2022. szeptember 27., keddMa Adalbert napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
2022.09.27. Adalbert Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 406,00 Ft | USD: 419,00 Ft | CHF: 425,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megvan, hogy mit vállalnak Dobrev Klára árnyékminiszterei

Hirdetés

Megvan, hogy mit vállalnak Dobrev Klára árnyékminiszterei

Nem a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára alakít először árnyékkormányt a magyar politikában. A 2018-as országgyűlési választás kampányában az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjeként Karácsony Gergely is árnyékkormány megalakítását jelentette be. „Az embereket szolgává tevő, uralkodó kormány helyett ez az embereket szolgáló kormány lesz” – fogalmazott Karácsony, akinek árnyékkormányát gyorsan elfeledtette a Fidesz–KDNP négy évvel ezelőtti kétharmados választási győzelme.

Karácsony Gergely bejelentett árnyékkormányában hét árnyékminiszter volt:

  • Komáromi Zoltán háziorvos (jelenleg a DK frakciójának képviselője és most Dobrev Klára árnyékkormányának is tagja) – egészségügyi miniszter
  • Daróczi Gábor oktatási szakértő, a Romaversitas Alapítvány volt igazgatója – oktatási miniszter
  • Hegyesiné Orsós Éva, az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke – szociális miniszter
  • Mellár Tamás közgazdász, a KSH egykori elnöke (jelenleg a Párbeszéd-frakció képviselője) – pénzügyminiszter
  • Andor László volt EU-biztos – gazdasági és foglalkoztatáspolitikai miniszter
  • Ámon Ada, az Energiaklub egykori vezetője – környezetvédelmi miniszter
  • Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere – önkormányzati miniszter

Négy évvel ezelőtti cikkében az Index arra hívta fel a figyelmet, hogy Karácsony Gergely egyik árnyékminisztere sem pártpolitikus, és ezzel azt üzenhette: „főleg civil szakértőkre szeretné rábízni a legfontosabb politikai posztokat”.

Dobrev Klára azonban most amellett érvelt, hogy a politikát politikusoknak kell csinálniuk. Árnyékkormánya felállításával kapcsolatban mondott beszédében kifejtette: tudja, sokan gondolják, hogy nem szabad politikusokra bízni a kormányzást, de a politika is egy szakma, a kormányzás pedig a politika egyik legfontosabb és az életünket leginkább meghatározó területe.

Hirdetés

Dobrev Klára szerint ezt a szakmát lehet jól csinálni és lehet rosszul csinálni. Arról is beszélt, hogy a politikusnak kell a néha egymásnak is ellentmondó szakértői véleményekről, javaslatokról, alternatívákról döntést hozniuk, és kiválasztaniuk, hogy a kormány értékrendje, az ország céljai, illetve az ország boldogulása szempontjából mi a legfontosabb feladat.

Mielőtt árnyékminisztereit megnevezte volna, Dobrev Klára elmondta: azzal ért egyet, ha a kormányt választott képviselők, politikusok alkotják. Hozzátette, hogy a brit parlamentarizmust, a brit árnyékkormányt tekintették példának.

Az árnyékkormány árnyékminisztereinek bemutatása nem ment zökkenőmentesen, a Demokratikus Koalíció élő bejelentkezése öt perc után megszakadt, de az ellenzéki párt közleményben ismertette az árnyékminiszterek névsorát és azt, hogy mely területekért felelősek.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke, európai parlamenti képviselője lett Dobrev Klára árnyék-kancelláriaminisztereárnyék-miniszterelnökhelyettese. A feladatkörei közé tartozik az árnyék-miniszterelnök helyettesítése, a tárcaközi koordináció, a közigazgatás-fejlesztés, a jogállamiság, az igazságügy, az EU-ügyek, az EU-források megszerzése, az EU-források felhasználása, kormányhivatalok felügyelete, a kormányablakok, a választójogi szabályozás, a civil szervezetek jogállása, a kormányzati kommunikációs és a nemzetbiztonsági szakszolgálatok. A kiküldött sajtóanyag szerint ő a felelőse az európai ügyészséghez való csatlakozás előkészítéséért, illetve a Magyarország EU-n belüli szövetségi kapcsolatainak helyreállításához szükséges intézkedések kidolgozásáért.

Molnár Csaba

Molnár Csaba

Fotó: Papajcsik Péter / Index

Bodnár Zoltán kakukktojás az árnyékkormányban, nem pártpolitikus. Korábban volt a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója, elnöki tanácsadója és alelnöke is. Dobrev Klára árnyékkormányában árnyék-pénzügyminiszternek nevezték meg. A feladatkörei közé tartozik az államháztartás, az adópolitika, a monetáris politika, az euró bevezetésének előkészítése, a pénzügyi szolgáltatások, a nemzetközi pénzintézmények, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet). A DK Bodnár Zoltánhoz azt írta, hogy – többek között – hozzá tartozik az euróövezethez való csatlakozás előkészítése, az infláció letörése és például az MNB jegybanki szerepének, hitelének helyreállításához szükséges intézkedések kidolgozása.

Rónai Sándor, a DK európai parlamenti képviselője az árnyék-külügyminiszter. Hozzá tartozik Magyarország nemzetközi kapcsolatainak, tekintélyének helyreállítása, a magyar–amerikai kapcsolatok rendezése, a közös közép-európai fellépés erősítése és a visegrádi együttműködés euroatlanti értékek mentén történő újjászervezése.

Arató Gergely, a DK elnökségi tagja, frakcióvezető-helyettese, országgyűlési képviselője a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2022/09/19/arnyekkormany-arnyakminiszterek-dobrev-klara-feladatkorok-demokratikus-koalicio/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nyolcvan oldtimer Ikarus érkezik Ferihegyre

Nyolcvan oldtimer Ikarus érkezik Ferihegyre

Az Ikarus gyár nyolcvan autóbusza – köztük számos oldtimer jármű és ritkaság – mutatkozik be …