2021. szeptember 19., vasárnapMa Vilhelmina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
2021.09.19. Vilhelmina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 351,00 Ft | USD: 298,00 Ft | CHF: 321,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megújul a budai Vár, a magyar történelem főtere

Hirdetés

Megújul a budai Vár, a magyar történelem főtere

Legutóbb az augusztus huszadikai ünnepi megemlékezések alkalmával esett szó a sajtóban a Budavári Palotanegyed megújulásáról, azon belül is az újjászületett, a hónap végéig ingyenesen látogatható Szent István-teremről. Amikor látta, hogy kígyózó sorokban állnak az érdeklődők, hogy bejussanak, mi járt a fejében?

Első gondolatom az volt, hogy érdemes folytatnunk a megkezdett munkánkat a Nemzeti Hauszmann Program keretében, sőt, kötelességünk, hiszen a hatalmas érdeklődés egyértelműen bizonyította, hogy kíváncsiak az emberek az újjáépített Budavári Palotára. Ezrek álltak sorban órákig, hogy megnézhessék a termet, sokan jöttek a határainkon túlról, sőt a világ messzi tájairól is érkeztek már látogatók. Egészen megható jeleneteknek is tanúi lehettünk a Szent István-teremben: megtörtént például, hogy a vezetett séta végén a tárlatvezetőnk a látogatókkal együtt sírva fakadt a közösen átélt pozitív élmény hatására.

Milyen előkészületek kellettek ahhoz, hogy a Szent István-termet, ezt a háborúban szétbombázott, a földdel egyenlővé tett teret újra megalkossák?

Minden történelmi tér rekonstruálása a tudományos dokumentáció elkészítésével indul, hiszen az újjáépítésekor célkitűzésünk a korhű állapot visszaállítására. Annak pedig, hogy éppen a Szent István-teremmel kezdtünk, az az oka, hogy ez a legjobban dokumentált terem, sőt néhány regényes fordulatnak köszönhetően több korabeli tárgy részlete fennmaradt az utókornak az eredeti helyiségből. Egy kislánynak hála, például volt egy olyan kandalló darabkánk, amely kulcsszerepet játszott a teljes Zsolnay-kandalló újjáépítésében. Az édesapja a háború után a várbeli romeltakarításon dolgozott, és amikor az őt elkísérő lánya egyszer csak meglátott egy csillogó kerámia darabkát, kikönyörögte, hogy hazavihesse. Évtizedeken át őrizte, majd végül a Budapesti Történeti Múzeumnak adományozta. De a terem falikárpitjának is különös múltja van, ugyanis a történelmi viszontagságok dacára előkerült a századfordulós szövetből egy darab, amely valószínűsíthetően a túlgyártásból maradhatott vissza, és amit az egykori szövőgyár alkalmazottja adományozott az 1970-es években az Iparművészeti Múzeumnak.

Hirdetés

Fodor Gergely

Fodor Gergely

Fotó: Várkapitányság

Ahogy azt már említette, a Szent István-terem a Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program keretében épülhetett meg. Mit érdemes tudnia erről a programról a nagyközönségnek?

Amikor a Nemzeti Hauszmann Programot 2019-ben elindítottuk, azt három nagy pillérre alapoztuk. Az egyik pillér a Budavári Palotanegyed zöld területeinek, sétányainak, útjainak, kútjainak a felújítása, amivel már meglehetősen jól állunk. A másik fontos pillér a korábban, a pártállami időkben tudatosan, ideológiai okokból lerombolt épületeknek a rekonstrukciója. Ezek a Főőrség, a Lovarda, a József főhercegi palota, az egykori Vöröskereszt-székház és a Honvéd Főparancsnokság épülete. A program harmadik pillére pedig a Budavári Palota felújításáról szól, és a Szent István-terem ez utóbbi projekt lakmuszpapírjaként tekinthető, ugyanis az elmúlt években ezzel az építkezéssel olyan tapasztalatokat szereztünk, amelyekkel immár teljes magabiztossággal vághatunk neki a folytatásnak, a teljes palota rekonstrukciójának. A következő két-három évünk a Palota északi épületeinek a helyreállításával telik majd.

A Nemzeti Hauszmann Program

A program névadója, Hauszmann Alajos építész 1847. június 9-én született Budán. Stílusát a reneszánsz és barokk elemektől ihletett historizmus jellemzi. Nevéhez és munkásságához kötődik a Budavári Királyi Palota tervezése és kivitelezése, amellyel Ybl Miklós halálát követően, az elhunyt mester akarata szerint bízták meg.

A 2019-ben útjára indított Nemzeti Hauszmann Program új korszakot nyit a városrész újjászületésében. Az építkezésekkel párhuzamosan zajlik a lerombolt épületek újratervezése, valamint a Budavári Palota teljes felmérése, annak érdekében, hogy az épület lehetséges rekonstrukciójáról és hasznosításáról kellően megalapozott javaslat születhessen.

Rendelkeznek ehhez a különleges projekthez megfelelő szakember gárdával? Hiszen az intarziás parketták, faburkolatok, fali selymek, függönyök, kárpitok kézműves készítéséhez értő mesteremberek kellenek, akik a mai világban kétséges, hogy nagy számban fellelhetők.

Igen, valóban ez volt a legnehezebb kihívása a munkánknak, hogy össze tudjuk gyűjteni Magyarországon azt a néhány tucat szakembert, akik a fa-, a kerámia-, az üveg-, a textil- és a fémművességben azt a színvonalat képviselik ma is, amit ezeknek a mesterségeknek a nagyjai a maguk idejében képviseltek. És örömmel mondhatom, hogy sikerült, rendelkezésünkre áll az az iparművészeti szaktudás, amely Hauszmann Alajos munkássága idején jellemezte ilyen tekintetben az országot.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/08/27/budai-var-nemzeti-hauszmann-program-varnegyed-palotanegyed-fodor-gergely-kormanybiztos/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Satufékezett az ellenzék, kitört a balhé a kameránk előtt

Satufékezett az ellenzék, kitört a balhé a kameránk előtt

Repülőrajtott vett az ellenzéki előválasztás, legalábbis reggel még azt hittük, hogy így lesz. Az informatikai …