2024. július 15., hétfőMa Henrik napja van. Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
2024.07.15. Henrik Nappali nézet Éjszakai nézet EUR: 392,00 Ft | USD: 360,00 Ft | CHF: 402,00 Ft
Kezdőlap / Belföld / Megjelent a felmérés, így készülnek fel a friss házasok a jövőre

Hirdetés

Megjelent a felmérés, így készülnek fel a friss házasok a jövőre

Fokozatosan nőtt az elmúlt években a házasságkötések száma Magyarországon. Bár 20-30 évvel ezelőtt a fiatalok jellemzően már a húszas éveik elején házasodtak, a Központi Statisztikai Hivatal felmérése szerint napjainkban már a magyar nők átlagosan csaknem harmincévesek, amikor az első házasságukat kötik, a férfiak jellemzően még idősebbek.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara közleménye szerint a gyakran már sikeres karrierrel, valamint stabil egzisztenciával rendelkező párok által megkötött házasságoknak fontos vagyonjogi vonzata is van, hiszen a magasabb életkorral általában nagyobb vagyon is járhat.

GettyImages-892967862

Fotó: Peter Cade / Getty Images Hungary

A házasulók és a házastársak egymás közötti vagyoni viszonyaikat a házassági életközösségük időtartamára házassági vagyonjogi szerződéssel rendezhetik. Ebben maguk határozhatják meg azt a vagyonjogi rendszert, amelyet a vagyoni viszonyaikra alkalmazni szeretnének.

Hirdetés

A szerződésben a (leendő) házastársak a vagyonuk esetleges későbbi megosztásának módjáról is rendelkezhetnek.

Szabadon meg lehet állapodni

A közlemény szerint gyakran kötnek házassági vagyonjogi szerződést azok, akik nem az első házastársi kapcsolatukban élnek, különösen akkor, ha korábbi házasságukból már született gyermekük.

Ezzel egyúttal befolyásolni tudják, hogy mi, illetve milyen módon kerül majd a hagyatékukba,

ami különösen fontos lehet, ha nem csak egy házasságból született gyermekük az, aki örökössé válhat.

Gyakran kötnek házassági vagyonjogi szerződést akkor is, ha az egyik házasulandó vagy a családja lényegesen gazdagabb, mint a másik. A törvényi szabályozás szerint az lesz a házastársak közös vagyona, amit a vagyonközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereznek. A közös vagyon fele-fele arányban illeti meg őket – például válás esetén.

A teljes cikk megtekintéséhez és tovább olvasásához KATTINTSON IDE!

Forrás:
https://index.hu/belfold/2024/06/20/hazassag-elettars-hazassagi-szerzodes-valas/

*Tisztelt Olvasó! Amennyiben a cikk tartalma módosult vagy sértő elemeket tartalmaz, kérjük jelezze számunkra info@net-front.hu e-mail címen!

Hirdetés

Lehet, hogy érdekel...

Mentőautó borult fel Budapesten, a Bocskai úton

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a …