2021. április 21., szerdaMa Konrád napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
2021.04.21. Konrád Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 362,00 Ft | USD: 301,00 Ft | CHF: 328,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Minden, amit az AstraZenecáról tudni lehet

Hirdetés

Minden, amit az AstraZenecáról tudni lehet

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) januárban engedélyezte a brit–svéd AstraZeneca az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett, adenovírusvektor-alapú vakcináját. Ez volt a világon a harmadik, a hagyományos vektorvakcinák közül pedig az első, amely vészhelyzeti engedélyt kapott, az első szállítmány február 6-án érkezett hazánkba.

A közelmúltban több ország, köztük Németország, Franciaország, Spanyolország, Dánia, Izland, Norvégia és Hollandia ideiglenesen felfüggesztette az oltásokat a brit–svéd AstraZeneca új típusú koronavírus elleni védőoltásával. Ennek oka az volt, hogy néhány súlyos, sőt halállal végződő trombózisesetet jelentettek több országból is a védőoltás beadása után. Az időbeli egybeesés természetesen nem jelent feltétlenül ok-okozati összefüggést, az óvatosság azonban nyilván indokolt. 

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) március 18-án tartott sajtótájékoztatót a vakcina esetleges mellékhatásairól. Emer Cooke, az EMA igazgatója elmondta, a vizsgálatok alapján arra jutottak, hogy a brit–svéd vakcina hatékony és biztonságos. Nem lehet megállapítani összefüggést a véralvadással kapcsolatos halálesetek és a vakcina beadása között. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi osztályvezető az operatív törzs aznapi sajtótájékoztatóján megerősítette: Magyarországon is tovább oltanak a vakcinával, miután az EMA kiadta az említett közleményt az oltóanyag felhasználhatóságával, illetve biztonságosságával kapcsolatban. 

Alig három héttel később, április 6-án Marco Cavaleri, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vezető tisztségviselője egy olasz lapinterjúban bejelentette: mégis van összefüggés az AstraZeneca brit–svéd gyógyszercég és az Oxfordi Egyetem által a koronavírus ellen kifejlesztett vakcina és a vérrögképződéses esetek között. Az Európai Gyógyszerügynökség erre úgy reagált: még vizsgálják az AstraZeneca oltóanyagának esetleges mellékhatásait.

Hirdetés

Van összefüggés, de továbbra is ajánlott

A vizsgálatok eredményeit a mai napon, április 7-én közölte honlapján az EMA. Mint írják,

VAN ÖSSZEFÜGGÉS AZ ASTRAZENECA VAKCINÁJA ÉS A VILÁGBAN TAPASZTALT KEVÉS VÉRRÖGKÉPZŐDÉSES ESET KÖZÖTT, ENNEK ELLENÉRE AJÁNLJÁK az oltóanyagot. 

Az EMA tájékoztatása szerint fel kell hívni az egészségügyi dolgozók, valamint a beoltottak figyelmét arra, hogy mellékhatásként az oltást követő két hétben vérrög képződhet a szervezetükben. 

A gyógyszerügynökség tájékoztatójában felhívta a figyelmet: az Európai Gazdasági Térség országaiban és Nagy-Britanniában több mint 25 millió embert oltottak be AstraZenecával. Mindössze 62 esetben számoltak be agyi, 24 további alkalommal pedig belső szerveket érintő trombózisról, közülük 18-an vesztették életüket.

A JELENTETT ESETEK TÖBBSÉGE 60 ÉV ALATTI NŐKNÉL FORDULT ELŐ AZ OLTÁST KÖVETŐ KÉT HÉTEN BELÜL.

Az ügynökség szerint a jelenleg rendelkezésre álló bizonyítékok alapján azonban nem azonosítható specifikus kockázati tényező sem a nemek, sem pedig kor alapján. Ugyanakkor az esetek kivizsgálása folytatódik – közölték.

Bizonyára sokan hallották, hogy továbbra is kételyek merültek fel az AstraZeneca-vakcinával kapcsolatban

– vélekedett Müller Cecília, utalva az EMA tisztviselőjének megszólalására. Az országos tiszti főorvos az operatív törzs április 7-ei sajtótájékoztatóján kiemelte, amint megfogalmazzák a hivatalos állásfoglalást, attól függően döntenek a magyarországi AstraZeneca-vakcinával való oltakozással kapcsolatban. Magyarországon eddig az idősek, valamint a 65 év alatti krónikus betegek kapták meg a brit–svéd vakcinát.

Oltás az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával Makón 2021. április 7-én

Oltás az AstraZeneca koronavírus elleni vakcina első adagjával Makón 2021. április 7-én

Fotó: Rosta Tibor / MTI

Harminc év alatt mással fognak oltani

Az ügyben megszólalt a brit gyógyszerügyi hatóság (MHRA) is, melynek vezérigazgatója, June Raine elmondta, hogy az oltás előnyei jelentősen meghaladják a kockázatait. Jonathan Van-Tam angol helyettes tisztifőorvos elmondta, hogy korrigálják az Egyesült Királyság oltási programját, azaz 

korlátozzák az AstaZeneca-vakcina alkalmazását A 30 év alattiaknak. 

Mint írják, az Egyesült Királyság arra a következtetésre jutott, hogy a 30 év alatti felnőtteknek más alternatívát kell kínálni az AstraZeneca- vakcina helyett, miután áttekintették a vérrögképződéses betegségek esetét. Ugyanakkor June Raine, az MHRA vezérigazgatója szerint további vizsgálatokra van szükség annak végleges azonosításához, hogy a vakcina […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/07/astrazeneca-oltas-vakcina-mellekhatas-engedely-gyogyszerugynokseg-vizsgalatok-covid-19/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Ellenzéki pártok: a 2021-es előválasztás az új magyar demokrácia megteremtésének első lépése

Ellenzéki pártok: a 2021-es előválasztás az új magyar demokrácia megteremtésének első lépése

A DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd szerdán közleményt …