2023. június 1., csütörtökMa Tünde napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
2023.06.01. Tünde Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 371,00 Ft | USD: 348,00 Ft | CHF: 381,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Miért mindig Amerikából indulnak a pénzügyi válságok?

Hirdetés

Miért mindig Amerikából indulnak a pénzügyi válságok?

Azt azért mindenképpen tisztázzuk, hogy nem az összes pénzügyi-gazdasági válságért okolható az USA, de a legnagyobbak esetében azért megvan az alap. Pásztor Szabolcs ezt megerősítette és azzal indokolta, hogy a tengerentúlon magas és igen fejlett a pénzügyi rendszer beágyazottsága. Ha egy rendszer kiterjedtebb, többrétegű, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy anomáliák, válságok keletkezzenek. Ugyanakkor indultak válságok fejlődő, feltörekvő államokból is.

A bankrendszer hívószava a bizalom

Érintettük természetesen az elmúlt hetek amerikai bankcsődjeit, amelyek sorában az első a Silicon Valley Bank (SVB) volt, amelyet aztán több regionális, kisebb bank megingott helyzete követett. Az Oeconomus vezető kutatója szerint az SVB egy konzervatív befektetői portfóliót követett és állampapírokat vásárolt. Ezzel egészen odáig nem is volt baj, amíg az amerikai központi bank, a FED el nem kezdte emelni az alapkamatot a meglóduló infláció nyomán. Ez és még néhány kockázati elem arra késztette befektetők egy csoportját, hogy úgy vélje: sérülékeny a bank portfóliója, ezért elkezdték kivenni a pénzüket. Mindezzel együtt kiderült, hogy a bank hitelezési politikája sem épp megfelelő, és ez csak gyorsított azon a folyamaton, amikor megindult a betétek kiáramlása a pénzintézetből.

Bár ez a 16. legnagyobb bank az Egyesült Államokban, nem tartozott azok közé a nagybankok közé, amelyeknek a tevékenységét komolyan megszigorították a 2008-as válság nyomán.

Hirdetés

2008 után az is egyértelművé vált, hogy jobb, ha egy bajba került pénzintézetet egy másik kivásárol, mert még így is sokkal olcsóbb, mint a bankcsőd. Az SVB-vel egy időben ment tönkre a jóval kisebb Signature Bank, majd nem sokkal később egyértelmű lett, hogy a First Republic Bank csődje sem lesz elkerülhető. Ezt úgy oldották meg, hogy közbelépett a JPMorgan Chase óriásbank, és megvette, így elkerülték a csődöt. Mindkét esetben nagy szerepe volt a bizalomvesztésnek – tette hozzá Pásztor Szabolcs.

Januárban már európai bank is bajba került

A svájci óriás, a Credit Suisse Bank esetében az volt a probléma, hogy évtizedes gyakorlat után végül megingott a tulajdonosok és a részvényesek bizalma, mert olyan tisztázatlan eredetű […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/05/09/kibeszelo-bankcsod-penzugyi-valsag-pasztor-szabolcs-usa/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Kigyulladt egy lakás Budapesten

Az oldal azt írja, hogy a tűz a Fehérvári úton van. Azt is írják, hogy egy negyedik …