóklub ezt is ellenzi, és az elnök bízik abban, hogy a főváros rájön, minden ilyen „kísérletezgetés” kontraproduktív, mert ellentmond a városzöldítési terveknek. Kiemelte: az autósok egy budapesti híd lezárásával körülbelül 30 […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/18/lanchid-autos-forgalom-kozlekedes-fovaros-karacsony-gergely-szavazas-kormany-orban-viktor/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Pisztollyal és késsel is rátámadt exe új párjára egy férfi Tatabányán

A férfi március 16-án este Tatabányán sétált az utcán, amikor egy részeg férfiba botlott, aki …