2024. június 22., szombatMa Paulina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
2024.06.22. Paulina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 397,00 Ft | USD: 371,00 Ft | CHF: 416,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Minden családban jelen van ez a népbetegség, mégsem vesszük elég komolyan

Hirdetés

Minden családban jelen van ez a népbetegség, mégsem vesszük elég komolyan

„Az embert érő legjelentősebb stresszhatások mind érzelmi eredetűek, sőt a legnagyobb stresszt az okozza, ha mások próbálunk lenni, mint akik valójában vagyunk. Ez az egyik legfőbb oka a betegségek kialakulásának” – idéztük Selye Jánost a Holnaptól előző részében. A világhírű stresszkutató szavai mellé érdemes odatenni a Rolling Stones alapító gitárosának, kijelentését is, Keith Richards azt mondta: „Az összes drogos tripet azért csináljuk, hogy legalább egy ideig ne önmagunk legyünk.”

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy ellentmondás van a két gondolat között, valójában egymásból következnek: ha ugyanis látszólagos megoldásképpen megpróbálunk mások lenni – akár valamilyen szerrel vagy anélkül – , az stresszt eredményez, ami pedig többek között olyan betegségek kialakulásához vezethet, mint a függőség.

Ehhez a gondolatmenethez kapcsolódik – és korábbi cikkünkben szintén előkerült – Bérczes Ádám mentálhigiénés segítő véleménye, miszerint az önfelvállalás hiánya mellett problémát jelent a családi és szerelmi kapcsolatok minősége is. Mint fogalmazott: sokan csak egymás mellett élnek, mély érzelmi kötődés, őszinteség nélkül, így nincs meg az a közeg, amelyben a stressztünetek és az azokat mélyen okozó traumák gyógyulni képesek.

Hirdetés

A függőség mögött mindig szenvedés van

A rövid bevezetés, gondolatébresztés után itt az ideje rátérni cikkünk fő témájára, a függőségre. Ehhez Trábert Attila pszichiáter, addiktológus főorvost hívtuk segítségül. A szakértő elmondta:

„A magyar társadalom legalább 8-10 százaléka küzd szerhasználati problémával, kevés olyan család van, ahol egy-két generáción belül nem találunk legalább egy szenvedélybeteget. A számok alapján kimondható, hogy a függőség népbetegség. Ennek ellenére nem vesszük elég komolyan a problémát, átitatja életünket a szerhasználat” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az egyes függőségek idehaza (is) különböző mértékben vannak jelen:

  • Magyarországon az addikció legismertebb, leglátványosabb formája egyértelműen az alkoholizmus.
  • Az illegális szerhasználat jellegéből fakadóan már rejtettebben jelenik meg,
  • míg a viselkedési addikciók nehezen felismerhetőek, gondoljunk itt például munkaalkoholistákra – akiket a munkahelyek sokszor még jutalmaznak is – vagy a kodependens, kényszeres segítői viselkedésre.

„Vajon ki szól egy olyan embernek, aki mindenkinek megfelel, nem tud nemet mondani, feláldozza magát mások érdekében? Ki mondja el neki, hogy valójában beteg, forduljon szakemberhez? Ilyen helyzetben ezt a magatartást inkább gondoljuk egyfajta személyiségszerkezetnek, semmint betegségnek” – mutatott rá Trábert Attila, aki rávilágított arra is, hogy ahogyan autóból is van hibrid, úgy egy függőnek is lehetnek különböző szerei, vagy ha úgy tetszik: üzemanyagai.

Tipikus esete ennek a nyugdíjas korban jelentkező alkoholprobléma, amely akár egy egész életet átívelő munkaalkoholista karrier végstádiuma is lehet.A pécsi INDIT Közalapítvány, a KERT Addiktológiai Gondozójának vezetője arra a kérdésre, hogy jellemzően mi áll a függőségek hátterében, kijelentette: a függőség mögött mindig szenvedés van. Hasonló véleményen van a kanadai-magyar orvos, Máté Gábor is, aki több művében és előadásában is kiemelte: nem az a kérdés, miért van függőség, hanem az, hogy miért van fájdalom.

Trábert Attila úgy véli, a kiváltó okok megfejtését nem könnyíti meg, hogy a függők érzékeny emberek, nehezen ismerik fel az érzéseiket, és még nehezebben beszélnek azokról. Számos olyan helyzet, amin egy egészséges ember átsiklik, őket napokig megviseli. A sok kisebb-nagyobb frusztráció pedig mint az esőben a cseppek, úgy áztatják el a lelküket, erre válaszként pedig ők maguk alkohollal – vagy más szerrel – a testüket.

Látni kell ugyanakkor, hogy az addikció kialakulása egy folyamat, nem egyik napról a másikra lesz valaki dependens. Fontos jel például a kontrollvesztés, ami nem kizárólag a szerhasználatra vonatkozik.

Döcög a munkám, a kapcsolatom, az egészségem stb., de persze csak hétvégén iszom, ezért nincs kapcsolat ezek között, és nem lehetek függő – gondolják sokan. Mire igazán észreveszik a betegek, hogy problémás a szerhasználatuk, már az életük számos területén »csúszik a kuplung«. Ha az ember elkezdi a stresszt, feszültséget, alvászavart – és még sok minden mást – szerhasználattal menedzselni, vagy ez lesz a mindennapok jutalma, mindenképpen érdemes elgondolkodnia. Vannak elérhető önkitöltő tesztek, pl. az AUDIT, gyanú esetén legjobb szakemberhez fordulni

– jelezte az addiktológus főorvos, megjegyezve, hogy a felépülésben az absztinencia nem a végcél, sokkal inkább a kiindulási alap. Emellett kell megtanulni megküzdeni a frusztrációkkal, adekvát megoldásokat kialakítani, ami segíti az egyént a stresszkezelésben, ezáltal a visszaesés megelőzésében.

Számos anonim közösségben jártunk

Az egyéni terápia mellett a közösségi felépülésnek is van hagyománya Magyarországon. Számos önsegítő csoport működik idehaza, korábban az Index az Anonim Szerencsejátékosok, az <a href="https://dex.hu/x.php?id=index_belfold_cikklink&url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fbelfold%2F2023%2F02%2F28%2Fanonim-drogfuggok-gyules-kabitoszer-drog-felepules%2F" id="hyperlink_8b3ecc3371c4e69a7aac4a146b0ba311" rel="nofollow" […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/05/24/fuggoseg-stresszkezeles-egeszseges-eletmod-holnaptol/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Magyar lovak szolgálják az angol királyi családot

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter magyar tenyésztésű lipicai lovakat adott át a Brit Királyi Hadsereg részére …