2022. július 4., hétfőMa Ulrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
2022.07.04. Ulrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 398,00 Ft | USD: 381,00 Ft | CHF: 397,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Miért halad ilyen lassan a Balatoni Bringakör rekonstrukciója?

Hirdetés

Miért halad ilyen lassan a Balatoni Bringakör rekonstrukciója?

Tavaly nyáron, amikor azt kérdeztük olvasóinktól, hogy mit szeretnek legjobban a Balatonnál, a legtöbben a kerékpárútra szavaztak. Az kétségtelen, hogy a Balaton partján több olyan szomszédos település található, melyek között a legegyszerűbb – és az aktív pihenéshez is leginkább illeszkedő – közlekedési lehetőség a kerékpár, hisz sok helyen kiváló minőségű út áll rendelkezésre. Azok azonban, akik a teljes tókerülésre vállalkoznak, maguk is megtapasztalhatják, milyen nehézségekkel jár a Balatoni Bringakör teljes rekonstrukciója.

Már több mint három éve építik

Még 2011 körül fogalmazódott meg a Balatoni Bringakörút (BB) felújításának gondolata. A fejlesztését célzó tervezési feladatok 2017 nyarán kezdődtek. Időközben bizonyos tényezők miatt a nyomvonalak módosítására is szükség volt (ezek tervezése vagy már lezajlott, vagy még el sem kezdődött). Jelenleg a Fonyód, Balatonfűzfő, Balatonudvari és Zánka (külterület) települések nyomvonalszakasz kiviteli tervig történő megtervezésére írt ki közbeszerzéseket a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A folyamatban lévő, 2022-ben megvalósítandó építkezések nettó 1,2 milliárd forintba kerülnek.

A legproblémásabbak a jellemzően belterületen vezetett és teljes átépítéssel érintett szakaszok.

Hirdetés

Ennek az az oka, hogy a közműszolgáltatók adatai már több évtizedes elmaradásban vannak, hiányosak, így gyakran máshol, más mélységben és más típusú/tulajdonú közművezetékek futnak, mint amivel előzetesen, a tervezéskor számoltak. Így gyakran a kivitelezés alatt, a feltárást követően kell kiváltani, esetenként még a kerékpárút kialakításának műszaki megoldásán is változtatni.

A 205 kilométer hosszú Balatoni Bringakör komplex fejlesztése 2019 áprilisában kezdődött a NIF Zrt. beruházásában, az eredeti tervek szerint 2021-ben már egy sokkal jobb Balaton-körön lehetett volna tekerni. (Tavaly a kormány már azt közölte, hogy északon, a Tihanytól Balatonkeneséig tartó szakasz munkálatai az ütemezés szerint 2023 végéig érhetnek célba.) Az biztos, hogy az északi parton több helyen jelenleg tereprendező gépek dolgoznak, már javában készül az út alapozása. Hubik Tiborral, a Magyar Kerékpárosklub balatoni régióvezetőjével a kiépítés nehézségeinek okait igyekeztünk feltérképezni.

A legtöbb Önálló kerékpárút csak az északi parton, illetve a Balaton keleti és nyugati oldalán található, mivel a déli part településszerkezete miatt fizikailag szinte lehetetlen megfelelő szélességű új kerékpárutat kialakítani.

A bringások megelégedésére Szántódon új nyomvonalon önálló kerékpárút épült, így már nem kell a nagyon forgalmas Szent István utcában a gépjárművek között tekerni.

A BB nem engedélyköteles szakaszainak felújítása 2019-ben kezdődött Balatonakarattya és Balatonboglár között. Ezek a felújítások főleg a kisebb forgalmú utcák útburkolatainak cseréjét jelentették, de épült néhány új kerékpároshíd is.

Balatonlellén a Köztársaság utcát a mi ötletünk és javaslatunk alapján újították fel, ahol nyitott kerékpársávot létesítettek. Valószínű, hogy ezzel az ötletünkkel rengeteg fát sikerült megmenteni. Új nyomvonalat alakítottak ki Balatonbogláron, Balatonlellén, Balatonőszödön, Szántódon, Zamárdiban, Balatonszéplakon és Siófokon, és várhatóan még további településen lesznek jelentős változások a közeljövőben. Jelenleg is munkagépek dolgoznak Balatonkenesén és Balatonfűzfőn, és reményeink szerint nemsokára hozzáfoghatnak Balatonakarattyán a Kisfaludy sétány megújításának is, amely az egyik legszebb szakasza lesz a BB-nek

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/06/20/zotyogve-halad-a-balatoni-bringakor-rekonstrukcioja/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is tarolt a Fidesz

A Nemzeti Választási Iroda honlapja szerint Szamosújlakon Bégány Róbert, a Fidesz-KDNP jelöltje 171 érvényes vokssal …