2021. október 19., keddMa Nándor napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
2021.10.19. Nándor Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 359,00 Ft | USD: 308,00 Ft | CHF: 335,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mi a baj a közoktatásban? Tanárok, szülők és diákok válaszolnak

Hirdetés

Mi a baj a közoktatásban? Tanárok, szülők és diákok válaszolnak

Oktatási rendszerünk képtelen felkészíteni gyermekeinket a jövő kihívásaira, az óvodákat és iskolákat súlyos, rendszerszintű problémák sújtják. A pedagógusok anyagi és szakmai megbecsültsége csapnivaló, és ez drámai pedagógushiányhoz vezet – többek közt e problémák miatt indított augusztus végén figyelemfelhívó akciót a Szülői Hang Közösség. A Szószóló a gyerekekért című projekt keretein belül a tanévkezdés óta közel ezer szülő és pedagógus mondta el a véleményét.

Az oktatás képviselői az elmúlt tíz évben számos tiltakozást szerveztek a változás reményében, de hiába. Úgy gondoljuk, hogy a helyzet mostanra nagyon rosszá vált, és ha a gyerekek nem kapnak megfelelő oktatást, annak később meglesznek a következményei

– jelentette ki az Indexnek a Szülői Hang Közösség képviselője.

Miklós György felhívta a figyelmet arra, hogy a felmérésben való részvétel anonim, aminek szintén jó oka van. Sok érintett ugyanis nem meri nyíltan elmondani a véleményét, és bizony olyanok is vannak, akiknek ez egyenesen meg van tiltva.

Hirdetés

„A pedagógusok és szülők között egyre nagyobb a félelem, és vannak olyan intézmények, amelyek eleve azt kérik a tanároktól, anyukáktól, apukáktól, hogy ne nyilatkozzanak a sajtónak olyan gondokról, amelyek rossz fényt vethetnek az iskolára” – mondta a közösség képviselője.

Az akció keretében térképre kerülnek azok a szöveges vélemények, amelyek rávilágítanak arra, hogy hiába söpörjük a szőnyeg alá a problémákat, azok mindenütt ott vannak, a szülők és a pedagógusok a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban éppúgy tiltakoznak, mint a kisebb településeken, falvakban.

Screen Shot 2021-09-28 at 15.22.49.png

Fotó: Szülői hang

„Noha a problémákat így közelebb hozhatjuk, megoldani sajnos nem tudjuk. A változáshoz nagyon erős kormányzati beavatkozásra lenne szükség, méghozzá gyorsan” – tette hozzá a Szülői Hang Közösség képviselője, Miklós György.

Szülők, pedagógusok és diákok is tiltakoznak

Hogy pontosan melyek ezek a problémák, azt mondják el maguk a szülők és a pedagógusok. Alább változtatás közöljük a legmegdöbbentőbb tapasztalatokat.

Utazó fejlesztőpedagógusként szomorúan tapasztalom a rendszer merevségét abban, hogy nem áll rendelkezésre sok helyen megfelelő fejlesztőterem, tornaszoba sem, holott az elvárások nagyok, az adminisztráció sok. Nem veszik figyelembe a saját nevelési igényű (sni-s), illetve egyéb problémákkal küzdő gyermekek igényeit, a felülvizsgálatok némely esetben katasztrofálisak, nem a gyermek valós elmaradását tükrözik, és ezért nem is kapja meg általában a megfelelő segítséget

– írta egy Baranya megyei pedagógus, aki szerint a problémákat sokáig lehetne még sorolni.

„A bér nevetséges, a tananyag sok, nem differenciált, de hogy is lenne az, ha egy pedagógus meg sem kapja a kellő szabadságát, pénzét, idejét egy továbbképzés elvégzéséhez. A

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/09/29/iskola-kozoktatas-szuloi-hang-pedagogusok/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Cseh rendőrök akcióznak Magyarország déli határain

Cseh rendőrök akcióznak Magyarország déli határain

Policie – olvasható a rendőrautókon és az egyenruhákon, és az a plusz i betű nem …