2021. május 17., hétfőMa Paszkál napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.05.17. Paszkál Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 352,00 Ft | USD: 290,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Minden harmadik magyar elhízott a járvány alatt

Hirdetés

Minden harmadik magyar elhízott a járvány alatt

Minden magyarnak átlagosan 2-5 kilóval nőtt a testsúlya a járvány alatt, miközben a mozgásszegény életmód miatt egyre többen küzdenek mozgásszervi panaszokkal – derül ki a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő és a Salgótarjáni Mozgásszervi Magánrendelő szervezésében készített kutatásból.

BMM-SBM Covid hatása a szervezetünkre-1

Fotó: Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő / Salgótarjáni Mozgásszervi Magánrendelő

A nem reprezentatív kutatás kérdéseire 834 résztvevő válaszolt online, 2021. március 24. és április 5. között. A megkérdezettek majdnem felének, 44 százalékának változtak a táplálkozási szokásai, 46 százalékuk többet főzött az elmúlt évekhez képest, ugyanakkor több mint 38 százalékuk többet is nassolt. Minden tizedik személy több alkoholt fogyasztott. A testsúlynövekedéssel meggyűlt a magyarok baja:

minden harmadik személynek nőtt a súlya, a legtöbben 2-5 kilogramm (25 százalék), míg a megkérdezettek 13 százaléka 6-9 kilogramm pluszsúlyról számolt be.

Hirdetés

A korlátozások miatt idehaza is csökkent a mozgási hajlandóság, sokan lemondtak a sport örömeiről otthonaik fogságában: a megkérdezettek 63 százaléka kevesebbet mozgott a vírus kezdete óta, és 43 százalékuk több időt töltött semmittevéssel. Nem véletlen, hogy a fentiek miatt nőtt a mentális és mozgásszervi panaszok száma: 82 százalék egy éve rosszabbul alszik, 45 százalék érezte magányosnak magát, de csak kevesen kértek bárkitől segítséget (11,6 százalék). A megkérdezettek 65 százaléka tervezi, hogy a korlátozások feloldásával változtat az életén: több mozgás, utazás, családi és baráti látogatások, kulturális programok, elhalasztott orvosi vizsgálatok vagy műtétek szerepelnek a magyarok kívánságlistáján.

Magyarországon, a járványtól függetlenül, kicsi a hajlandóság a mozgásra, a Covid–19 ezen pedig tovább rontott. Az otthoni tanulás és munka még azt a lehetőséget is elvette, hogy legalább annyit mozogjanak az emberek, ameddig elmennek az iskolába vagy a munkahelyre. Az ingerszegény környezet pedig a kedélyállapot romlásához és mozgásszegény életmódhoz vezet. Ez azonban egyáltalán nincs jó hatással az ízületekre, amelyeknek szükségük van a rendszeres átmozgatásra

– fogalmazott Gáspár Szabolcs, a Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/21/koronavirus-magyarorszagon-covid-19-jarvany-testmozgas-testsuly-elhizas-mozgas-felmeres/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Sűríti balatoni járatait a MÁV

Sűríti balatoni járatait a MÁV

A MÁV-Start már nemcsak a vakáció idején, hanem előtte egy hónappal sűríti a Balaton partjára …