2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Mérföldkő a hazai orvoslásban: különleges módszerrel mentették meg egy idős beteg életét

Hirdetés

Mérföldkő a hazai orvoslásban: különleges módszerrel mentették meg egy idős beteg életét

Múlt hét pénteken egy olyan beavatkozást hajtottak végre az Uzsoki Utcai Kórházban, amelyre korábban Magyarországon, de még Ausztriában sem volt példa – tudta meg az Index.

A beavatkozást egy nagy rizikójú, életveszélyes állapotban lévő 86 éves férfi betegen végezték el, aki kétoldali masszív tüdőembóliával érkezett a kórházba.

Mivel ezekben az esetekben nincs egyértelmű kezelési ajánlás, az orvos lényegében két lehetőség közül választhat: vagy nagy mennyiségű szisztémás lízisanyagot (vérrögoldás) vagy heparinszármazékokat juttat be a szervezetbe.

Miután a szakemberek a szisztémás lízisszövődmény (pl. roncsoló agyvérzés) rizikóját magasnak vélték, a beteg tüneteire, életkorára, a jobbkamra diszfunkciójára és az emelkedett szívbiomarkerekre tekintettel

Hirdetés

új módszerrel, katéteres úton, közvetlenül a vérröghöz bejuttatott vérrögoldás mellett döntöttek.

„Egy ilyen beavatkozás során katétert vezetünk a tüdőartériába, majd azon keresztül több millió hertzes frekvenciát kibocsátó ultrahang segítségével fellazítjuk az embólust, amely a betegünk esetében a bal térdhajlati vénában lévő vérrögből szakadt le. A szisztémás oldáshoz képest minimális mennyiségű »oldószert« kell adni célzottan az ereket elzáró vérröghöz, ráadásul lassan, hosszú idő alatt, amellyel a vérzés és egyéb szövődmények rizikója minimalizálható” – fejtette ki az Indexnek Uzonyi Gábor kardiológus, az Uzsoki Utcai Kórház osztályvezető főorvosa, kiemelve, hogy a beteg a beavatkozást nagyon jól tűrte, semmiféle szövődményt nem tapasztaltak, a katéter felvezetése és rögzítése gyorsan zajlott, a páciens nem szorult nyugtatóra vagy altatószerre.

Gátat szab a NEAK-finanszírozás hiánya

Noha ezt a módszert világszerte több helyen is alkalmazzák, Magyarországon ez volt az első alkalom, az eredmények pedig önmagukért beszélnek: a beteg panaszai teljesen megszűntek, tünetmentessé vált, keringése stabil lett. A kontroll CT-vizsgálat kimutatta, hogy az embólus gyakorlatilag eltűnt, megszűnt az akadály a vér áramlása előtt.

Nagyon szeretnénk, ha a közeljövőben nem lenne hír egy ilyen beavatkozás, és az a hemodinamikai laborok rutinszerű tevékenységévé válna

– hangsúlyozta Ficzere Andrea. Mint mondta: Sajnos az eszköz nem olcsó, egy darab egyszer használatos katéter ára 1 millió Ft. NEAK-finanszírozás jelenleg nincs, azt csak egyedi méltányossági kérelem alapján fizetheti ki a társadalombiztosító, ami egyelőre gátat szab annak, hogy a módszer gyorsan és széles körben terjedjen el.

Ficzere Andrea 2023. január 6-án

Ficzere Andrea 2023. január […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/19/uzsoki-utcai-korhaz-merfoldko-beavatkozas-tudoembolia-eletmentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Schadl György mindent tagad, azt mondja, csak italokat ajándékozott Völnernek

Schadl György mindent tagad, azt mondja, csak italokat ajándékozott Völnernek

A több mint egy éve letartóztatásban lévő Schadl György azt állította, hogy soha nem adott át semmilyen …