2024. július 18., csütörtökMa Frigyes napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
2024.07.18. Frigyes Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 390,00 Ft | USD: 356,00 Ft | CHF: 403,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mikor fizet és mikor nem a légitársaság a késés miatt?

Hirdetés

Mikor fizet és mikor nem a légitársaság a késés miatt?

Húszéves lett Magyarország vezető légitársasága, a Wizz Air, amely több mint ötven országba repíti el utasait – hat új járattal kiegészülve –, akik közel 200 úti cél közül választhatnak. Budapestről az elmúlt húsz évben több mint ötvenmillió utas repült. A nyári szezonnyitó sajtótájékoztatón Radó András, a Wizz Air kommunikációs vezetője elmondta, hogy tavaly minden második percben felszállt egy járat, ezzel párhuzamosan az előző évben 60 százalékkal csökkent a törlések száma a 2022-es évhez viszonyítva. A légitársaság megfelelő számú személyzettel rendelkezik, azonban keresik azon leendő kollégákat, akiket érdekel a légiutas-kísérői hivatás.

Korábban többször beszámoltunk arról, hogy az elmúlt időszakban több légitársaság vonatkozásában is gyakorivá váltak a járatkésések. Ennek egyik magyarázataként az érintett légitársaságok azt is fel szokták hozni, hogy a Covid-időszak alatt is sokan nyugdíjba mentek a légiirányítók közül, akik pedig erre a pályára készülnek, és egyszer sikertelen vizsgát tettek, többször már nem jelentkezhetnek.

A légiirányítás Európában utánpótláshiánnyal küzd, így a késések leginkább az ezen a területen jelentkező hiányosságoknak tudhatók be. Radó András kitért arra, régóta lobbiznak azért, hogy legyen egy európai közös légiirányítási rendszer, amely most nemzeti hatáskör, ezért nehézségekbe ütközik. Ezen túlmenően időjárási körülmények is nehezítik az utazást, amely vis maior helyzet, így nem jár kártérítéssel, továbbá geopolitikai nehézségekre is fel kell készülniük a repülőtársaságoknak.

Hirdetés

Kártérítési összegek

Késés, beszállás visszautasítása, törlés és kártalanításhoz való jog vonatkozásában a 2004-ben hatályba lépett (261/2004/EK) uniós rendelet rendelkezik a légitársaságok kötelezettségéről. A […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/28/wizz-air-utazasok-repulogep-repules-szokas-legitarsasag/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Dübörög a paksi beruházás, Szijjártó Péter a Roszatom vezetőivel tárgyalt Isztambulban

Dübörög a paksi beruházás, már kilencszáz ember dolgozik a helyszínen, és ez a szám folyamatosan …