2023. június 6., keddMa Norbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
2023.06.06. Norbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 369,00 Ft | USD: 344,00 Ft | CHF: 380,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Miért nem lehetne ma letartóztatni Magyarországon Vlagyimir Putyint?

Hirdetés

Miért nem lehetne ma letartóztatni Magyarországon Vlagyimir Putyint?

Mint korábban megírtuk, a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt március 17-én elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen.

A kérelmet elbíráló tanács az ügyészség 2023. február 22-i beadványai alapján úgy ítélte meg, hogy alapos a gyanú, hogy mindkét gyanúsítottat felelősség terheli a lakosság törvényellenes deportálása és a lakosság törvényellenes átszállítása háborús bűncselekmény miatt, melyeket Ukrajna megszállt területein követtek el ukrajnai gyerekek sérelmére

– tudatta közleményében a nemzetközi bíróság. Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője értelmetlennek nevezte az elfogatóparancsot. Mint megjegyezte, Oroszország nem működik együtt a szervezettel.

Nagy visszhangot váltott ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter reakciója is, aki a múlt heti Kormányinfón arra a kérdésre, hogy letartóztatnák-e Magyarországon Vlagyimir Putyint, azt válaszolta: Magyarországon a magyar jogrendnek tudnak érvényt szerezni, ez alapján nem tudnák letartóztatni az orosz elnököt, mert nincs kihirdetve az ICC-statútum. Hozzátette: dualista alapon állunk, nemzetközi egyezmény elfogadása önmagában nem válik a belső jog részévé, csak ha kihirdetik, ami azért nem történt meg, mert a magyar Alaptörvénnyel ellentétes az egyezmény.

Hirdetés

Igaza van Gulyás Gergelynek?

Nos, 1998-ban fogadták el a Nemzetközi Büntetőbíróságot alapító római statútumot, amelyet hazánk 2001-ben országgyűlési határozattal kihirdetett. A statútum 2002-ben hatályba lépett, a büntetőbíróság megalakult, sőt 2015 óta Kovács Péter személyében magyar tagja is van a bíróságnak, csakhogy Magyarország több mint két évtizede halogatja a statútum beiktatását a magyar jogrendbe.

Vagyis nagyon nem mindegy, hogy egy nemzetközi szerződést megerősítenek, vagy be is iktatnak a jogrendszerbe, hiszen egy nemzetközi szerződés beiktatással válik a belső jog részévé. Blutman László nemzetközi jogászprofesszor doktori értekezésében a különbséget így fogalmazta meg:

A jogforrási formát, melyben a nemzetközi szerződés a belső jogrend számára megjelenik, nem a kihirdetésnél, hanem a beiktatásnál kapja, függetlenül attól, hogy a kihirdetés szükséges az érvényes jogszabály megszületéséhez.

Arról nem is beszélve, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság Statútumának megerősítéséről szóló 72/2001. OGY-határozat nem tartalmazza a statútum szövegét, azt ellenben igen, hogy felkérik a köztársasági elnököt a megerősítő okirat kiállítására, továbbá a külügyminisztert, hogy a megerősítő okirat letétbe helyezéséről gondoskodjék. Ez meg is történt, de maga a statútum máig nem része a jogrendszernek. Hogy miért nem? Összefoglaljuk az eddig történteket.

Oroszország nem szándékozik taggá válni

A római statútumot a mai napig 123 ország ratifikálta, de négy aláíró állam – Izrael, Szudán, az Egyesült Államok és Oroszország – arról értesítette az ENSZ főtitkárát, hogy a jövőben nem szándékoznak taggá válni, és mint ilyenek, nincsenek jogi alapú kötelezettségeik az alapokmány aláírása alapján.

A 2002-ben alakult, hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség vagy háborús bűncselekmények, illetve agresszió esetén jár el. De csak akkor,

  • ha elmarad a hazai felelősségre vonás,
  • vagy csak látszólagos, a cselekmény súlyát el nem érő, formális elmarasztalás történik.

A statútum tizenhat különböző, emberiesség elleni bűncselekményt sorol fel, közöttük például az emberölést, a népirtást, a rabszolgaságot, a lakosság deportálását vagy erőszakos kitelepítését, a kínvallatást és a prostitúcióra kényszerítést. A statútum 8. cikkelye határozza meg a háborús bűncselekményeket attól függően, hogy a fegyveres konfliktus nemzetközi, azaz országok közötti, vagy nem nemzetközi, azaz lázadó csoportok vagy állami és nem állami fél közötti.

GettyImages-1248457839

Fotó: Pierre Crom / Getty Images Hungary

A Nemzetközi Büntetőbíróság első két ítélete egyébként a kongói polgárháborúra mutatott vissza: az egyikben gyermekkatonák toborzásáért és alkalmazásáért, a másikban a polgárháború során a békés lakosság lemészárlásáért, tömeges nemi erőszakért, fosztogatásokért szabtak ki hosszabb börtönbüntetéseket.

Törvényjavaslat 2016 májusából

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/03/30/vlagyimir-putyin-nemzetkozi-buntetobirosag-romai-statutum-letartoztatas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Késelni akart egy debreceni férfi, mert a kocsmában elkapcsolták a zenéjét

Egy debreceni kocsmából tettek bejelentést a rendőrégre június 3-án délután, mert egy férfi verekedni kezdett …