2023. január 30., hétfőMa Martina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
2023.01.30. Martina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 391,00 Ft | USD: 359,00 Ft | CHF: 391,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megújult metróállomások Budapesten: becsületes iparosmunka, semmi több

Hirdetés

Megújult metróállomások Budapesten: becsületes iparosmunka, semmi több

„A sikernek sok apja van, a kudarc mindig árva.” Nagyjából ez a bölcsesség tükröződött vissza az M3-as metró két felújított és mai átadását váró állomásán, ahol Karácsony Gergely főpolgármester, Bolla Tibor BVK-vezér és Navracsics Tibor miniszter mellett egy főpolgármester-helyettes, polgármesterek, tanácsadók, a főépítész és a kerület országgyűlési képviselője is eljött, hogy az alapvetően sikeres projekt fényéből rájuk is vetődjön valamennyi.  

A közösségi közlekedéssel szemben az alapvetően biciklizést előnyben részesítő újságíróként meglehetősen régről származó emlékeket őrzök e két állomás formavilágáról és megjelenéséről. Az évekkel ezelőtti szerkezeti váz újraöltöztetésében leginkább a harsány színvilág szembeötlő, mely ki tudja, milyen megfontolásból (talán az 1-es, illetve 3-as vonalak színjelölésére utalva) a legélénkebb citromsárgából vált át az alsó mozgólépcsők mentén mélykékbe, hogy a végén a piszkosfehér tónusú állomásra vezessen be. 

A szocializmust évtizedekkel túlélő, az utazóközönség rendszerváltást megelőző hangulatát híven tükröző szürke kerámia- és bádogburkolataihoz képest ez kétségtelen előrelépés, de a metró immár ötvenéves múltjára utaló jeleket (mint azt például a Blaha Lujza tér felújításakor az egykori gomba szökőkút átmentésével tették) itt szinte teljesen kiradírozták. Egyedül a betűkerámia-dekorációt hagyták meg az emlékezetes egykori piros széksorok felett. A Deák téri megálló oszlopainak fémborítását mindenütt apró mozaikkockás burkolattal fedték, ettől egy kicsit uszodahangulatúvá téve a teret.

Hirdetés

Jövőbe mutató érdemi fejlesztés ugyanakkor, hogy az akadálymentesítés jegyében babakocsival, illetve kerekesszékkel is le lehet menni az állomásra.

Az Egyetemes Tervezés a Fogyatékossággal Élők Szolgálatában (ETFÉSZ) elnöke is eljött az eseményre, a kerekesszékes férfi már az új lifttel érkezett. Papp Mihály az Indexnek ugyanakkor azt mondta, azért korántsem elégedettek mindennel. Példaként a látássérültek számára a burkolatba ágyazott, a biztonsági sávval párhuzamosan futó irányítósávokat emelte ki, melyek egyedül arra jók, hogy ne essenek véletlenül sem a sínekre. Arra azonban nem, hogy kideríthessék, melyik irányba közlekedik az adott szerelvény. Pedig nem lett volna nagy dolog egy Braille-írásos információs táblát, illetve dombornyomásos térképet kitenni a falra, a táblához vezető utat pedig szintén burkolati irányítással kijelölni. Papp Mihály ugyan felajánlotta, hogy segítenek a tervek elbírálásában, a hiányosságok kijavításában, de végül egyesületük segítségére nem tartottak igényt. A Fővárosi Önkormányzat egyébként 5,6 milliárd forintot biztosított a 3-as metróvonal teljes akadálymentesítésére.22

Galéria: Megújult metróállomások BudapestenFotó: Szollár Zsófi / Index

A metróban ügyetlenül tájékozódó utasként sokat segített évtizedeken át számomra, hogy a sínek fölötti falszakaszon olvashatóak voltak az adott irány következő állomásainak nevei. Ezek helyét most óriásplakátok felületei kapták, az irányjelzést pedig az állomás közepére kihelyezett térkép és információs tábla segíti. Erre bátran mondhatjuk, a régi megoldás jobb volt.

[…]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2023/01/23/m3-metro-allomas-felujitas-bkv-utas-peron-akadanymentes/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Fokozza az együttműködést Azerbajdzsánnal Magyarország

Fokozza az együttműködést Azerbajdzsánnal Magyarország

Magyarország egy fokozattal feljebb emelte az együttműködés szintjét Azerbajdzsánnal, a kiemelt stratégiai partnerség szintjére – …