2021. február 26., péntekMa Edina napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
2021.02.26. Edina Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 361,00 Ft | USD: 297,00 Ft | CHF: 329,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megmentették a Tiszát a szeméttől, de így is súlyos a helyzet

Hirdetés

Megmentették a Tiszát a szeméttől, de így is súlyos a helyzet

Február elején számoltunk be róla, hogy árad a Tisza, és nagy mennyiségű kommunális hulladékot hozott a víz. Az árhullámmal érkező, a folyóból részleges mederzár mellett, magyar fejlesztésű géplánccal eltávolított uszadékot a Vásárosnamény és Tákos között kialakított ideiglenes osztályozóban szelektálták.

A Tiszán ömlött a szemét, a kameraképek és gátőrök szerint feburár 5-én reggel az ukrajnai Rahónál percenként 1-2, a magyarországi határszelvényben Tiszabecsnél percenként már 30-40 kommunális hulladék érkezett, míg a Szamos folyón Csengernél percenként 60-80 darab volt látható.

Szolnok környékén ezekben a napokban is látványos a Tisza áradása. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője az Indexnek elmondta:

A levonulás kicsit lassult, mert a vízgyűjtő területeken is megindult az olvadás, de súlyos károkat nem látunk. Szolnok környékén szélesebb a hullámtér, jobban szétterül a víz, ezért látványosabb a levonuló árhullám, de vízügyi szempontból nincs szükség különleges beavatkozásra.

Hirdetés

Kérdésünkre hozzátette, hogy a hulladékmentesítés a felső szakaszon történt, az árhullám több mint 1500 köbméter hulladékot hozott, de ezzel a munkával gyakorlatilag végeztek.

Pénteken írtunk arról, hogy folyamatosan hígul a Romániából a Szamoson keresztül érkezett nehézfémszennyezés, ezt az OVF tegnapi közleménye is megerősíti:

A folyók bő vízhozama miatt az előrejelzéseknek megfelelően hígult fel a román bányameddőből érkező terhelés: a Bodrog vízmennyiségének hatására a Tiszán Tokaj alatt már csak réz és a cink mérhető, az értékek pedig folyamatosan csökkennek.

A Sajó, a Hernád és a Zagyva vízhozamának köszönhetően a Tokaj alatti szakaszon folytatódik a hígulás, ezért a vízminőséget már elegendő az éves mintavételi menetrend alapján mérni.

Az OVF szerint a gyors hazai intézkedésekkel sikerült elérni, hogy a szennyezés a mederben maradjon, így nem fordulhatott elő az érintett víz felhasználása. Cianidot az első vizsgálatok sem igazoltak, de több nehézfém koncentrációja is emelkedett.

A bő vízhozam miatt már akkor is számítottak hígulásra, ami így is történt:

A Tiszán Tokaj alatt a nehézfémterhelés már csak egyes komponensek (réz, cink) esetében mérhető, és az értékek folyamatos csökkennek.

Később további hígulással számolnak, a Tiszalök utáni vízrendszeren pedig a terhelés mértéke érdemben nem tér el a szennyezést megelőző állapottól, viszont arra is felhívták a figyelmet, hogy „a jó ökológiai állapot elérése, amit Magyarország és az EU 2027-re tűzött ki célul, csak ezen komponensek arányának csökkenésével […]

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2021/02/23/mennyire-sulyos-a-tisza-mostani-aradasa-es-szennyezettsege-/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Gyerekrajzokat vár a BKV

Gyerekrajzokat vár a BKV

Alkotói pályázatot hirdet a gyerekek számára a BKV, a Gördülő játszóház címet viselő kiírásra a …