2021. június 15., keddMa Jolán napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.06.15. Jolán Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 350,00 Ft | USD: 289,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Miért igazodik a képviselők fizetése az átlagbérhez?

Hirdetés

Miért igazodik a képviselők fizetése az átlagbérhez?

Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 435 200 forint, a kedvezmények nélkül számolt nettó átlagkereset pedig 289 400 forint volt a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a foglalkoztatás szempontjából jelentős nonprofit szervezeteknél. Mindkettő 8,7 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – jelentette múlt héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Noha Csaba László közgazdász szerint az elmúlt 150 évben komoly tudományággá fejlődött a magyar statisztika, máig megvannak a korlátai, ami azt jelenti, hogy a valóság annál sokkal árnyaltabb, mint amit a számok önmagában megmutatnak.

Az átlagkereset kiindulási alapnak jó, de nem szabad itt megállni, ugyanis hatalmas a szóródás. Az ország különböző pontjain nagyon eltérők a bérek és az árak, az a fizetés, ami egy Békés megyei kis faluban tisztességes megélhetést biztosít, azzal Budapest belvárosban épp hogy csak nem válik belőlünk hajléktalan

– magyarázta a szakértő, aki szerint a területi megoszláson túl ágazatonként és generációnként is jelentős eltérések vannak, egy fiatalnak például teljesen más a kiadásszerkezete.

Hirdetés

Karsai Gábor szerint a keresetek közti nagy különbségek miatt az átlagkereset mellett a mediánkeresetre is figyelni kell. Ez ugyanis a tipikus fizetés, ami ma a teljes munkaidőben foglalkoztatottak körében bruttó 335 ezer forint. Az ország egyik fele tehát ez alatt, míg az ország másik fele e fölött keres.

Az átlag felfelé torzítja a képet, mert míg keveseknek kiugróan magas fizetésük van, addig sokak bére az átlagot sem éri el. Magas bérrel rendelkeznek az állami intézmények és nagy cégek felső- és középvezetői, illetve egyes szakmák – informatikus, orvos – képviselői is

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/06/02/atlagkereset-kepviselok-fizetes-ksh/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Lószállítóval harcolt egy autós az M5-ösön

Lószállítóval harcolt egy autós az M5-ösön

Szürreális jelenetek játszódtak le az M5-ös autópályán. Az eset péntek reggel történt, a Budapesti Autósok …