2021. május 12., szerdaMa Pongrác napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
2021.05.12. Pongrác Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 357,00 Ft | USD: 294,00 Ft | CHF: 325,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megszűnt a szigorított védekezés időszaka a bíróságokon

Hirdetés

Megszűnt a szigorított védekezés időszaka a bíróságokon

Április 17-én lépett hatályba a veszélyhelyzet során érvényesülő egyes eljárásjogi intézkedések újbóli bevezetéséről szóló 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet módosításáról szóló 182/2021. (IV. 16.) Korm. rendelet. Miután a 182-es kormányrendelet nem hosszabbította meg a szigorított védekezést, ezért április 20-ától a szigorított védekezés alatt irányadó eltérő eljárási szabályok már nem alkalmazhatók.

Ez azt is jelenti, hogy május 23-ig a polgári és közigazgatási bírósági eljárásokban az átmeneti szabályokat a 112/2021. (III. 6.) Korm. rendelet alapján kell alkalmazni. És ez még nem minden! A bírósági tájékoztató szerint továbbra is hatályban van a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségről szóló 2020. évi LVIII. törvény is, ennélfogva a 182-es kormányrendelet kifejezetten a szigorított védekezés időtartama alatti eljárási cselekményekhez rendel átmeneti előírásokat a polgári és közigazgatási bírósági eljárásokban.

Summa summarum: nincsenek könnyű helyzetben a jogkövető polgárok, ha szeretnének eligazodni ebben a paragrafuserdőben. Megpróbálunk segíteni.

Hirdetés

Nézzünk néhány fontosabb részletszabályt!

Április 20-a óta a jogi képviselő nélkül eljáró ügyfél által szóban újra előterjeszthető a kérelem az annak jegyzőkönyvbe foglalására meghatározott ügyfélfogadás (Ügyfélsegítő) keretében.

A bírósági kezelőirodákban a személyes ügyfélfogadás rendje a március 8-a előtti rendre áll vissza, vagyis a bíróságok által elrendelt egyedi szabályok (előzetes regisztráció) szerint a […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/04/27/megszunt-a-szigoritott-vedekezes-idoszaka-a-birosagokon/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Nem sikerült visszaszereznie az Esterházy-kincseket az Esterházy-alapítványnak

Nem sikerült visszaszereznie az Esterházy-kincseket az Esterházy-alapítványnak

Az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyva elutasította az Esterházy Magánalapítvány keresetét az Esterházy-kincsek tulajdonjogáért indított perben …